Cernobil. Istoria unei catastrofe nucleare - Serhii Plokhy

Cernobil. Istoria unei catastrofe nucleare - Serhii Plokhy
-10%
Preț: 44,10 RON
49,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-40-0760-5
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 368
Format: 15x22
Categoria: Dezvaluiri

DESCRIERE

Cernobil. Istoria unei catastrofe nucleare - Serhii Plokhy

 
... vineri, 25 aprilie, locuitorii din Pripiat aşteptau sfârşitul de săptă- mână. Cel de dinainte nu fusese tocmai odihnitor, autorităţile de partid transformaseră ziua de sâmbătă, 19 aprilie, într-o zi de muncă fără plată — ritual anual care marca naşterea lui Vladimir Lenin.
 
Dacă părintele statului sovietic ar fi fost nemuritor, cum spunea presa despre ideile lui, ar fi împlinit 116 ani pe 22 aprilie — nu neapărat o aniversare semnificativă, însă asta nu conta.

In principiu, munca în cel mai apropiat weekend de naşterea lui Lenin era voluntară, dar, de fapt, partidul o făcuse obligatorie. Mihail Gorbaciov rata ocazia, fiind în vizită oficială în Republica Democrată Germană, prezentându-şi şi acolo ideile despre „accelerare'', însă compatrioţii n-aveau să-l facă de ruşine.
 
Politburo-ul moscovit a raportat că 159 de milioane de oameni din întreaga URSS luaseră parte la eveniment — mai bine de jumătate din populaţia înregistrată.

Potrivit cotidianului din Pripiat, omniprezentul Tribuna energhetika, cetăţenii abia aşteptau să participe la „Sâmbăta roşie", cum o numiseră autorităţile. Un demnitar local raporta, într-un articol intitulat „Vacanţa de muncă", faptul că peste 22 000 dintre concitadini lucrează neplătit în sâmbăta aceea.
 
Cei de la centrala nucleară şi alte întreprinderi orăşeneşti produseseră bunuri şi servicii evaluate la peste 100 000 de ruble, în vreme ce contribuţia constructorilor depăşea 220 000 de ruble. Acţiunea principală avea loc la unitatea 5, unde, conform rapoartelor interne ale partidului, se adunau întârzierile.
 
Conform ziarului, constructorii îşi dublaseră eforturile — o echipă reuşise să toarne 30 de metri cubi de beton, o realizare îndeajuns de însemnată, se pare, pentru a fi ridicată In slăvi; isprava fusese lăudată într-un articol numit „Din toate puterile" 

Următorul weekend ar fi trebuit să fie scutit de muncă. Destule cupluri tinere din Pripiat se pregăteau să-şi facă nunţile pe 26. Duminicile erau îndeobşte rezervate pentru înregistrarea nou-nâscuţilor. Komso-molul (Liga Tinerilor Comunişti) n-avea probleme în a rezerva localuri şi a aproba ideologic nunta, cândva parte a tradiţiei bisericeşti, acum laicizat cu totul şi ideologizat la greu — se aştepta ca proaspeţii miri să depună flori la monumentul lui Lenin şi la cel al eroilor din Marele Război Patriotic.
 
De când iniţiase Gorbaciov campania antialcool, par tidul şi komsomoliştii făceau presiuni pentru nunţi abstinente, însă nu aveau prea mare succes. Autorităţile erau mulţumite dacă nunţile nu se terminau cu scandaluri la beţie între lucrătorii de la centrală şi „iepuri" adică muncitorii în construcţii veniţi de la sate.

Nuntă ori nu, se bucurau cu toţii că vremea se făcuse frumoasă. Era neaşteptat de cald, cu temperaturi peste 20° Celsius. Pentru mulţi, asta însemna două sau chiar trei zile de picnic, drumeţii şi pescuit în (iadurile învecinate, de-a lungul râului Pripiat şi a afluenţilor săi...
 
CUPRINS:
 
Prefaţă!
Prolog! 

I. PELIN 
1.    Congresul 
2.    Drumul spre Cernobîl 
3.    Centrala 

II. INFERNUL
4.    Vineri noapte
5.    Explozia 
6.    Foc
7.    Negarea 

III. PE CULMEA VULCANULUI 
8.    Inalta comisie 
9.    Exodul 
10.    Imblânzirea reactorului 
 
............

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.0357 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.