Apocalipsis

Apocalipsis
Preț: 30,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 232
Format: 13X20

DESCRIERE

Apocalipsis - Adrian G. Romila

 
... Dar povestea începuse cu sute de ani înainte, tocmai în 1477, după cum scriu cei mai mulţi dintre cronicarii lăcaşurilor braşovene.
 
Meşterii pietrari reuşiseră să termine, în sfârşit, lucrul la zidirea Bisericii, întrerupt de atâtea ori când de pârjolul tătarilor căzuţi ca o pacoste dinspre Krîm, când de jafurile turceşti, ivite tot mai des şi mai nimicitor peste cetăţile de la marginile Transilvaniei.
 
Pusă sub protecţia Fecioarei, Biserica îşi purtase faima până la Buda şi la Viena, iar hărţile Papei pentru ţinuturile coroanei ungare de la răsărit o aveau însemnată drept cel mai mare lăcaş de la graniţa cu Valahia.
 
Intâmplarea care-L priveşte pe meşterul Eliud s-a petrecut atunci pe acoperiş, chiar în timpul zidirii. Unul dintre ucenicii cei mai pricepuţi în ţigle, olane şi acoperişuri era un copil orfan de numai 14 ani, Stephan Wolf, un mic sas orfan, care-i uimise şi pe episcopi, şi pe principe cu iuţeala şi lucrările lui.
 
Se cocoţa în cele mai înalte locuri, pe turle, pe căpriori, pe margini, cu găleţi în mână, cu topoare, fierăstraie şi rindele la brâu, ca să facă şi să repare unde era nevoie.
 
Câteva dintre sfaturile lui fuseseră lăudate de mai-marele celor aduşi să termine acoperişul, de aceea unul dintre meşteri, mânat de pizmă, l-a pus într-o dimineaţă să coboare pe cornişa contrafortului de la nord ca să desprindă o ulucă înghiocată greşit.
 
Când copilul a coborât, încălecând uluca, meşterul pizmaş a întins piciorul şi l-a împins cu putere. Zdrobit de pământ, copilul a fost îngropat undeva lângă Biserică şi, dacă nu i se cunoaşte mormântul nici azi, amintirea i-au păstrat-o ceilalţi meşteri.
 
Crezând la început c-a murit de la sine, alunecat de sus de la un pas pe alături, tâmplarii au pus pietrarii să-l cioplească şi să-i facă astfel o statuie.
 
Aşa s-a ivit copilul de piatră acolo sus, chiar pe locul de unde căzuse copilul adevărat. Pe acesta episcopul Tomaj a dorit să-l înfăţişeze mai târziu în biserică, drept semnul din lemn...

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0359 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.