Campania anilor 1916–1918. Drumuri de sânge. Moartea albă. Pe urmele bolșevicilor - Ioan Dragu

Campania anilor 1916–1918. Drumuri de sânge. Moartea albă. Pe urmele bolșevicilor - Ioan Dragu
Preț: 47,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 978-973-50-6046-6
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 408
Format: 13X20

Recomandă unui prieten

De la:

*
?
Completați numele dumneavoastră
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail

Către:

*
?
Completați numele prietenului dumneavoastră
?
Completați adresa de e-mail a prietenului dumneavoastră
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Campania anilor 1916–1918. Drumuri de sânge. Moartea albă. Pe urmele bolșevicilor - Ioan Dragu

 
... unii soldaţi îşi lasă raniţele. Ce grele li se păreau în timpul marşurilor! Şi cum le privesc acum când le părăsesc. Au în ele alimente, cartuşe şi scrisori. Şi apoi e gamela. Cum îşi vor mai bea ciorba dacă nu vor mai găsi raniţele?

Ne apropiem de linia inamică. Suntem descoperiţi. In faţa noastră, mai sus, pe creastă, nori rotunzi de fum, ca un tampon de vată, apar; gloanţe se înfundă cu un zgomot mat în dâmbul care ne adăposteşte la fiecare salt.
 
Pretutindeni muntele se împodobeşte de pachete subţiri de fum; e în lungul crestei ca o ţâşnire de aburi, în vreme ce un pârâit continuu se rostogoleşte, în ecou, în vale. La intervale regulate, ca un zgomot greu de clopot, tună ritmul puternic al artileriei; scuipatul mitralierelor aruncă peste noi rafalele proiectilelor sale care zbor cu un zgomot strident de lăcuste înnebunite.
 
Soldaţii trag, mai înfriguraţi ca la început, enervaţi de prelungirea unei acţiuni împotriva unui inamic nevăzut. Colo, în faţă, pământul se ridică în prăfuiri repezi, ca apa unei mocirle sub ploaie. Uneori o jerbă de pulbere sare la câţiva metri în sus, ridicată de un obuz. Nici un glas omenesc, nici un strigăt; numai pulberea vorbeşte, îşi cântă cacofonia de moarte.

Suntem obişnuiţi acum cu zgomotul acesta care nu mai are darul să ne mişte. Ştim că moartea care zboară în zgomotul acesta nu loveşte aşa de des cum ai crede în prima clipă. Totul şuieră, totul pocneşte. Şi te regăseşti viu, în picioare, după luptă ca şi dimineaţa la sculare.

La câte o comandă, soldaţii sar în picioare, aleargă, îndoind spinarea, repezindu-se cu capul plecat, drept înaintea lor. E o galopadă de izolaţi, o linie frântă de aceeaşi culoare verzuie, o schinteiere la baionete, apoi totul se prăbuşeşte la pământ, se culcă.
 
Se aude un zgomot de încărcare a armelor şi valul uman, culcat la adăpost, îşi reia tirul. Inapoia lui, trupuri întinse se zbat sau rămân nemişcate: răniţi şi morţi au însemnat cei cincizeci de metri câştigaţi. Asta-i o bătălie?...
 
CUPRINS:
 
loan Dragu - jurnalist, scriitor, combatant
Studiu introductiv de Daniel Cain  
Notă asupra ediţiei    

DRUMURI DE SÂNGE
ASPECTE DE ANSAMBLU, VIZIUNI FUGARE, NOTE RĂZLEŢE SI ÎNTÂMPLĂRI DIN RĂZBOI
Cuvânt înainte   

PARTEA I. aspecte de ansamblu înainte de luptă   
In timpul luptei      
După luptă     
Între viaţă şi moarte (Hanul durerilor)     
La baionetă!      
Deruta     
Exodiul     
Intr-o noapte de groază  
Excelsior!      
Bivuacul      
In preajma Şiretului    
In regatul cârtiţelor    
Intre ruine     
Eroul     
PARTEA A II-A. VIZIUNI FUGARE
Efect de zăpadă     
In goană      
 
........

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Jurnale si memorii

Created in 0.2971 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.