Capodopere în dialog - Andrei Plesu

Capodopere în dialog - Andrei Plesu
Preț: 65,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-50-7869-0
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 220
Format: 15x21

DESCRIERE

Capodopere în dialog - Andrei Plesu

 
Giorgione - Durer

Să începem prin a pune în dialog două portrete: Portretul unei fete cu ramură de laur („Laura“), pictat de Giorgione în 1506, şi Portretul unei tinere vene-ţiene, pictat de Durer în 1505.
 
La prima vedere, între cele două lucrări nu apar decât asemănări: sunt strict contemporane, sunt portrete de femei tinere, au o punere în pagină de acelaşi tip, ba, într-o anumită măsură, au şi un destin comun: lucrarea lui Durer s-a născut în urma uneia dintre călătoriile sale la Veneţia, aceeaşi Veneţie care l-a consacrat pe Giorgione, iar astăzi şi portretul lui Durer şi cel al lui Giorgione se găsesc în acelaşi loc: Muzeul de Istoria Artei (Kunst-historisches Museum) din Viena.
 
Dincolo de portretele unor personaje de epocă, cele două lucrări configurează, laolaltă, portretul unei epoci întregi: epoca Renaşterii, surprinsă în două ipostaze stilistice distincte: una nordică, puternic legată încă de o anumită tradiţie medievală, cealaltă meridională, mai liberă, mai puţin datoare trecutului. Tehnic vorbind, suntem martorii unei confruntări între picturalitatea „radicală“ a lui Giorgione şi o versiune mai „acomo-dantă“ a ei, cuplată încă la memoria linearismului gotic.

Pictura lui Giorgione e o pictură a contururilor estompate şi a sacrificării detaliilor, o pictură a trecerilor insesizabile de la un volum la altul, fără nici o asperitate grafică. La Durer, în schimb, totul e mai amănunţit, mai scrupulos consemnat, mai precis definit. Sprâncenele Madonelor lui Giorgione se pierd, adesea, în penumbra arcadelor, spre deosebire de sprâncenele unor Madone de Durer, al căror traseu se desfăşoară net, categoric, pe plaja clară a frunţii.
 
Tranşantă este şi distincţia între modul discret în care Giorgione tratează volumetria nărilor, sau desenul buzelor şi insistenţa analitică a lui Durer asupra unor detalii anatomice echivalente. Pentru Giorgione, o Madonă e întruchiparea pură a spiritului contemplativ: ea stă dinaintea noastră cu un fel de aleasă sfială, învăluită în propria reverie...
 
CUPRINS:
 
Cuvânt pregătitor    5
Deschideri spre artele    plastice    9
Capodopere în dialog    29
I.    Giorgione - Durer    31
II.    Durer - Leonardo    38
III.    Leonardo - Rembrandt    47
IV.    Toulouse-Lautrec - Degas    54
V.    Toulouse-Lautrec - Rouault    63
VI.    Pallady - Matisse    69
VII.    Brancusi - Henry Moore    75
Popasuri în muzeele lumii    83
I.    Madrid: Muzeul Prado    88
II.    Munchen: Alte Pinakothek    94
III.    Paris: Luvru    104
IV. Florenţa: Galeria Ufizzi    113
V. Viena: Kunsthistorisches Museum    120
Instantanee din istoria privirii    131
Arta preromanică. Manuscrisele irlandeze
din secolele VIII - IX şi Renaşterea Carolingiană    133
Experienţa lumii şi a artei romanice    144
Lumea şi arta gotică    152
Arta vitraliului    164
Jan van Eyck. Omul cu tichie albastră    170
Michelangelo. Capela Medici, Florenţa    182
Gioconda    189
Odilon Redon şi insomniile ochiului    194
Piet Mondrian. Ochiul care uită să se uite...    200
Giacometti. Privirea ca asceză    204
Ţuculescu şi ochii care se lasă văzuţi    208
Horia Bernea şi ofensiva    privirii    211
Credite pentru imagini
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0360 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.