Comploturi impotriva lui Hitler - Danny Orbach

Comploturi impotriva lui Hitler - Danny Orbach
Preț: 49,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-006-393-3
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 480
Format: 14x20
Categoria: Dezvaluiri

DESCRIERE

Comploturi impotriva lui Hitler - Danny Orbach
 
... Partidul social-democrat, cunoscut ca principalul rival al naziştilor şi cea mai puternică forţă a Republicii de la Weimar, era de asemenea paralizat, deşi din motive diferite. Liderii săi erau blocaţi pe ideea de „legalitate" deşi rivalii lor încălcau fiecare lege care le stătea în calea spre puterea absolută.
 
Intr-o oarecare măsură, credeau liderii social-democraţilor, ei aveau să fie protejaţi: de poliţie, de instanţele judecătoreşti, de state, de cineva. Au crezut asta până a fost prea târziu.

Partidul social-democrat nu fusese mereu atât de letargic. în timpul furtunosului an 1920, ca replică la tentativa de lovitură de stat monarhistă a politicianului conservator Wolfgang Kapp, partidul a mobilizat muncitorii într-o grevă generală. Protestele de masă i-au forţat pe Kapp şi pe aghiotanţii lui să predea puterea, astfel restaurând practic Republica de la Weimar.
 
Dar în 1933, după incendierea Reichstag-ului, liderii social-democraţi nu au mobilizat o grevă generală, cea mai eficientă armă pe care o aveau. în schimb, au decis să se supună, pentru a nu oferi guvernului „pretexte" pentru a-i trece în ilegalitate, de parcă naziştii ar fi avut nevoie de ele.

Intre timp, naţional-socialiştii erau într-o continuă mişcare, în martie, folosindu-se de criză pentru a-şi întări controlul asupra statului, au redactat Legea de împuternicire, care le permitea să treacă legislaţia fără votul parlamentului.
 
Actul, atent gândit, fixa fundamentele pentru dictatura celui de-al Treilea Reich. Partidele de la centru şi cele de dreapta au decis, prosteşte, să voteze această hotărâre. Necunoscându-l încă suficient pe Hitler, au crezut că vor da suficient sprijin naziştilor pentru a supravieţui. Hitler însuşi a făcut tot ce i-a stat în putere să-i liniştească.
 
Le-a promis că-şi va folosi puterile proaspăt câştigate doar rareori, împotriva unei revoluţii comuniste şi după consultările necesare cu preşedintele. Cu toate acestea, îi lipsea majoritatea parlamentară de două treimi necesară pentru aprobarea noii legi. Comuniştii şi social-democraţii încă aveau majoritatea.
 
Naziştii nu s-au lăsat înfrânţi de astfel de detalii. Pe 5 martie, toţi deputaţii comunişti au fost arestaţi. Goring, preşedintele Reichstag-ului, a lăsat clar să se înţeleagă că, dacă va fi nevoie, social-democraţii nu vor avea acces în sală pentru a obţine numărul necesar de voturi...
 
CUPRINS:
 
INTRODUCERE.

Capitolul 1
Opoziţia în flăcări    13
Capitolul 2
„Iapa aia afurisită!" Scandal la nivel înalt în armată    30
Capitolul 3
Ofiţerul, primarul şi spionul    36
Capitolul 4
„In culorile cele mai întunecate": Decizia generalului Beck... 53
capitolul 5
Pasărea în colivia sa: Prima tentativă de lovitură de stat, septembrie 1938    60
capitolul 6
Fără reţea: Asasin pe cont propriu    93
Capitolul 7
Momentul fără de întoarcere: Pogromul şi războiul    110
Capitolul 8
Spiritul de la Zossen: Când reţelele eşuează    124
capitolul 9
Semnele în întuneric: Reconstrucţia conspiraţiei    137
capitolul 10
Pe aripile gândului: Reţelele imaginaţiei    142
capitolul 11
Negociatorii frontului: Noua strategie    160
 
.........

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Dezvaluiri

Created in 0.0334 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.