Ghid terapeutic naturist - Retete de post
Preț: 49,95 RON
Disponibilitate: în stoc
Autor: Speranta Anton
ISBN: 973-46-102-2-8
Editura: Polirom
Anul publicării: 2012
Pagini: 528
Format: 16x23,5
Categoria: Medicina naturista
DESCRIERE
....''Ghid terapeutic naturist - Retete de post''
...un adevarat ghid al sanatatii, cartea prezinta virtutile naturopatiei, urmarind in amanunt efectele benefice pentru organism ale unor plante, legume, cereale şi fructe ce se gasesc şi la noi in tara. In acelaşi timp, in structura cartii sint cuprinse peste 500 de retete culinare care pun in valoare calitatile alimentelor naturale.
„Medicamentele naturii” ofera bolnavilor posibilitatea unei vindecari ce elimina riscurile efectelor secundare ale medicamentelor de sinteza. Principiile active din plante, legume, cereale, fructe dezintoxica organismul, purifica singele şi intaresc astfel sistemul imunitar, revitalizind intregul organism.
Fragment din carte:
...renunţe la această masă decât în caz de post. Lipsa senzaţiei de foame dimineaţa este legată de obiceiul de a mânca mult seara târziu. De aceea, trebuie să ne obişnuim să servim o cină uşoară cu 3 h înainte de culcare, de exemplu, la ora 19.
Masa de dimineaţă trebuie să fie bogată în glucide complexe, în primul rând fructe crude de sezon (indicat este un singur tip de fructe la o masă). Bine venită este şi salata de legume cu fulgi de cereale, seminţe oleaginoase, măsline dietetice etc. şi consumată cu pâine uscată graham, secară sau din fulgi de orez expandat.
La acestea se pot adăuga lactate, iar în zilele care nu sunt de post, produse din peşte în cantitate de numai 20% (conform Ayurveda). Preparatele din cereale integrale care conţin hidraţi de carbon complecşi, de asemenea seminţele oleaginoase, nucile vor da energia necesară organismului.
Această energie se va face resimţită pe tot parcursul zilei. Pe lângă energie, vom beneficia şi de o reducere a colesterolului.
Cel mai indicat este ca dimineaţa, pe stomacul gol, să se consume fructe, după care nu se va consuma nimic minimum 1/2 h, când are loc digestia lor. Aceasta deoarece alimentele au timpi de digestie diferiţi. Astfel, zahărul din fructe trece direct în sânge din intestin, fără prelucrare.
Fructele se digeră mai repede (30 minute) decât alte alimente (în special gătite - 3-7 h, salate de legume sau alte crudităţi a căror digestie durează 2 h) şi, pentru a se evita fermentaţia intestinală, se vor consuma fructele, nucile, separat (după unii autori, se poate face o excepţie cu rădăcinoasele dulci, precum morcovii). Fructele uscate (curmale, smochine, stafide) se digeră în maximum 1 h.
După consumarea altor alimente decât fructe, trebuie să treacă 3-7 ore (ideal) înainte de a mânca fructe din nou.
Dacă dorim o asociere, să ţinem cont de faptul ca fructele sau legumele crude să nu se asocieze cu lapte dulce, ci cu lapte acru (excepţie fac căpşunele, zmeura, afinele, murele, fragii).
• Important este şi faptul că, între orele 7 şi 9, stomacul lucrează din plin, apoi face pauză 2 h.
• Nu consumaţi prea multe prăjituri, deoarece, între orele 9 şi 11, splina şi pancreasul au maximum de randament, în timp ce stomacul se odihneşte.
Se ştie că pancreasul controlează glicemia. în cazul în care consumaţi dulciuri multe, se ridică nivelul glicemiei, iar pancreasul, care va lupta să-l coboare, va obosi.
CUPRINS:
Cuvânt înainte ... 9
Introducere ... 13
PARTEA I
Compendiu de cereale, condimente, fructe, legume, produse apicole şi peşte
Cereale ... 44
Arpacaş ... 46
Grâu ... 47
Mei ... 51
Orez ... 52
Orz. Drojdie de bere ... 53
Ovăz ... 57
Porumb ... 59
Secară ... 61
Condimente ... 61
Anason ... 63
Ardei ... 64
Asmăţui ... 66
Busuioc ... 66
Cardamom ... 68
Ceapă ... 69
Chimen (Chimion) ... 73
Chimion ... 74
Cicoare ... 74
Cimbrişor ... 76
Cimbru ... 77
Coada-şoricelului ... 79
Coriandru ... 81
Cuişoare ... 82
Dafin ... 84
Fenicul ... 85
Ghimbir ... 86
Hrean ... 87
Ienibahar ... 90
Ienupăr ... 90
Izmă ... 92
Leurdă ... 95
Leuştean ... 96
Levănţică ... 97
Limba-mielului ... 97
Mac de câmp ... 98
Maghiran ... 99
Mărar ... 100
Muştar ... 101
Nucşoară ... 103
Oregano ... 105
Pătrunjel ... 105
Piper ... 109
