Coliba unchiului Tom

Coliba unchiului Tom
Preț: 18,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2010
Pagini: 234
Format: 13x20

DESCRIERE

Coliba unchiului Tom - Harriet Beecher Stowe

 
Coliba unchiului Tom (sau Coliba lui Mos Toma in editiile mai vechi, in engleza Uncle Tom's Cabin or, Life Among the Lowly) este un roman anti-sclavie scris de autoarea americana Harriet Beecher Stowe.
 
Publicat in 1852, romanul a avut un profund efect asupra atitudinilor fata de afroamericani si fata de sclavie in SUA, intensificand si conflictele sociale care au condus la declansarea razboiului civil american.

Stowe, o predicatoare de la Hartford Female Academy, nascuta in Connecticut si activista abolitionista, a concentrat romanul pe personajul Unchiul Tom, un sclav negru in jurul caruia se dezvolta povestile celorlalte personaje - sclavi si stapani de sclavi.
 
Romanul sentimental descrie realitatea sclaviei, enuntand punctul de vedere ca iubirea crestineasca poate depasi ceva atat de distructiv ca inrobirea oamenilor.

Coliba unchiului Tom a fost cel mai bine vandut roman al secolului al XIX-lea, si a doua cea mai bine vanduta carte a secolului, dupa Biblie. Cartea a ajutat la alimentarea cauzei abolitioniste in anii 1850.[8] In primul an dupa publicare, s-au vandut 300. 000 de copii doar in Statele Unite.
 
Impactul sau a fost atat de mare incat atunci cand Abraham Lincoln s-a intalnit cu Stowe la inceputul razboiului civil, Lincoln ar fi declarat, "Deci aceasta este mica doamna care a pornit acest mare razboi.”

Cartea, si piesele de teatru pe care le-a inspirat, a ajutat la crearea mai multor stereotipuri despre negri, dintre care multe mai dainuie si astazi. Printre acestea se numara cel al mamei negre iubitoare ("mammy”); stereotipul "pickaninny” pentru copiii negri; si unchiul Tom, servitorul constiincios, stoic, credincios stapanilor sai albi. Spre sfarsitul secolului al XX-lea, asocierile negative cu Coliba unchiului Tom au umbrit intr-o oarecare masura impactul istoric al cartii ca "unealta vitala anti-sclavie”.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0356 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.