Confesiuni pentru Istorie - Iulian Vlad

Preț: 199,50 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 814
Categoria: Stiinte politice

DESCRIERE

Confesiuni pentru Istorie - Iulian Vlad

 
... pentru generalul Iulian N. Vlad, ca om de informaţii care a descoperit sau intuit din vreme semnele evenimentelor viitoare, marea greutate nu a constat în relevarea adevărului, ci în rostirea lui fără a genera ură şi vrajbă, fără a stârni valurile unor noi furtuni.
 
Informaţiile dezvăluite nu ar fi scăpat valorificării în scopuri politice, ori în balanţa echilibrului intern şi a alianţelor externe nu trebuie puse acele lucruri care, ascunse fiind, produc un rău mult mai mic, decât dacă ar fi etalate public.
 
Am considerat necesară această precizare pentru a face înţelese dificultăţile de abordare a generalului Vlad ca interlocutor intr-un demers cu finalitate publicistică.
 
Aurel I. Rogojan
 
Fragmente:
 
Franţa nu ne priveşte cu ochii cu care o privim noi
 
Din nou, parcurgerea drumului cu maşinile, de la Bucureşti la Craiova şi înapoi, a fost un bun prilej în care am aflat şi am învăţat lucruri unice în felul lor, A fost o mare experienţă şi o mare şcoală pentru mine.
 
Asta a contribuit, aş zice eu, într-o şi mai mare măsură la respectul pentru Franţa, dar a constituit şi un punct care m-a făcut să nu înţeleg de ce Franţa, repet Franţa, nu de Gaulle, nu ne priveşte cu ochii cu care o privim noi.
 
Poate ar fi fost mult prea mult, pentru ca o putere cum era Franţa, să privească cu aceeaşi simpatie, să se coboare la nivelul sentimentelor pe care le avea cealaltă parte, reprezentată de noi, pentru că întotdeauna cel mai puternic se consideră că e în drept să fie unde se află şi faţă de cel care este mai jos, cel mult, să-i arate bunăvoinţă şi înţelegere în anumite momente.
 
Francezii au şi o psihologie a lor, o mândrie care cred că mai rar se întâlneşte la alte popoare, mai cu seamă din Europa şi indiferent dacă sunt afinităţi de o natură sau alta, francezul se consideră intotdeauna peste. Şi nu ne-au cruţat niciodată atunci când a trebuit, sau au voit să ne dea şi bobârnace.
 
Nu intru prea adânc în resorturile istoriei, dar în anii de când ştiu eu mai de aproape cum s-au desfăşurat lucrurile, au fost momente, uneori, dureroase şi poate că unul dintre ele a fost pe timpul lui Mitterrand.
 
Doar în treacăt vreau să spun, că legăturile cele mai bune şi profitabile pentru România, au fost în timpul guvernărilor lui de Gaulle, a succesorului lui şi a succesorului succesorului său.
 
Momentele când relaţiile, aş putea zice, nu numai că au stagnat în parte, dar au creat şi probleme, chiar foarte serioase, au fost pe timpul guvernării socialiştilor lui Mitterrand, cu care, desigur, pe linie politică se considera sau noi consideram, că suntem înrudiţi, Nici vorba Francezii, niciodată nu ne-au putut socoti astfel.
 
Am fost, pentru pregătirea vizitelor de stat atât in timpul mandatului succesorului lui de Gaulle, Georges Pompidou, o vizită, după părerea mea foarte reuşită, când s-au făcut nişte deschideri economice foarte importante, cât şi în timpul mandatului lui Valery Giscard d'Estaing, care, de asemenea, a marcat alte progrese pe linie economică.
 
Atunci s-a convenit fabricarea unei variante a autoturis mului Citroen la Craiova.
 
A. R.: Citroen-ul oltenesc, „Oltcit"-ul.
 
I. V.: Nu intru în detalii, deşi, aşa cum s-au desfăşurat atunci lucrurile şi ce contribuţie au avut şi instituţiile noastre de profil, unele lucruri sunt foarte interesante,
 
Dar vreau să spun ceva care, cu adevărat, m-a impresionat. In timpul primului ministru al lui Giscard d'Estaing, nu îmi amintesc numele lui, dar era un politician de marcă, căsătorit cu o unguroaică mult mai tânără decât el, care atrăgea atenţia sub multe puncte de vedere, s-a dat un prânz de onoare.
 
Nu un dineu, nu seara, ci la prânz. La acel prânz au fost invitaţi şi au participat unii dintre cei mal remarcabili români...
 
CUPRINS:
 

Cuvânt înainte

Din partea autorului: Un destin istoric între judecăţile istoriei 

 

Capitolul I. Securitatea în evenimentele din decembrie 1989

Evenimentele din decembrie 1989 erau implacabile şi au fost anticipate

„Mi-ar fi fost cu neputinţă să execut ordinul de reprimare a revoltei poporului român”

Securitatea versus dezinformarea de partid

Primul ministru ascundea adevărul pentru a nu-şi etala incompetența şi a contrazice propaganda oficială 

Opoziţia din conferinţele judeţene pregătitoare ale Congresului al XIV-lea al Partidului Comunist Român

Nicolae Ceauşescu a interzis categoric interferenţa Elenei Ceauşescu în subordonarea Securităţii

Recunoştinţa profitorilor evenimentelor din decembrie 1989

Rechizitoriul nu a putut susţine capetele de acuzare în cele trei procese intentate generalului Vlad 

Resursele renaşterii României sunt în miezul bun al acestei naţii 

Când am văzut componenţa primului guvern post-Ceauşescu mi-am dat seama de pericolul ca lucrurile să regreseze foarte mult

 

...

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0509 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.