Barca goala, intalnirea cu neantul

Barca goala, intalnirea cu neantul
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 352
Format: 13x20
Preț: 39,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Barca goala, intalnirea cu neantul (Osho)

 
... dacă pământul acesta va fi vreodată religios, atunci nu vom propovădui creştinismul, hinduismul, islamismul ori budismul. Aceasta este una dintre cele mai mari crime care s-au înfăptuit vreodată pe această planetă.
 
Îi vom învăţa pe oameni starea de rugăciune, îi vom învăţa meditaţia, dar nu sectele. Nu-i vom învăţa cuvinte şi credinţe; îi vom învăţa un mod de viaţă. îi vom învăţa fericirea. Îi vom învăţa extazul...
 
Din carte:
 
Reţineţi: de fiecare dată când câştigaţi, câştigaţi datorită vocii interioare. Dar mintea îşi arogă imediat meritele. De fiecare dată când sunteţi fericiţi, sentimentul de fericire vine din interior.
 
Dar mintea sare imediat să preia controlul şi spune: „Datorită mie simţi aşa." Îndrăgostirea este asemeni morţii, vă simţiţi copleşiţi de beatitudine. Dar apare imediat mintea şi spune: „Da, eu am făcut asta, este datorită mie."

    De fiecare dată când meditaţi, apar străfulgerări ale stărilor superioare de conştiinţă. Mintea intervine imediat şi spune: „Fii fericit! Uite ce am făcut!" Şi atunci pierdeţi starea.

Reţineţi: dacă ascultaţi mintea, veţi pierde întotdeauna. Chiar şi când câştigaţi, victoriile voastre se vor preschimba în înfrângeri. Cu mintea nu există victorie, cu non-mintea nu există înfrângere.

Trebuie să vă mutaţi centrul conştiinţei din minte în non-minte. Odată ce se manifestă non-mintea, totul este victorios. Odată ce apare non-mintea, nimic nu mai poate merge rău.
 
Cât timp se manifestă non-mintea, totul este exact aşa cum trebuie să fie. Omul trăieşte un sentiment plenar de mulţumire, nu mai rămâne niciun pic de nemulţumire în el. Vă simţiţi străini din cauza minţii.

Această schimbare a centrului conştiinţei poate avea loc numai dacă rămâneţi indiferenţi. Altminteri nu este posibilă. Chiar dacă aveţi străfulgerări, le veţi pierde. Aţi avut asemenea stări şi înainte; ele nu apar numai în rugăciune sau meditaţie.
 
Apar şi în viaţa de zi cu zi. Când faceţi dragoste cu o femeie, mintea se opreşte. De aceea este sexul atât de atrăgător, pentru că este un extaz natural. Pentru un singur moment, mintea se opreşte şi vă simţiţi mulţumiţi şi beatifici.
 
Apoi mintea revine şi totul o ia de la capăt: cum să aveţi parte de mai mult, cum să-l prelungiţi? Încep planificarea, controlul, manipularea, şi starea este pierdută.

    Uneori, fără sau un motiv anume, mergeţi pe o stradă cu copaci şi o rază de soare sau o boare de vânt vă mângâie faţa. Simţiţi deodată că întreaga lume se transformă, trăiţi un moment de extaz.
 
Ce s-a întâmplat? Mergeaţi pe stradă, fără griji, nu vă grăbeaţi nicăieri, doar vă plimbaţi. Vă făceaţi plimbarea de seara sau de dimineaţa. Fiind relaxaţi, deodată, fără ştirea voastră, conştiinţa s-a mutat din minte în non-minte.
 
Imediat a apărut beatitudinea. Apoi a venit mintea şi a spus: „Ar trebui să am mai multe momente ca acesta." Puteţi să aşteptaţi după aceea ani de zile, vieţi chiar, şi nu se va mai repeta, din cauza minţii...
 
............
 
... fiţi indiferenţi faţă de minte. Când apar momente de linişte, de absenţă a cuvintelor, şi intervine mintea, nu o ajutaţi, nu cooperaţi cu ea. Doar observaţi. Lăsaţi-o să spună orice doreşte, nu-i daţi atenţie. Se va retrage.

    Lucrul acesta vi se întâmplă în meditaţie în fiecare zi. Mulţi vin la mine şi-mi spun: „La început a fost bine, dar după aceea stările de beatitudine nu au mai apărut."

    De ce au apărut în prima zi? Acum sunteţi mult mai pregă¬tiţi; în prima zi nu eraţi pregătiţi deloc. Şi atunci de ce au apărut în prima zi? Au apărut fiindcă şeful a fost luat prin surprindere. Nu avusese timp să planifice.
 
Data viitoare, cunoscând paşii, şi-a făcut un plan: mai întâi respiri adânc, apoi plângi şi apoi strigi „Hoo! Hoo!" Acum şeful ştia ce avea de făcut şi putea planifica. De aceea nu mai apar stările de beatitudine, pentru că şeful a preluat controlul...
 
 
CUPRINS:
 
CAPITOLUL 1 Pâinea este arsă 
CAPITOLUL 2 Omul Tao
CAPITOLUL 3 Bufniţa şi fenixul 
CAPITOLUL 4 Scuze
CAPITOLUL 5 Trei dimineaţa
CAPITOLUL 6 Nevoia de-a învinge 
CAPITOLUL 7 Trei prieteni 
CAPITOLUL 8 Inutilul 
CAPITOLUL 9 Mijloace şi Scopuri 
CAPITOLUL 10 Unitate 
CAPITOLUL 11 Funeraliile lui Chuang Tzu
 
Despre autor 
Centrul internaţional de meditaţie Osho 
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.3339 sec