Calea tacerii. Conform traditiei Sfintilor Parinti ai pustiei

Calea tacerii. Conform traditiei Sfintilor Parinti ai pustiei
ISBN: 978-606-910-102-5
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 192
Format: 13x20
Categoria: Crestinism
Preț: 15,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Calea tacerii. Conform traditiei Sfintilor Parinti ai pustiei - Michel Laroche

 
De la „Cunoaşte-te pe tine Însuţi” la „Uită de tine însuţi”

Conform Sfinţilor Părinţi, singura cale posibilă de a cunoaşte Duhul sau mai degrabă de a cunoaşte în Duhul este aceea de a renunţa, în prealabil, la orice formă de cunoaştere ce este legată de lume şi de înţelepciunea sa întinată, căci: „Nimeni nu poate sluji la doi domni, sau pe unul îl va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va alipi şi pe celălalt îl va dispreţui; nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui Mamona” De aceea cunoaşterea dumnezeiască este o necunoaştere în raport cu lumea, întrucât se află deasupra tuturor celorlalte modele de cunoaştere care sunt întrebuinţate în lume. Toate căile ascetice ale sfinţirii, care nu numai că sunt de neînţeles pentru persoanele raţionale şi cultivate, ci sunt deseori chiar obiect de scandal, de revoltă sau de dezaprobare, nu au decât acest scop: detaşarea de lume pentru alipirea de Dumnezeu şi unirea cu El.
Să luăm un exemplu simplu al aspectului aparent iraţional al necesităţii postului în marile religii şi mai ales în Ortodoxie, unde este practicat astăzi mai riguros decât în catolicism. In mod curios, de la sfârşitul secolului al XX-lea şi începutul secolului al XXI-lea, postul laic a fost reabilitat sub numele de regim alimentar, deoarece me dicina a constatat binefacerile combaterii consumului de grăsimi animale (produse lactate, cărnuri grase) si a excesului de alcool de către oameni, subliniind riscul de cancer şi maladii cardiovasculare. Totuşi, postul religios pare întotdeauna spiritelor raţionaliste o aberaţie şi caracterul său obligatoriu este perceput drept ceva arhaic.
Nu este întru totul fals să ne gândim că postul în sine nu serveşte la nimic. Sfinţii Părinţi spun ei înşişi asta, învinovăţindu-i pe călugării care confundă mijloacele (postul, asceza etc.) cu scopul: unirea sufletului mireasă cu Mirele ceresc, Hristos...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0640 sec