Cei mai buni - Cum sa atingi perfectiunea in sport

Cei mai buni - Cum sa atingi perfectiunea in sport
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 320
Format: 14x20
Preț: 45,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Cei mai buni - Cum sa atingi perfectiunea in sport (Matthew Syed)

 
... de ce anume este nevoie pentru a ajunge în vârf?
 
De obicei răspundem la această întrebare gândindu-ne la o persoană. Trebuie să aibă talent, voinţă, putere mintală şi alte ingrediente menţionate de obicei în contextul marilor realizări. Atunci când analizăm performanţa, dorim să ne concentrăm, cât mai atent şi mai profund, asupra unui anumit individ. Cum este? Ce face? Cum trăieşte?
 
Adevărul este că, adesea, adevărata poveste a măreţiei se dezvăluie doar dacă privim dincolo de individ. Inţelegerea culturii şi a circumstanţelor în care s-a născut campionul, atitudinea părinţilor, norocul de a avea un antrenor bun, poate chiar norocul de a se fi născut într-un oraş sau într-o ţară anume ori într-o perioadă anume a anului (un factor cunoscut ca efectul de condiţionare al vârstei), toate contribuie - subtil, dar indiscutabil - la înflorirea geniului.
 
în acest capitol vom privi imaginea de ansamblu. Vom întâlni antrenori vizionari, mentori care au oferit imboldul decisiv la momentul potrivit, voluntarii care au muncit în culise şi ale căror acţiuni altruiste l-au propulsat înainte pe viitorul campion.
 
Vom întâlni părinţi care au făcut sacrificii nespuse, echipe de valoare care au descoperit inovaţii uluitoare şi vom explora puternicele rivalităţi şi animozităţi care au dus performanţa şi mai departe.
 
In final vom înţelege una dintre cele mai importante lecţii despre măreţia din sport: cu siguranţă că este vorba despre indivizi remarcabili, dar mai este vorba şi despre ajutorul foarte consistent primit pe parcursul carierei.
 
Antrenorul
3 februarie 2012
 
Relaţia dintre Angelo Dundee* şi Muhammad Ali ascundea ceva frumos şi plin de înţelesuri. Antrenorul, care a murit ieri la vârsta de nouăzeci de ani, a fost alături de Ali pe parcursul întregii sale cariere, de la primele zile în care un profesionist începător şi naiv visa la o şansă la titlu, în vremurile de glorie din anii 1960, prin încercările episodului războiului din Vietnam şi până la tragicul deznodământ, când sportivul, îmbătrânit, a fost umilit de adversari mai tineri şi mai în formă.
 
Dundee nu doar a avut parte de cursa cea mai nebunească din istoria sportului, agăţat de trena lui Ali pe măsură ce acesta îşi croia drum spre succes; în multe privinţe, Dundee a direc-ţionat această călătorie, a modelat-o.
 
El a fost o componentă esenţială a legendei lui Ali. Intr-adevăr, se poate spune că, prin influenţa pe care a avut-o asupra celui mai important sportiv al secolului XX, Dundee a schimbat lumea.
 
A fost o influenţă subtilă, dar asta nu o face mai puţin profundă. Dundee a recunoscut că, încă de la acea fatidică conversaţie din 1961, când Ali a sondat cunoştinţele şi capacitatea tactică a unui potenţial sfătuitor din colţul ringului, ştia că nu putea juca rolul antrenorului tiranic, fie el blând sau nu.
 
Tânărul său elev era prea încăpăţânat, prea sigur de părerile sale şi, în general, prea sigur de direcţia sa pentru ca un antrenor să-i poată impune o altă concepţie asupra lumii.
 
Dată fiind influenţa crescândă a anturajului lui Ali din Nation of Islam, organizaţie care susţinea că oamenii albi sunt diavoli şi privea cu aversiune orice relaţie cu „duşmanul”, fie ea de afaceri sau personală, Dundee a ştiut, de asemenea, că trebuia să acţioneze cu mare dibăcie dacă voia să se menţină în cercul lui Ali.
 
Faptul că a rămas aproape de Ali mai mult de douăzeci de ani, în ciuda neadevărurilor spuse campionului de către sfătuitorii săi religioşi, este mărturia uimitoare a priceperii sale.
 
Aceasta este adevărata poveste a lui Dundee. I-a păsat de boxerii săi, asta este sigur. A ştiut cum să îi inspire, să îi antreneze, să le formeze emblematicul croşeu de stânga şi lovitura de dreapta, să le inspire încredere atunci când rezervele de energie se epuizau în timpul rundelor meciurilor.
 
Dar, mai mult decât orice, capacitatea sa de a se descurca în anturajul unui boxer, dominat de mii de cunoştinţe şi oameni cu orgolii, a fost secretul succesului său extraordinar şi de durată.
 
Priceperea lui a fost evidentă şi în alte circumstanţe, mult mai prozaice, şi multe dintre omagiile aduse în ultimele 24 de ore s-au concentrat pe manevrele sale viclene din timpul meciurilor.
 
El l-a asistat pe Ali în colţul ringului după faimosul croşeu de stânga al lui Henry Cooper în 1963, când, încălcând regulamentul de joc, i-a dat să miroasă săruri şi a fost acuzat că i-a despicat mănuşa pugiliştului, oferindu-i acestuia câteva secunde in plus să îşi revină...
 
 
CUPRINS:
 
Introducere
 
Formarea unui campion
Jocul mintii
Despre frumusete
Jocul politic
Legendele
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0683 sec