Manualul parintilor cu privire la drepturile copiilor in Romania

Manualul parintilor cu privire la drepturile copiilor in Romania
Preț: 50,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 304
Format: 17x24
Categoria: Parinti - copii

DESCRIERE

Manualul parintilor cu privire la drepturile copiilor in Romania - Dana Barbu

 
Copiii au drepturi! Oriunde s-ar afla – acasă, în instituții de îngrijire, la scoală sau oriunde în societate - drepturile copiilor există! Părinții, familiile și cei care lucrează cu copiii trebuie să le cunoască.
 
Ba mai mult, orice cetățean trebuie să știe de existenta acestor drepturi! Există multe situații în care chiar și simplul cetățean are o responsabilitate față de copil cum sunt cazurile în care un copil se află în pericol precum abuzul sau neglijența; cu toate că polițiștii și judecătorii sunt cei care aplică legea, toată lumea (în special cine lucrează cu copiii) are obligația să raporteze astfel de cazuri de abuz sau neglijență îndreptate asupra copiilor! 
 
Fragmente:
 
Violenţa în familie
 
Violenţa în familie cuprinde o parte comună cu violenţa asupra copilului, respectiv abuzul fizic, emoţional şi/sau psihologic, sexual şi neglijarea, înfăptuită de părinţi sau de reprezentantul legal, şi o parte specifică adultului victimă.
 
Prevenirea şi combaterea violenţei în familie fac parte din politica integrată de ocrotire şi sprijinire a familiei şi reprezintă o importantă problemă de sănătate publică.
 
Cazurile de violenţă în familie pot fi supuse medierii la cererea părţilor, conform legii.
 
Ce înseamnă  violenţa în familie potrivit legii?
 
Violenţa în familie reprezintă orice acţiune sau inacţiune intenţionată, cu excepţia acţiunilor de autoapărare ori de apărare, manifestată fizic sau verbal, săvârşită de către un membru de familie împotriva altui membru al aceleiaşi familii, care provoacă ori poate cauza un prejudiciu sau suferinţe fizice, psihice, sexuale, emoţionale ori psihologice,. inclusiv ameninţarea cu asemenea acte, constrângerea sau privarea arbitrară de libertate.
 
Prin membru de familie se înţelege:
 
a)    ascendenţii şi descendenţii, fraţii şi surorile, copiii acestora, precum şi persoanele devenite prin adopţie, potrivit legii, astfel de rude;
b)    soţul/soţia şi/sau fostul soţ/fosta soţie;
c)    persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi sau dintre părinţi şi copii, în cazul în care convieţuiesc;
d)    tutorele sau altă persoană care exercită în fapt ori în drept drepturile faţă de persoana copilului;
e) reprezentantul legal sau altă persoană care îngrijeşte persoana cu boală psihică, dizabilitate intelectuală ori handicap fizic, cu excepţia celor care îndeplinesc aceste atribuţii în exercitarea sarcinilor profesionale.

Care sunt formele sub care se manifestă violenţa in familie?
 
Violenţa în familie se manifestă sub următoarele forme:
 
a)    violenţa verbală - adresarea printr-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, ameninţări, cuvinte şi expresii degradante sau umilitoare;
b)    violenţa psihologică - impunerea voinţei sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune şi de suferinţă psihică în orice mod şi prin orice mijloace, violenţă demonstrativă asupra obiectelor şi animalelor, prin ameninţări verbale, afişare ostentativă a armelor, neglijare, controlul vieţii personale, acte de gelozie, constrângerile de orice fel, precum şi alte acţiuni cu efect similar. Acest tip de violenţă cuprinde 6 componente importante: frica, depersonalizarea, privarea, supraîncărcarea cu responsabilităţi, degradarea şi distorsionarea realităţii Totodată, reprezintă un factor central în controlul şi manipularea partenerului. De obicei, precedă şi acompaniază celelalte forme de violenţă/abuz, dar se poate manifesta şi izolat.
c)    violenţa fizică - vătămarea corporală ori a sănătăţii prin lovire, îmbrâncire, trântire, tragere de păr, înţepare, tăiere, ardere, strangulare, muşcare, în orice formă şi de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente, prin otrăvire, intoxicare, precum şi alte acţiuni cu efect similar;
d)    violenţa sexuală - agresiune sexuală, impunere de acte degradante, hărţuire, intimidare, manipulare, brutalitate în vederea întreţinerii unor relaţii sexuale forţate, viol conjugal;
 
...........

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0698 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.