Cartea tibetana a vietii si a mortii

Cartea tibetana a vietii si a mortii
ISBN: 978-973-111-208-4
Editura:
Anul publicării: 2011
Pagini: 384
Format: 16x23
Preț: 49,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

.........''Cartea tibetana a vietii si a mortii''


Cu toate acestea, moartea este imprevizibila: nu stim cand sau cum se va produce. Astfel ca este doar o chestiune de bun simt sa-ti iei anumite precautii inainte ca ea sa se intample in realitate.

Fireste, cei mai multi dintre noi si-ar dori o moarte senina, dar este foarte clar ca nu putem spera sa murim impacati daca viata noastra a fost plina de violenta, sau daca mintea ne-a fost mereu agitata de emotii precum furia, atasamentul sau frica. Astfel ca daca vrem sa murim bine, trebuie sa invatam sa traim bine: pentru a spera la o moarte senina, trebuie sa cultivam pacea in mintea noastra si in modul nostru de viata.

Dupa cum veti citi in cartea de fata, experienta reala a mortii este, din punctul de vedere budist, foarte importanta. Desi modul sau locul in care vom renaste depinde in general de fortele karmice, starea noastra mentala din momentul mortii poate sa influenteze calitatea viitoarei renasteri. Astfel ca in momentul mortii, in pofida marii diversitati a karmei pe care am acumulat-o, daca facem un efort special pentru a genera o stare virtuoasa a mintii, putem intari si activa o karma virtuoasa si in felul acesta sa determinam o renastere fericita".Prefatand aceasta carte, Dalai Lama spunea : "In aceasta carte de actualitate (Cartea tibetana a vietii si a mortii), Sogyal Rinpoche se concentreaza asupra felului cum trebuie inteleasa adevarata semnificatie a vietii, cum sa acceptam moartea si cum sa-i ajutam pe muribunzi si pe cei morti. Moartea este o parte naturala a vietii cu care toti va trebui sa ne confruntam, mai devreme sau mai tarziu.

Dupa parerea mea, exista doua moduri in care o putem aborda, cat timp suntem in viata. Putem opta fie s-o ignoram, fie sa infruntam perspectiva propriei noastre morti si, reflectand limpede asupra ei, sa incercam sa reducem la minimum suferinta pe care o poate aduce. Totusi, in nici unul din aceste moduri nu o vom invinge.


Ca budist, eu consider moartea un proces normal, o realitate de care sunt constient ca va aparea atat timp cat raman in existenta aceasta mundana. Stiind ca nu pot sa scap, nu vad nici un rost sa-mi fac griji in aceasta privinta. Tind sa ma gandesc la moarte ca la schimbarea unor haine invechite si uzate, mai degraba ca la un sfarsit irevocabil.CUPRINS:


Cuvant inainte de Sfintia Sa Dalai Lama 7

Prefata 9

.....Partea intai – VIATA

I. In oglinda mortii 15
II. Nepermanenta 26
III. Reflectie si schimbare 38
IV. Natura mintii 50
V. Sa aducem mintea acasa 63
VI. Evolutie, karma si renastere 85
VII. Bardo-uri si alte realitati 103
VIII. Viata aceasta: Bardo-ul natural 111
IX. Calea spirituala 125
X. Esenta interioara 146


.....Partea a doua – MOARTEA


XI. Sfaturi de suflet pentru a-i ajuta pe muribunzi 165
XII. Compasiunea: nestemata care indeplineste dorintele 177
XIII. Ajutorul spiritual pentru muribunzi 196
XIV. Practicile pentru moarte 208
XV. Procesul mortii 226


.....Partea a treia – MOARTE SI RENASTERE


XVI. Fundamentul 239
XVII. Stralucirea launtrica 251
XVIII. Bardo-ul devenirii 262
XIX. Ajutorul dupa moarte 273
XX. Experienta in pragul mortii: o scara spre cer? 291


.....Partea a patra – CONCLUZIE


XXI. Procesul universal 309
XXII. Slujitorii pacii 324

Anexe

Anexa 1 – Invatatorii mei 335
Anexa 2 – Intrebari despre moarte 337
Anexa 3 – Doua istorii 344
Anexa 4 – Doua mantre 351

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0736 sec