Carari ascunse - Luptele unei grupe de partizani anticomunisti

Carari ascunse - Luptele unei grupe de partizani anticomunisti
Preț: 18,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 255
Format: 14x21

Scrie o recenzie!

*
?
Completați numele sau diminutivul dumneavoastră
?
Adresa dvs de e-mail, câmp opțional. Completați dacă doriți să primiți prin e-mail eventualele replici/răspunsuri.
*
?
Scrieți un titlu relevant pentru review-ul dvs, folosind cuvinte reprezentative pentru descrierea produsului care urmează să o faceți.
*
?
Textul review-ului, vorbiți la obiect, oferiți câte mai multe detalii.
*
1 2 3 4 5
?
Acordați o notă produsului (în funcție de caracteristici, raport preț/calitate, etc.): de la cinci stele, dacă sunteți foarte mulțumit, până la o stea, dacă sunteți foarte nemulțumit.
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

DESCRIERE

Carari ascunse - Luptele unei grupe de partizani anticomunisti (Alexandru Nicolescu)

 
Darzenia si onoarea cu care au luptat, infruntand teroarea, au reusit sa trezeasca in mii de inimi mandria de a fi liber, iar sacrificiul lor suprem i-a innobilat, atat pe ei, cat si intregul neam romanesc. 
 
Din carte:
 
Petre Dogaru s-a întors în sat cu câţiva tovarăşi ai săi, muncitori la uzina din Podeni, într-un camion plin cu tot felul de unelte pentru săteni. Colegii lui erau oameni simpli, cumsecade, foarte naivi, neînţelegând din ploaia de cuvântări cu care erau bombardaţi în fiecare zi, decât un singur lucru: de acum înainte ei erau stăpânii uzinei şi ai ţării, ei vor conduce treburile, după capul lor.

Cum n-aveau însă nici cea mai vagă idee cam ce ar trebui să facă, situaţia era abil speculată de scursura interlopă a lui Chivu, din care se formau cadrele de bază ale partidului.
 
Lichelele se strecurau printre muncitori, organizau întruniri peste întruniri, se alegeau şefi în diverse comitete de fabrică, dând tot timpul cu gura, ca să lase impresia că se pricep să conducă uzina şi treburile publice.
 
Mulţimea de muncitori se lua uşor după ei, credulă, înflăcărată de lozincile infantile, gogonate, de promisiunile ispititoare, fantastice, ce exploatau cu viclenie visele lor de oameni sărmani Nimănui nu-i dădea prin cap să se întrebe cine erau agitatorii sau cum se vor realiza toate minunile promise.

„Să scăpăm de burjui şi vom trăi ca în rai!“ Iar „burjui" era oricine purta pălărie sau cravată, îşi sufla nasul în batistă, sau nu-i puţeau picioarele. Ura de clasă, propagată isteric, frenetic, insistent, folosind calomnia cea mai murdară, minciuna groasă, oricât de stupidă, limbajul vulgar, pătrundea, încetul cu încetul, chiar şi în sufletele cele mai cuminţi, înve-ninându-le.
 
Agitatorii declarau „duşman" pe cine le trăsnea prin cap, pe orice om mai curat îmbrăcat, mai blând, mai moderat la vorbă.

Cumplite „vremi", vorba cronicarului când toate rânduielile civilizaţiei, statornicite cu greu după veacuri de căutări, erau acum răsturnate, morala şi credinţa batjocorite, bunătatea şi blândeţea dispreţuite, iar din cotloanele lor întunecate, răutatea, minciuna, ura, crima ieşeau rânjind la lumină, socotite „fermitate revoluţionară''!
 
Petre voia să-i convingă pe săteni ce viitor luminos îi aşteaptă în comunism înfrăţiţi cu muncitorii, care uite, le aduseseră unelte pe gratis. Că erau furate din fabrică, n-avea bineînţeles, nicio importanţă. Mergând din casă în casă, reuşiseră să strângă câţiva curioşi lângă camion.

-    Veniţi, oameni buni, curaj, luaţi tot ce vă trebuie, nu costă nimic! Vi le facem cadou noi, aşa se trăieşte în comunism!
 
Hai, luaţi-le, nu mai aşteptaţi!

Oamenii stăteau nemişcaţi tăcuţi, uitându-se la ei mohorâţi, cu chipurile împietrite.

Dintr-o margine îşi făcu încet loc Sile, tatăl lui Petre. Ajuns în faţă se uită lung în ochii lui şi-l întreabă;

-    Voi sunteţi tovarăşi cu tâlharii care au omorât aici oameni nevinovaţi, au violat femei cinstite, au jefuit şi au distrus casele noastre?

Petre îşi lăsă braţele în jos, a neputinţă, şi-i răspunse cătrănit, cu ochii în pământ.

-    Hai, mă tată, ce mai dezgropi şi matale lucrurile, răsuceşti cuţitu în rană! Ne pare rău prentru ce s-a întâmplat, s-a interpretat greşit, au fost unele excese, dar acum ce vrei să facem, să-ntoarcem morţii din groapă? Am venit să ne-mpăcăm, să v-ajutăm, trebuie să mai şi uităm, să iertăm!

-    Şi dacă mă omorau pe mine, tu chiar m-ai fi. uitat, i-ai fi iertat Petre? Glasul bătrânului clocotea...
 
 
CUPRINS:
 
Lămurire        

I.    Sfârşit de vacanţă   
II.    Umbre în noapte
III.    Intâlniri în taină
IV.    Dreapta judecată   
V.    Secretul castelului       
VI.    Capcane
VII.   Trădarea
VIII.    Neînfrânţii  
IX.    Viaţă sau moarte         
X.    Cruci nevăzute  

Şi totuşi    

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0383 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.