Capatul drumului - Liliana Corobca

Capatul drumului - Liliana Corobca
-20%
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 344
Format: 13x20
Preț: 32,00 RON
40,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Capatul drumului - Liliana Corobca

 
... familia Anei Blajinschi, o femeie de aproape 90 de ani, decide să o mute pe aceasta la un cămin de bătrîni. O strănepoată primeşte misiunea delicată de a merge la ea ca s-o convingă să accepte această soluţie.
 
Însă vizita ia o turnură neaşteptată cînd octogenara începe să-i povestească fetei despre perioada de coşmar din tinereţe, cînd a fost deportată în stepele Kazahstanului.
 
După o călătorie cumplită, alături de mii de oameni înghesuiţi în vagoanele pentru vite, în timpul căreia a crezut la un moment dat că şi-a găsit dragostea, pentru Ana au urmat zece ani de viaţă grea, pe timp de război şi foamete, însă credinţa în Dumnezeu...
 
Din carte:
 
...în acea zi, un copil din sat a venit să ne anunţe că a găsit pe câmp o oaie îngheţată şi să mergem cu cuţite şi chiar cu topoare, cine are, să-i despicăm carnea.
 
Ne-am repezit cu toţii, eu am luat toporişca noastră şi i-am zis mamei că mergem să aducem carne îngheţată de pe câmp, să mâncăm.
 
Mama n-a reuşit să zică nimic, atât eram de grăbită, nu cumva să nu-mi rămână nimic din bunătate de oaie. Nu eram aşa mulţi copii, vreo trei, iar din urma noastră, s-au luat încă trei ţânci şi mai mici decât noi în speranţa c-o să le pice şi lor ceva bun, că ne vom îndura noi de ei adică.
 
Eram flămânzi. Ne străluceau tuturor ochii la gândul că vom mânca ceva ca lumea, carne adică, şi nu de vrabie ori ţiştar, ci de oaie. In Bucovina, nu mâneam carne de oaie, dar am auzit că oamenii mâncau.
 
In Bucovina, mâneam carne de cocoş şi de găină, de gâscă, de porc, de curcan. Oricum, aici numai cu ce nu ne-am hrănit, aşa că oaia era mană cerească! Copilul călăuzitor nu avea nici cuţit, nici topor, dar el ştia unde-i comoara.
 
Ar fi dus-o el acasă pe toată, dar oaia îngheţată era foarte grea şi prinsă într-un munte de gheaţă, din cauza asta cântărea de trei ori mai mult şi nici nu putea fi mişcată.
 
S-a gândit că, dacă o lăsa prea mult timp pe câmp, i-o putea lua cineva, vreun om cu o căruţă. Aşa că mai bine anunţă nişte copii, cu care să împartă, decât să i-o fure cineva pe toată de sub nas şi să nu se aleagă cu nimic.
 
Aveam la dispoziţie două cuţite şi toporişca mea. Mai întâi, am tăiat gheaţa cu toporul, am curăţat ceva până să desprindem oaia. Am despi-cat-o apoi, era muncă grea.
 
Am tăiat prima bucată, dar nu se cădea ca unul să mănânce sau să plece cu porţia lui, iar ceilalţi să lucreze. Am zis să împărţim la toţi,...
 
 
CUPRINS:
 
Partea întâi. Trenul 
 
Partea a doua. Surghiunul 
 
Paitea a treia. Troiţa de Sus

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0767 sec