Cartea țuicii. Povestiri din Banat - Matej Horava

Cartea țuicii. Povestiri din Banat - Matej Horava
-10%
Preț: 36,00 RON
40,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-44-0801-3
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 144
Format: 13x20
Categoria: Diverse

DESCRIERE

Cartea țuicii. Povestiri din Banat - Matej Horava

 
... nu este indicat să mergi pe dealurile din Banat pe timp de furtună: trăsnetele nu sunt la fel de inofensive pentru oameni ca pe blândele câmpii ale Moraviei sau Bavariei.
 
Cele două fiice ale cârciumăresei Marje mi-au povestit cândva, la școală, cum s-a întâmplat de l-a luat pe bunicul lor Trimisul Domnului: mergea pe câmp, pe timp de furtună, cu furca pe umăr. Atunci am auzit pentru prima dată această respectuoasă referire la adresa trăsnetului: Trimisul Domnului.
 
Câțiva ani mai târziu, Trimisul Domnului le-a luat cu el tocmai pe fiicele Marjei. Era într-o duminică după prânz, mergeau să culeagă primele cireșe; ajunseseră pe coasta din spatele troiței, de unde începe să se vadă apa scânteietoare a Dunării înghesuite printre stânci.
 
Dintr-odată, o furtună a dat buzna dinspre Serbia, iar fetele, care se ascunseseră sub copacul parfumat, îmbibat cu apă și rămuros, au fost răpu-se dintr-o singură lovitură de trăsnet (după un an, am simțit că amețesc când mi-am dat seama că mâncam și culegeam cireșe tocmai din pomul acela; el a supraviețuit loviturii cu o urmă a trecerii trăsnetului ca o cicatrice și cu o ramură frântă).
 
La înmormântare a plâns tot satul, inclusiv preotul. Caii trăgeau căruța cu cele două mici sicrie albe pe drumul plin de praf către țintirimul de pe coastă; albinele zumzăiau prin florile dimineții și cerul era limpede; flăcăii transpirau și nu pălăvrăgeau pe drum, ca la alte înmormântări; fetelor li se suceau gleznele în cizmele înalte, cu tocuri; iar femeile cântau fals, cumplit de fals...

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Diverse

Created in 0.0460 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.