Basmul fotbalului - Nascocit impreuna cu Marius Mitran (2 volume)

Basmul fotbalului - Nascocit impreuna cu Marius Mitran (2 volume)
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 1360
Format: 17x24
Preț: 119,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Basmul fotbalului. Nascocit impreuna cu Marius Mitran (2 volume) - Marian Nazat

 
Basmul fotbalului s-a născut la Istanbul, într-o discuţie cu Marius Mitran, mărturiseşte autorul, Marian Nazat, dorindu-se să fie un dialog cu poveşti despre fotbal şi nu numai.
 
Din păcate, Marius Mitran a părăsit basmul înainte de finalizarea proiectului, iar cartea a fost scrisă şi condusă pe tot parcursul editorial de domnul Marian Nazat...
 
Din carte:
 
Ne luăm rămas-bun de la ocean, parcă mai placid ca oricând. Valurile timide mângâie stâncile înverzite. Plaja e pustie, abandonată pescăruşilor, şi ei posaci. Doi tineri, ca de abanos, aleargă pe faleză. Nişte sculpturi în mişcare. Părinţii şi bunicii lor, probabil, trăiau în Africa nu demult Nici nu le trecea prin minte că neamul li se va înrădăcina mai târziu în Portugalia, puterea care îi asuprise până atunci. Dar aşa s-a întâmplat pretutindeni în ţările colonizate, la un moment dat sclavii îşi cer drepturile. E legea nescrisă a istoriei de ieri, de azi şi de mâine.

- Primii fotbalişti de culoare pe care i-am văzut în Europa, Marius, au fost Trasor şi Adams. Cred că era prin 1972, iar cei doi erau fundaşii centrali ai Franţei, ţara lui... Voltaire şi Descartes.
 
Tot cam atunci, Sidney Poitier rupea clişeele de la Hollywood, nu? Segregaţia rasială se zdruncina ireversibil tocmai în bârlogul Ku Klux Klan-ului. Ce mirat m-am arătat, ce uimire mă împungea în clipa în care i-am zărit pe amândoi intonând Marseilleza...
 
Trasor, tizul tău, a venit şi la Craiova, cu Bordeaux, jucător de clasă. Celălalt, Adams, zace din 1975 în inconştienţă, e o masă de carne conectată la nişte aparate. Un experiment pe care specialiştii îl prelungesc cu un cinism de speriat.
 
A apărut apoi Janvion, fundaşul dreapta din seducătoarea echipă a Sfântului Ştefan, învinsă fără glorie de Bayern, în finala CCE din 1976, pe stadionul Hampden Park din Glasgow. Janvion îi avea alături pe Curkovic, Piazza, Lopez, Repellini, Bathenay, Larque, Santini, fraţii Revelli, Sarramagna şi Rocheteau.
 
Titularizarea lor în naţionala Hexagonului a surprins la început, aducea o notă exotică. Mai târziu, exotici au devenit albii de lângă Boli,..
 
............
 
... in Anglia, ţin minte, selecţionarea lui Viv Anderson, fundaşul dreapta de la Nottingham Forest, a iscat dezbateri aprinse în presă, problemă naţională, ce mai! Conservatorismul britanic suferea o nouă lovitură, multora li se zdruncinau prejudecăţile, lumea se schimba cu o viteză ameţitoare.
 
Albionul s-a potolit subit în clipa în care John Barnes i-a vrăjit pe insularii cu „ceaţă pe creier şi pustiu pe suflet" ca un prestidigitator, uriaş talent! Cunningham, extrema de extradasă, ajuns la Real Madrid, a fost înaintea lui Viv sau după?
 
Cam pe atunci s-a născut multiculturalismul fotbalistic, însă nimeni nu-şi imagina că în Germania vor juca Asamoah sau Boateng, iar în Italia, Liverani şi Balotelli.
 
Ca să nu mai zic de Olisadebe in Polonia, vârful aceia docoiatiu care a umilit-o pe Dinamo, ori de croatul... Eduardo. Până şi cehii au naturalizat un african, fundaşul dreapta Gebre Selassie.

Deunăzi, se zvonea că Fatai e foarte aproape să fie român şi coleg la echipa naţională cu Pintilii şi Sânmărtean. Oricum, Steaua deceniului din urmă înseamnă şi Emegara, Varela, Elton, Moreno, Muniru, Breeveld, Alcenat, Tahar...
 
Globalizarea va învinge în cele din urmă lumea, nu mai este scăpare.

-Inevitabilul se va produce, istoria nu poate fi oprită de nimeni Lumea de mâine va fi o lume a metişilor, a melanjului etnic, iar România nu va face excepţie. Urmaşii lui Dobrin sau Balaci, unii dintre el vor fi scoborători din Africa Neagră ori din America Centrală...

- Chiar, va trebui schimbat şi imnul atunci, din motive de nepotrivire cromatică şi de conţinut cu versurile scrise demult de Andrei Mureşanu. Dar să lăsăm viitorul, el aparţine altora, mai tineri.

Aşadar, prima vedetă de culoare a fost Leonidas da Silva, strămoşul lui Pele deşi unii îl consideră pe Zizinho. Brazilianul s-a născut în 1913, desigur intr-o familie săracă.
 
Rar se întâmplă ca fotbaliştii să provină din mediile sociale înstărite. La 18 ani, în schimbul a două costume şi două perechi de pantofi, semnează cu Bonsucesso, unde marchează 55 de goluri în 51 de meciuri.
 
Eficacitatea sa deosebită atrage atenţia granzilor, aşa că se transferă, în plin apogeu, la Săo Paulo. Este poreclit Magia Negra (Magicianul Negru) şi faima sa trece dincolo de Amazon.
 
Tipul ăsta cică avea o viteză incredibilă şi o tehnici desăvârşită. El ar fi şi „inventatorul" foarfecii (bicycle kick), deşi părerile sunt împărţite. Oricum, „Diamantul Negru" a înscris cu acest procedeu inclusiv la...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0545 sec