Arta de a avea intotdeauna dreptate - Arthur Schopenhauer

Arta de a avea intotdeauna dreptate - Arthur Schopenhauer
-8%
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 112
Format: 14x20
Preț: 26,68 RON
29,00 RON (-8%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Arta de a avea intotdeauna dreptate - Arthur Schopenhauer

 
Fundamentele oricărei dialectici
 
Înainte de toate, trebuie luată în considerare esenţa oricărei dispute, ceea ce se întâmplă cu adevărat într-o dispută de argumente. Adversarul – sau noi înşine, e totuna – a enunţat o teză.
 
Pentru a o infirma, avem la îndemână două moduri sau două metode.
 
1. Modurile sunt: a) ad rem, b) ad hominem sau ex concessis: adică fi e arătăm că enunţul nu corespunde naturii obiective a lucrurilor, adevărului obiectiv şi absolut; fie arătăm că el nu corespunde altor argumente sau concesii ale adversarului, deci adevărului subiectiv şi relativ: cel din urmă mod este doar o demonstraţie relativă şi nu are niciun fel de implicaţii asupra adevărului obiectiv.
 
2. Metodele sunt: a) infirmarea directă, b) infirmarea indirectă. – Cea dintâi atacă teza în temeiurile ei, cea indirectă combate consecinţele ei; prima arată că teza nu este adevărată, cea din urmă arată că teza nu poate fi adevărată. În cazul infrrmării directe, putem să reacţionăm...
 
.........
 
... aceasta este schiţa generală, scheletul oricrei dispute de argumente: avem deci osteologia ei şi orice dispută poate fi redusă, în principiu, la acest schelet.
 
Atâta doar că acest lucru se poate întâmpla pe temeiuri reale sau aparente, cu argumente valabile sau false. Or, pentru că în aceste probleme este difi cil să ai certitudini, dezbaterile sunt atât de lungi şi pasionate.
 
Nici în cazul demonstraţiei nu putem distinge clar între argumentele veritabile şi cele aparente, tocmai pentru că această disjungere nu e niciodată de la bun început clară părţilor: din acest motiv, indic aici stratagemele fără a ţine cont dacă beneficiarul meu are în mod obiectiv dreptate sau nu; noi înşine nu putem fi siguri de aceasta niciodată, ci abia dezbaterea are rolul de a lămuri acest lucru...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0698 sec