Amintiri din intuneric (2 volume) - Nicolae Grebenea

Amintiri din intuneric (2 volume) - Nicolae Grebenea
Preț: 59,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 540
Format: 13x20

DESCRIERE

Amintiri din intuneric (2 volume) - Nicolae Grebenea

 
... asuprirea exercitată de Munteanu continua vârtos. Plim-barile foarte supravegheate, vizitele rudeniilor întrerupte, pa-chetele la fel. Supravegherea gardienilor asupra noastră, sporită la celule. Nimic nu bănuiam din ce era afară.
 
Auzeam din timp in timp nişte focuri de armă. Eram miraţi. Nu ştiam ce să credem. Focurile de armă erau trase aproape, probabil în interiorul temnitei. Ştiam că erau vreo două sute de dezertori de pe front la etajul trei. Ei urmau să fie împuşcaţi şi zilnic se împuşca câte unul. Dar acum erau trageri mai dese.
 
Ce se întâmplase? Lingurarii, un ţigan vlăjgan criminal, potcovar, a pus mâna pe cheile de la celular şi i-a descuiat noaptea pe toţi deţinuţii de drept comun.
 
Aceştia s-au repezit la zi-duri să sară afară, deşi erau înalte de 4 metri şi mulţi au reuşit să fuga. Un singur miliţian, foarte bun om altfel, trăgea asupra lor la ziduri. Am înţeles mai târziu că a împuşcat 8 dintre fugari.
 
Linguraru a deschis şi câteva celule ale legionarilor şi i-a anuntat pe cei dinăuntru:
 
—A căzut călăul Antonescu, acum conduce regele. E un decret de amnistie pentru dumneavoastră şi comunişti. Mergeţi acasa, noi iasă trebuie să fugim. Nu uitaţi de noi.
 
Surpriza a fost imensă.
 
Totuşi, Munteanu nu ne-a comunicat nimic. Stăteam în continuare ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat. Comuniştii se plimbau liberi prin curte. Noi, la celulă şi plimbarea obişnuită.
 
In curte a venit un car cu pâine, salam, şuncă, pentru comunişti. Aceştia ne priveau cu simpatie, însă din bunătăţile ce au primit nu ne-au dat şi nouă. Poate se temeau.
 
A trecut a doua zi, a treia zişi a patra zi şi noi eram trataţi la fel. Nici o schimbare. Aşteptam eliberarea. Comuniştii ne-au comunicat că Aurel Munteanu i-a chemat şi le-a spus:
 
- Legionarii sunt duşmanii voştri, ei sunt aici, în mâinile mele.
 
Uite aici pistoale, mergeţi şi-i împuşcaţi în celule..,
 
Comuniştii însă au refuzat oferta. Ei au motivat aşa:
 
- Dacă am învins noi, ne faceţi nouă aceasta propunere; să-i ucidem noi pe ei; dacă învingeau ei, le făceaţi lor propunerea să ne ucidă pe noi.
 
A şasea zi, comuniştii au plecat iar noi am rămas. Munteanu amânase şi eliberarea lor ca să vadă ce se mai poate întâmpla: nu cumva „lovitura" nu e reuşită şi nemţii îl reinstalează pe Antonescu?
 
Am aflat că la Jilava şi la alte închisori, chiar în noaptea de 23 august s-a lucrat la acte şi deţinuţii politici au fost eliberaţi.
 
Munteanu nu voia să-i piardă pe nici unul.
 
O ştire mai târzie arăta că şi la Deva, unde erau mulţi deţinuţi legionari, s-a procedat la fel. Procurorul, nepot al lui Petru Groza, nu a vrut să facă actele de eliberare.
 
Nemţii erau respinşi şi se apropiau de Aiud. Atunci Munteanu, ca nu cumva în retragere nemţii să ne dea drumul, a aranjat mutarea noastră la Alba lulia.
 
A chemat pe doctorul Victor Biriş şi pe Alecu Ghica şi le-a vorbit de necesitatea mutării la Alba lulia. I-a luat lui V. Biriş, fost secretar general în Ministerul de Interne sub legionari şi prieten al lui Horia Sima, asigurarea, sub cuvânt de onoare, că-i roagă pe legionari să nu evadeze pe drum şi că nu vor evada. Ceea ce s-a şi întâmplat...
 
 
DIN CUPRINS:
 
PREFAŢĂ
ÎNCEPUTURI
 
STUDENT LA ACADEMIA TEOLOGICĂ, ANDREI ANĂ
STATUL EVREIESC ISRAEL
CAROL AL II-LEA
PARTIDELE POLITICE ŞI POLITICIANISMUL DE LA NOI 
MIŞCAREA LEGIONARĂ - GARDA DE FIER
SFÂNTĂ TINEREŢE LEGIONARĂ 
OCTAVIAN GOGA - PRIM MINISTRU 
ÎN LAGĂR LA VASLUI
ELIBERAREA
STUDENT
ANUL 1940. TRAGEDIA ROMÂNIEI
PREZENT ÎN GUVERNAREA LEGIONARO-ANTONESCIANĂ
UCIDEREA LUI NICOLAE IORGA ŞI A LUI VIRGIL MADGEARU
PRIMAR LA SLĂNIC-MOLDOVA
REBELIUNEA: 21-23 IANUARIE 1941 
DUPĂ REBELIUNE
RĂZBOIUL
GÂNDURI ALE MELE. TEMERI
ARESTAREA
 
............

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0336 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.