Ascensiunea vietii - Nick Lane

Ascensiunea vietii - Nick Lane
Preț: 48,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 9786067109320
Editura:
Anul publicării: 2024
Pagini: 424
Format: 13x20
Categoria: Cultura generala

DESCRIERE

Ascensiunea vietii - Nick Lane

 
... noaptea urma după zi in succesiune rapidă. La vremea aceea, pe Pământ, o zi dura doar cinci-şase ore. Planeta se rotea nebunește în jurul axei sale. Luna, grea și amenințătoare, era suspendată pe cer undeva mult mai aproape decât este astăzi, aşa încât părea mult mai mare.
 
Stelele rareori străluceau, căci atmosfera era plină de ceaţă, fum și praf, dar spectaculoase stele căzătoare brăzdau în mod regulat cerul nopții. Când putea fi văzut prin pâcla de un roşu mat, soarele era spălăcit şi lipsit de vigoarea deplinei sale maturități.
 
Oamenii nu ar fi putut supraviețui în acel mediu. Nu ni s-ar fi umflat ochii, ca apoi să explodeze, aşa cum s-ar întâmpla poate pe Marte, dar plămânii noştri n-ar fi găsit nicio urmă de oxigen. Ne-am fi zvârcolit disperați un minut, după care am fi murit sufocaţi.

„Pământ" nu ar fi fost pe-atunci un nume potrivit pentru planeta noastră. Mai degrabă, „Ocean". Chiar şi astăzi oceanele acoperă două treimi din suprafaţa Terrei, dominând imaginile cu globul pământesc văzut din spațiu.
 
Pe atunci, Pământul era practic acoperit în întregime de apă, doar câteva insule mici de origine vulcanică ivindu-se printre valurile agitate. Sub acţiunea acelei luni amenințătoare, mareele erau uriaşe, ajungând probabil și la câteva zeci de metri.
 
Ciocnirile cu asteroizi și comete erau mai puţin frecvente decât în vremuri chiar mai îndepărtate, când cel mai mare impact provocase desprinderea Lunii de Pământ și o azvârlise în spațiu, dar, și în această perioadă de linişte relativă, oceanele fierbeau și se agitau întruna.
 
Aveau loc frământări și în străfunduri. Crusta era plină de crăpături, magma țâşnea şi se învălătucea, iar vulcanii aduceau constant infernul la suprafaţă. Era o lume fără echilibru, o lume care n-avea stare, o tânără planetă febrilă.

În această lume, acum 3, 8 miliarde de ani, a apărut viața, animată poate de ceva din neliniştea planetei în sine. Știm asta deoarece câțiva grăunți de rocă din acea epocă apusă au supraviețuit tuturor tulburărilor planetei până în zilele noastre.
 
In interiorul lor s-au găsit urme minuscule de carbon care păstrează în compoziţia lor atomică amprenta aproape inconfundabilă a vieții înseși. Poate părea o bază şubredă pe care să întemeiezi o afirmaţie extraordinară și probabil așa și este; experții nu au ajuns încă la un consens...

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0334 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.