1913. Vara secolului

1913. Vara secolului
Preț: 32,95 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 295
Format: 13x20

DESCRIERE

1913. Vara secolului - Florian Illies

 
... 1913 e anul in care Henry Ford introduce in fabrica sa o linie de asamblare automata, iar Louis Armstrong pune pentru prima oara mina pe o trompeta – si nu oriunde si oricum, ci intr-o scoala de corectie, unde fusese inchis.
 
Charlie Chaplin semneaza contractul pentru cel dintii film al sau, Proust isi incepe marele ciclu dedicat timpului, Stravinski are premiera la originalul si scandalosul balet Sarbatoarea primaverii, iar prima expozitie Armory Show din New York face cunoscute lumea lui Picasso si universul artei abstracte.
 
E inventat drogul ecstasy, e performat primul looping. Discipolul Carl Gustav Jung se desparte de maestrul sau, Sigmund Freud...
 
DIN CARTE:
 
... Jung este chinuit de coşmaruri. Unul dintre ele îl face să înceapă să scrie Cartea roşie. Se sculase transpirat după ce a avut viziunea că Europa se scufundă sub valurile unei inundaţii.
 
Peste tot erau crime, cadavre şi pustiiri. In timpul zilei ţine prelegeri despre schizofrenie, dar noaptea, în visele sale pline de nelinişte, îi e frică să nu devină el însuşi schizofren.
 
Mai ales visul cu viziunea apocaliptică il marchează atât de puternic, încât încearcă să-l învingă aşternându-l pe hârtie.
 
Şi în rest visele sale sunt tare sucite de când a reuşit să aranjeze o constelaţie foarte neobişnuită pentru viaţa sa: a reuşit să le convingă pe soţia sa Emma şi pe iubita sa Toni Wolf să accepte acest ménage à trois.
 
In serile de duminică Toni vine chiar la cină, în vila familiei din Küsnacht, situată pe Lacul Zürich. Cum anume decurge apoi noaptea, această informaţie nu este consemnată pe nicăieri.
 
Ştim numai că Emma şi Toni lucrează amândoi ca psihanaliste şi că relaţia lor in trei s-a menţinut vreme de multe decenii.
 
Şi mai ştim că Jung scormonea şi consemna la rândul său plin de hărnicie, cu febrilitate, in Cartea roşie tot ceea ce trăia în timpul zilei şi în timpul nopţii. „Analize ale inconştientului”, aşa a numit Jung acest experiment cu sine însuşi.
 
Exact cum masele de apă inundau Europa in visele sale din anul 1913, din interiorul lui Jung se pornea o viitură: „întreaga mea activitate de mai târziu a constat în formularea a ceea ce izbucnise atunci din inconştient, inundându-mă dintr-o dată. A fost materia primordială pentru o operă de-o viaţă“.
 
...
 
Elias Canetti, care va face în curând opt ani, se mută la Viena împreună cu mama lui şi începe să înveţe limba germană.
 
... 

1913 este anul in care D. H. Lawrence devine „Amantul doamnei Chatterley“. Lady Chatterley a lui are 34 de ani. A răpit-o din Anglia după o scurtă relaţie de numai cinci săptămâni.
 
Numele ei este de fapt Frieda von Richthofen - acum se numeşte Weekley, dar soţul ei, profesor la Universitatea din Nottingham şi profesorul Iui Lawrence, nu-i poate stăpâni nici titlul nobiliar prusac, nici temperamentul...
 
 
CUPRINS:
 
Ianuarie    5
Februarie    33
Martie    65
Aprilie    91
Mai    111
Iunie    139
Iulie    157
August    173
Septembrie    195
Octombrie    213
Noiembrie    235
Decembrie    259
 
Bibliografie selectivă    
Mulţumiri
 
 
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0340 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.