Cartea simbolurilor sacre - Nigel Pennick

Cartea simbolurilor sacre - Nigel Pennick
Preț: 42,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786066395724
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 288
Format: 13X20

DESCRIERE

Cartea simbolurilor sacre - Nigel Pennick

 
... văzută ca un semn de la Dumnezeu, Steaua din Betleem se amalgamează cu utilizarea de către marinari a Stelei Polare, cunoscută şi sub numele de Steaua Nordului şi numită Polaris în terminologia astronomică actuală. Această stea, care în ultimele milenii a părut să se afle deasupra polului terestru, era o stea călăuzitoare pentru cei care navighează pe mare şi pe uscat. Aceasta este re-prezentată în mod convenţional sub forma unei glife cu 6 vârfuri, care are o formă similară cu cea a florii hexagona-le, dar cu o semnificaţie diferită.

    Printre alte interpretări destul de diferite ale naturii sale divine, Fecioara Maria este prezentată în iconografia creştină ca Regina Cerului. Ea este îmbrăcată în veşminte purtând stele care o leagă alegoric de povestea naşterii lui Iisus, precum şi absorbind atributele zeiţei egiptene antice Nuit. Comentatorii Arcanelor din Tarot o leagă de zeiţa egipteană Nuit sau Nut (de exemplu, Suster 1990, 50), deşi legătura egipteană este o adăugire târzie la mitul Tarotului. Steaua în ipostaza unei cărţi de Tarot are imaginea tradiţională a unei femei cu vase în fiecare mână, imagine a uneia dintre cele 4 virtuţi cardinale, Temperanţa/ Cumpătarea, care toarnă apă în vin, producând o sinteză care păstrează cele mai bune calităţi ale celor 2 opuse, eliminând în acelaşi timp cele mai rele naturi ale acestora (Pennick şi Field 2004, 94).

    Temperanţa/Cumpătarea este calitatea căii de mijloc între raţiune şi dorinţă. Soarele, Luna şi steaua sunt reprezentate în Figura 5. 3 într-o gravură alchimică din Rosarium Philosophorum (publicată la Frankfurt, Germania, în 1550), unde Soarele este reprezentat cu un rege, Luna e lângă o regină, iar steaua e asociată cu o pasăre cu creastă care mediază între cele 2 opuse.

    Runa tir (teiwaz) îl desemna pe Tîwaz, zeul german antic al cerului, pe care englezii timpurii îl numeau Tiw, iar nordicii, Tyr. Este o glifă care semnifică ordinea şi menţinerea acesteia. The Old English Rune Poem, cel mai vechi text existent care descrie semnificaţia runei, ne spune: „Tir este un semn special. Păstrează bine credinţa faţă de prinţi, este întotdeauna pe curs în întunericul nop-ţii; nu dă greş niciodată." 
 

De la arta antică până la logourile contemporane din politică și afaceri, ființele umane au creat întotdeauna simboluri pentru a indica idei, grupuri sau obiecte importante, precum și pentru a transmite informații mai profunde decât pot fi comunicate prin cuvinte. Multe glife și-au păstrat semnificația de-a lungul mileniilor, pe când altele au semnificații moderne foarte diferite de conotația originară.

În acest magistral studiu al simbolurilor, Nigel Pennick explorează glifele ca agenți ai conștienței superioare și căi de acces la inconștientul colectiv, urmărind continuitatea tradiției și schimbările dramatice. Scopul autorului este să dezvăluie modul în care simbolurile leagă cosmicul de terestru și ne permit să infuzăm banalul cu mărcile sacrului.

Lucrarea Cartea simbolurilor sacre îți prezintă peste 300 de gravuri, desene, scheme și fotografii reprezentând glife arhicunoscute sau versiuni mai rare, vechi și noi, precum și modul în care sunt folosite în prezent pentru a transmite valori perene sau pentru a manipula imaginarul popular.

Simbolul e un mijloc de a experimenta numinosul. Dat fiind accesul lor la inconștientul uman, simbolurile pot fi manipulate de clerici, politicieni, întreprinderi și militari fără scrupule. Adoptând și însușindu-și un simbol, aceste grupuri de interese pretind că sunt singurii reprezentanți ai calității spirituale a respectivului simbol.

Spiritualitatea vede dincolo de imaginile exterioare și observă motivațiile egoiste ale celor care profită de pe urma acestei puteri, promovând în același timp valori eterne care nu au nimic de-a face cu agitația din mass-media. Spre deosebire de politică și comerț, adevărata spiritualitate nu e supusă capriciilor și fanteziilor mereu schimbătoare ale modei și publicității, conduse de imagine.

Simbolurile nu există pentru a fi interpretate sau decodificate: ele atrag observatorul în interior pentru a participa la lumea spiritului. - Nigel Pennick

 

DESPRE AUTOR

Biolog ca formație, Nigel Pennick este o autoritate recunoscută în domeniul sistemelor antice de credințe, tradiții, rune, geomanție și arte spirituale. A susținut numeroase prelegeri în multe țări din Europa și în Statele Unite.

A scris și ilustrat peste 50 de cărți, printre care The Pagan Book of Days, precum și numeroase articole și lucrări științifice. Este fondatorul Institutului de Cercetări Geomantice și al The Library of the European Tradition. Este și muzician în grupul Traditional Music of Cambridgeshire Collective.

 
CUPRINS:
 
Prefață: Semne primare, glife tradiționale și simboluri
Introducere: O lume simbolică
 
PARTEA I
Glife, semne, simboluri și simboluri tradiționale în practică
Runele
Logo-uri runice și organizații dispărute
Capcanele Simbologiei
Nume noi, semnificații noi
Utilizarea publică a glifelor
 
PARTEA II
O cutie de glife
Soarele, Cercul și Roata Soarelui
Akhet și Turnurile Gemene
Roata cu opt spițe
Cruci
Semiluna, Steaua și Cometa
Lumină solară și fulger
Oul cosmic sau filozofic
Omphalosul
Ananasul
Arborele vieții
Fleur-de-Lys
Trandafirul
Inima
Capete umane și eldritch
Swastika
The Skirl, Yin și Yang
Pothook
Trefotul
Potcoava
23 de unelte și simboluri de artizanat
Glifele X, Gyfu, Daeg și Ing
Floarea Hex
23 de modele țesute
Pleturi și noduri
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0355 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.