China in zece cuvinte - Yu Hua

China in zece cuvinte - Yu Hua
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 292
Format: 13x20
Preț: 39,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

China in zece cuvinte - Yu Hua

 
hina în zece cuvinte înfăţişează o naţiune compromisă moral, afectată de şomajul galopant, polarizarea de clasă, corupţia şi risipa endemice. La cele două extreme, ţăranii traversează ţara ca să-şi vândă sângele, în vreme ce multimilionarii îşi construiesc vile care imită Casa Albă. Fiecare eseu e dedicat unui cuvânt anume – originilor sale, sensului apreciativ sau depreciativ –, începând cu «popor» şi sfârşind cu «cacealma», un arc care, pentru Yu Hua, pare să sintetizeze în bună măsură ultima jumătate de secol din istoria Chinei.
 
Din carte:
 
Popor
 
Când am scris acest cuvânt, am avut im pre sia că nu l-am scris corect sau, mai bine zis, că nu seamănă cu cuvântul „popor“.
 
Am închis ochii, m-am gândit o clipă şi, după ce i-am deschis, mi s-a părut că aducea puţin; am mai închis o dată ochii şi abia după ce i-am redeschis am fost sigur că nu l-am scris greşit.
 
Aşa este el – uneori îmi pare străin, alteori îmi este foarte familiar. Nu ştiu să mai existe în chineza de azi vreun cuvânt la fel de straniu ca „popor“ – un cuvânt care apare peste tot, dar pe care oamenii par să nu-l vadă niciodată.
 
Numai funcţionarii de stat îl mai folosesc ori de câte ori deschid gura; poporul în sine îl foloseşte foarte rar, se poate spune că aproape l-a uitat.
 
Noroc că-l mai scuipă funcţionarii de stat şi aşa îţi dai seama că încă mai există. Înainte, „popor“ era un cuvânt foarte puternic. Ţara noastră poartă numele de Republica Populară Chineză, Preşedintele Mao ne-a spus să fim „în slujba poporului“ şi în timpul lui cel mai important ziar era Cotidianul poporului, în vreme ce noi, poporul, spuneam în fiecare zi că „după 1949, poporul a devenit stăpân“.
 
Când eram copil, „popor“ era un cuvânt la fel de gro zav ca „Preşedintele Mao“; când am început să învăţ să scriu, acestea au fost primele cuvinte pe care le-am învăţat, şi numai după aceea am învăţat cum să-mi scriu numele sau pe-al părinţilor mei.
 
Copil fiind, spuneam că „poporul este Preşedintele Mao şi Preşedintele Mao este poporul“. era în vremea Marii Revoluţii Culturale şi îmi expuneam mândru teoria peste tot pe unde mergeam.
 
Mulţi păreau să aibă dubii, credeau că observaţia mea era cam îndoielnică, dar nimeni nu se împotrivea pe faţă. Pe atunci, toată lumea era extrem de prudentă, pentru că nu trebuia decât să spui o vorbă nepotrivită că deveneai imediat contrarevoluţionar şi atrăgeai neno rocirea întregii familii.
 
Părinţii mei au avut aceeaşi reacţie când le-am prezentat teoria mea – s-au uitat la mine cu atenţie şi mi-au zis mai pe ocolite:
 
— Nu pare să fie greşit ce spui, dar cel mai bine nu mai spune. Aceasta a fost cea mai importantă teorie pe care am elaborat-o în anii copilăriei şi nu m-am îndurat să renunţ la ea, aşa că am continuat s-o expun. Într-o zi am găsit chiar şi o dovadă care să vină în...
 
...
 
 
CUPRINS:
 
cuvânt înainte
 
popor 
conducător 
lectură
scris
lu xun
decalaj
revoluţie
firul ierbii
imitaţie
cacealma 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0696 sec