Praz ... 110
Roiniţă ... 111
Rozmarin ... 112
Salcâm ... 114
Salvie ... 114
Sare ... 116
Schinduf ... 118
Scorţişoară ... 118
Susan ... 120
Şofran ... 121
Şovârf ... 121
Tarhon ... 123
Turmeric ... 124
Usturoi ... 124
Vanilie ... 129
Fructe ... 129
Afinul ... 134
Agrişul ... 136
Alunul ... 136
Ananasul ... 138
Arborele de cacao ... 139
Arborele de cola ... 140
Arbustul de cafea ... 140
Avocado ... 142
Bananierul ... 143
Caisul ... 144
Castanul ... 146
Căpşunul şi fragul ... 147
Cătina ... 149
Cireşul ... 152
Coacăzul ... 153
Coacăzul de munte ... 153
Merişorul ... 153
Coacăzul roşu ... 155
Coacăzul negru ... 155
Corcoduşul ... 157
Cornul ... 158
Curmalul ... 159
Dudul ... 160
Fisticul ... 161
Grapefruitul (grepfrutul) ... 161
Gutuiul ... 162
Kaki ... 163
Lămâiul ... 164
Mandarinul ... 166
Mango ... 166
Măceşul ... 166
Mărul ... 169
Măslinul ... 172
Migdalul ... 174
Murul ... 176
Nucul ... 177
Nuca de cocos ... 181
Papaierul ... 182
Păducelul ... 183
Părul ... 184
Piersicul ... 186
Pepenele ... 187
Pepenele verde ... 187
Pepenele galben ... 188
Portocalul ... 190
Porumbarul ... 191
Prunul ... 192
Rodia ... 193
Roşcovul ... 195
Seminţele oleaginoase ... 195
Seminţele de dovleac ... 195
Seminţele de floarea-soarelui ... 195
Seminţele de in ... 197
Smochinul ... 199
Socul ... 200
Vişinul ... 202
Viţa-de-vie ... 202
Strugurele ... 203
Mustul ... 205
Vinul ... 206
Stafidele ... 207
Zmeura ... 207
Legume şi zarzavaturi ... 208
Andive ... 211
Anghinare ... 212
Broccoli ... 213
Cartofi ... 214
Castravete ... 219
Ciuperci ... 220
Conopidă ... 221
Dovleac, dovlecel ... 222
Gulie ... 224
Hrişcă ... 224
Lăptucă, salată verde ... 226
Lobodă ... 227
Măcriş, ştevie ... 228
Măcrişul-iepurelui ... 229
Morcov ... 231
Nalbă ... 235
Nalba de cultură şi nalba de pădure ... 235
Nalba de grădină ... 235
Nalba mare ... 235
Nalba mică ... 235
Nalba creaţă ... 236
Nalba rotundă (sau caşul-popii) ... 236
Nap ... 236
Păpădie ... 237
Păstârnac ... 240
Podbal ... 241
Revent sau rubarbă ... 241
Rubarbă ... 242
Ridiche ... 243
Ridichea neagră ... 244
Ridichea roşie - de lună ... 244
Ridichea sălbatică ... 245
Roşie ... 245
Rucola ... 247
Sfeclă roşie ... 248
Spanac ... 250
Sparanghel ... 251
Susai ... 252
Topinambur ... 252
Ţelină ... 253
Untişor ... 256
Urzică ... 256
Varză ... 260
Varză albă crudă ... 260
Varză de Bruxelles ... 264
Varză roşie ... 264
Varză creaţă ... 264
Vânătă ... 264
Leguminoase ... 265
Bame ... 266
Bob ... 266
Fasole ... 267
Fasole verde ... 267
Fasole boabe ... 268
Fasole soia (sau soia) ... 270
Linte ... 273
Lucerna ... 274
Mazăre ... 276
Năut ... 277
Produsele stupului ... 278
Generalităţi ... 278
Apilarnil ... 281
Ceară ... 282
Căpăcitură şi faguri ... 283
Lăptişor de matcă ... 284
Miere ... 286
Păstură ... 291
Polen ... 293
Propolis ... 295
Venin de albine ... 299
Peşte ... 300
Afecţiuni şi tratamente ... 303
Aparatul circulator ... 303
Aparatul digestiv ... 307
Aparatul genital ... 311
Aparatul locomotor ... 313
Aparatul respirator ... 315
Aparatul urinar ... 317
Glande endocrine ... 319
Organe de simţ ... 321
Piele, păr, unghii ... 323
Traumatisme ale pielii ... 326
Urechea (auzul şi echilibrul) ... 328
Sistemul nervos ... 328
Cancer ... 331
Imunitate ... 332
îmbătrânire ... 332
Radioactivitate ... 333
SIDA ... 333
PARTEA A II-A
Listă cu măsuri şi greutăţi utile
Capitolul I. Reţete pentru oameni bolnavi
Aperitive 339
Băuturi ... 363
Dulciuri ... 364
Mâncare cu cereale ... 382
Mâncare cu legume sau fructe ... 395
Mâncare cu leguminoase ... 409
Preparate din peşte ... 420
Salate ... 429
Sosuri ... 451
Borşuri, ciorbe, supe ... 456
Capitolul II. Refete pentru oameni sănătoşi
Aperitive ... 475
Băuturi ... 484
Dulciuri ... 487
Mâncare cu legume ... 518
Mâncare cu leguminoase ... 533
Preparate cu paste făinoase ... 536
Preparate din peşte ... 543
Salate ... 546
Sosuri ... 556
Borşuri, ciorbe, supe ... 561
Sinteză a combinării alimentelor pentru o bună digestie ... 565
Bibliografie selectivă ... 569
Indice de reţete ... 571
Autor: Speranta Anton
Accesul clienţilor
-Cărţi noi
-- 38,21 RON44,95 RON (-14,99%)
- 39,00 RON
- 39,00 RON
Promo
-Asistenţă online
-Suntem deconectați |
RECENZII