Asa a descoperit omul cainele

Asa a descoperit omul cainele
Preț: 27,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 178
Format: 13x20
Categoria: Eseuri

DESCRIERE

Asa a descoperit omul cainele - Konrad Lorenz

 
... această carte clasică a părintelui etologiei moderne se deschide cu întrebarea: Cum s-a născut prietenia dintre om şi câine?
 
Cândva în epoca de piatră, arată Lorenz, foamea şi nevoia i-au împins pe om şi pe strămoşul câinelui domestic să intre într-un parteneriat reciproc avantajos, din care avea să se dezvolte în decursul mileniilor o relaţie cum nu mai e alta între două specii...
 
Fragmente:
 
... câinele-de-turbă, un câine mic asemănător cu spitzul, al cărui craniu a fost găsit prima dată în vestigiile aşezărilor lacustre de la Marea Baltică, îşi arată încă clar descendenţa din şacalul auriu, dar nu trebuie trecute cu vederea nici caracteristicile unei adevărate domesticiri.
 
Important este că în acele timpuri şacalii aurii sălbatici, care în pleistocenul timpuriu erau cu siguranţă mult mai răspândiţi decât astăzi, nu se mai găseau la Marea Baltică.
 
Înaintând spre vest şi nord, omul a adus probabil la ţărmul Mării Baltice haite pe jumătate domesticite de şacali aurii care se ţineau după el, dacă nu cumva chiar câini domesticiţi.
 
Când omul a ajuns să-şi înalţe locuinţa pe stâlpi în apă şi a inventat piroga, o schimbare a relaţiei dintre el şi vasalii săi patrupezi a fost inevitabilă. Căci de acum aceştia nu mai puteau înconjura din toate părţile tabăra omului.
 
E de presupus că în acea perioadă oamenii au luat cu sine exemplare parţial îmblânzite de şacali aurii care se dovediseră utili la vânătoare şi i-au transformat în „animale de casă“ în adevăratul sens al cuvântului.
 
Chiar şi în ziua de azi putem constata la diverse popoare tipuri diferite de comportament al câinilor. Comportamentul iniţial este caracterizat prin faptul că un număr mai mare de câini înconjoară aşezarea, între aceştia şi oameni stabilindu-se o legătură relativ slabă.
 
Un alt tip de comportament se întâlneşte la gospodăriile ţărăneşti din Europa: unii câini aparţin unei anumite case şi se ataşează de un stăpân. Probabil că acest tip s-a dezvoltat odată cu apariţia locuinţelor lacustre.
 
Numărul mic de câini care puteau fi adăpostiţi în locuinţele lacustre a favorizat înmulţirea prin împerechere consangvină, înlesnind astfel acele transformări ereditare care au dus la constituirea animalului de casă propriu-zis.
 
În favoarea acestor presupuneri stau mărturie două realităţi: în primul rând, câinele-de-turbă, cu craniul lui mai bombat şi botul mai scurt, este fără îndoială o variantă domesticită a şacalului auriu; în al doilea rând, oase de această formă au fost găsite aproape exclusiv în vestigiile aşezărilor lacustre...
 
 
CUPRINS:
 
Cum ar fi putut să fie
Rădăcinile ataşamentului faţă de stăpân
Educaţia
Obiceiurile câinilor
Stăpân şi câine
Câinii şi copiii
Sfaturi pentru cumpărarea unui câine
Plângere împotriva crescătorilor
Pisica prefăcută şi câinele mincinos
Pace în cetate
Garduri
Drama iscată de un pui de dingo
Păcat că nu poate vorbi – înţelege fiecare cuvânt
Îndatoriri
Zile câineşti
Animalul cu conştiinţă
Devotament şi moarte
Post-scriptum al autorului 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0312 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.