Arta paricidului la romani

Arta paricidului la romani
Anul publicării: 2017
Pagini: 120
Format: 14x20
Categoria: Critica literara
Preț: 25,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Arta paricidului la romani - Cornel Ungureanu

 
... un Ionescu citit de la un capăt la altul ar pune în valoare altceva. Negaţia ionesciană are o anumită structură. Superlativele ionesciene ţin, ca și la Ion Luca, de o viziune asupra lumii. Plângerile sale trimit la un protocol al înţelepţilor.
 
Dacă nu a scris, ca Mateiu, roman, el a compus jurnale în care domină un stil al anatemei. Nu-mi amintesc vreun autor contemporan care să nu fi numit, cu mai multă mânie, amintirea Tatălui. Ca și Ion Luca pentru Mateiu, omul e răul absolut.
 
Își părăsește soţia și copii în Franţa, pentru a deveni, în Bucureștii ocupaţi de nemţi, colaboraţionistul numărul 1, cel mai abject dintre trădători. El este acolo chiar șeful poliţiei filogermane!!!
 
După război se va înscrie în partidul averescan, apoi în cel naţional-ţărănist ca să devină un legionar fanatic. După 1945, mizerabilul avocat ajunge comunist. Greu de închipuit un cameleonism politic mai acut, chiar în Balcanii marilor farsori.
 
La nivel familial, abjecţia e și mai brutală. Ticălosul care și-a părăsit soţia în Franţa îi răpește acesteia, prin uz de fals, toate drepturile.
 
Venită în România ca să-și refacă familia, femeia dă peste un monstru. Tatăl infam se recătorise cu o femeie pe care o cheamă Lola.
 
Lola este atât de dezgustătoare încât chiar și un bărbat ca Ionescu-tatăl nu poate să trăiască lângă ea fără accese de revoltă. Revolta e potolită de fraţii Lolei care, voinici fiind, îl bat zdravăn.
 
Fiindcă bătrânul amorez nu poate trăi fără „dezgustătoarea Lola”, îi face concesii: „Odioasa cere … ca sora mea să nu mai fie adusă, sub niciun motiv, acasă;...
 
 
CUPRINS:
 
O notă
Politica şi poetica transgresiunii

1. Fenomenul Arghezi. Sub pecetea tainei
2. Mihail Sadoveanu şi cronicile posibile ale istoriei noastre

Cele văzute, cele ştiute, cele învăţate
Drumurile. Încotro s-ar îndrepta ele
O religie și o convertire: masoneria
Despre ucenicie, altfel
Alt arbore genealogic

3. Panait Istrati – fascinaţia extremelor
4. Mateiu Caragiale şi viaţa fericită a Arnotenilor 

Secolul care începe altfel 
Cei trei Crai ai Apusului 
Noul Ierusalim al Arnotenilor 
 
...............
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0644 sec