Citind Lolita in Teheran - Azar Nafisi

Citind Lolita in Teheran - Azar Nafisi
-20%
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 432
Format: 14x20
Preț: 36,00 RON
45,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Citind Lolita in Teheran - Azar Nafisi

 
În Republica Islamică Iran, Azar Nafisi, o profesoară curajoasă şi înzestrată, aduce acasă şapte dintre studentele preferate. Uitînd de teroarea istoriei care le trece pe la ferestre, vor citi împreună autori clasici occidentali.
 
Unele provenind din familii tradiţionaliste, altele cu trecut întunecat, căci au făcut închisoare politică, cele şapte studente sînt neîncrezătoare şi tăcute la început, neobişnuite să-şi dezvăluie gîndurile, dar curînd îşi îndepărtează vălul ruşinii şi al fricii şi încep să vorbească deschis despre cărţile citite.
 
Astfel, povestea vieţii lor se întretaie cu destinele unor personaje celebre din romanele lui Jane Austen, F. Scott Fitzgerald, Henry James sau Vladimir Nabokov. Şi acolo unde, afară, moralitatea islamică aduce asupra Teheranului val după val de spaimă şi teroare, iar fundamentaliştii închid universităţi şi cenzurează orice manifestare a expresiei artistice, înăuntru, în sufrageria lui Azar, femeile vorbesc despre cărţi, despre visurile şi dezamăgirile lor.
 
Dezvăluind o parte nevăzută a vieţii femeilor din Iranul revoluţionar, Citind Lolita în Teheran este un roman izvorît dintr-o mare pasiune, o remarcabilă explorare a rezistenţei în faţa tiraniei şi o celebrare a puterii literaturii de a elibera... 
 
Din carte:
 
... Domnul Nyazi dădea din cap aprobator. „Da, a intervenit, cu aroganţa propriei importanţe, în mod clar mulţumit de impactul intervenţiei sale. Iar revoluţia noastră este diametral opusă materialismului propovăduit de domnul Fitzgerald.
 
Noi nu avem nevoie de materialismul occidental sau de bunurile americane." A făcut o pauză, ca să-şi tragă sufletul, pentru că nu terminase încă. „Dacă am avea nevoie de ceva, ar fi know-how-ul lor, dar trebuie, în mod clar, să le respingem categoric moravurile."
 
Zarrin îl privea, liniştită şi indiferentă. A aşteptat câteva secunde după ieşirea domnului Nyazi şi a răspuns cu calm: „am senzaţia că am de înfruntat doi procurori, nu unul.
 
Acum, dacă îmi permiteţi, pot continua de unde am rămas? -şi a aruncat o privire dezaprobatoare către locul unde stătea domnul Farzan.
 
Aş vrea să amintesc acuzării şi juraţilor un citat ce ne-a fost dat la prima discuţie purtată pe marginea acestei cărţi, citat provenit din Jacques fatalistul, al lui Diderot: «Pentru mine (autorul), libertatea stilului este garanţia purităţii moravurilor». Am susţinut, de asemenea, că un roman nu este moral în înţelesul obişnuit al cuvântului.
 
Poate fi numit moral atunci când ne scutură şi ne trezeşte din stupoare şi ne face să ne confruntăm cu adevărurile absolute în care credem.
 
Dacă lucrurile stau într-adevăr astfel, atunci Gatsby a reuşit să facă asta în chip strălucit. A fost prima oară când o carte a stârnit o asemenea controversă."
 
„Gatsby se află astăzi în faţa judecăţii pentru că ne deranjează - cel puţin pe unii dintre noi, a adăugat ea, iscând chicoteli, undeva în spate. Nu este pentru prima dată când un roman - un roman nonpolitic - a fost judecat de stat."
 
S-a întors spre ceilalţi, cu părul unduindu-se pe umeri. „Vă amintiţi procesele mai faimoase împotriva romanelor Doamna Bovary, Ulise, Amantul Doamnei Chatterley şi Lolita?
 
De fiecare dată, romanul a ieşit învingător. Daţi-mi voie să abordez acum punctul de vedere care pare să tulbure în egală măsură onorata...
 

CUPRINS:
 
Nota autoarei 
 
Partea I. LOLITA 
Partea a II-a. GATSBY 
Partea a III-a. JAMES 
Partea a IV-a. AUSTEN 
 
Epilog 
Mulţumiri

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

32,00 RON
40,00 RON (-20%)
Created in 0.0641 sec