Biruinta unei iubiri Dinu si Nelli Pillat, pagini de corespondenta

Biruinta unei iubiri Dinu si Nelli Pillat, pagini de corespondenta
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 500
Format: 13x20
Preț: 37,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Biruinta unei iubiri Dinu si Nelli Pillat, pagini de corespondenta - Dinu & Nelli Pillat

 
Subiectul acestui volum este iubirea atotbiruitoare dintre un bărbat și o femeie greu încercați de vremuri. Bărbatul este Dinu Pillat (1921–1975), „cap de lot“, alături de Constantin Noica, în sinistrul proces înscenat de Securitate, la sfârșitul anilor ’50, unui grup de intelectuali socotiți vinovați de „uneltire contra ordinii sociale“; iar dincolo de acest dureros episod biografic, un remarcabil romancier, critic și istoric literar. Femeia este Nelli Filipescu (1921–2005), colegă de facultate la Litere și Filozofie cu Dinu Pillat și, din 1944, soția lui; împlinită profesional ca editoare, memorialistă și cercetătoare în istoria artei. După moartea lui Nelli, Monica Pillat-Săulescu, ea însăși scriitoare, a reconstituit tulburătorul dialog epistolar al părinților săi, completându-l cu pagini de corespondență adiacente, fotografii și facsimile.
 
Din carte:
 
21 mai, Sf. Constantin, 1942, [Bucuresti]
 
Dragã Nelli,
 
Este seara, târziu. Lumina lãmpii de la cãpãtâiul meu seamãnã cu aceea a unei lanterne magice. Din umbra etajerei se desprinde conturul exotic al unui palmier, pe care s-a cãtãrat o maimutã cu ochii bulbucaþi de spaimã.
 
Un elefant – cu reflexe de abanos – a rãmas cu trompa încremenitã în aer. Pândeste maimuta din palmier cu aceeasi privire cu care se uitase vulpea, cândva, la corbul fabulei lui La Fontaine.
 
Alãturi, a înflorit un cactus. Florile sale sunt rosii, de culoarea macilor de la Balcic. Am impresia cã sunt pe plaja unui tãrm depãrtat. Aud parcã fosnetul valurilor cu coame albe de spumã. 
 
Esti si tu prin apropiere. Nu te vãd. Nu te aud. Te presimt însã. Am uitat cã locuiesc într-o casã cu tabiet burghez, într-un oras cenusiu si înãbusitor.
 
Am uitat cã ziua de astãzi este consemnatã într-un calendar si cã mâine nu va rãmâne din ea decât o filã aruncatã în cosul de hârtie.
 
Am uitat cã ceasul – acest greier al timpului – cadenteazã fiecare clipã care trece, ducând odatã cu ea si ceva din noi, pentru totdea - una. Am uitat cã este rãzboi si cã oamenii mor. Am uitat…

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0485 sec