Cooperarea intre sexe. Despre femei, iubire si casatorie

Cooperarea intre sexe. Despre femei, iubire si casatorie
Preț: 35,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 192
Format: 13x20
Categoria: Psihologie

DESCRIERE

Cooperarea intre sexe. Despre femei, iubire si casatorie - Alfred Adler

 
REFULAREA - CIRCULARITATEA CULTURII

Pot presupune ca exişta o cunoaştere a teoriei ''refularii'' aşa cum a fost ca concepută şi descrisă de Freud. Cauzele refulării, totuşi, şi calea de la refulare la nevroză nu sunt, în niciun caz, atât de clare pe cat sunt în general considerate de şcoala freudiană.
 
Incercările de a le explica au creat un număr foarte mare de constructe auxiliare, adesea nedemonstrate sau chiar de nedemonstrat, pentru a nu vorbi despre acele constructe care, în cel mai evident mod, apelează la analogii din fizică sau chimie, cum ar fi „blocaj“, „presiune crescută“, „fixaţie“, „întoarcere la căile infantile“, „proiecţii“ şi „regresie“.
 
Cauzele refulării sunt concepute prea sumar în articolele acestei şcoli, ca stereotipuri utilizate dogmatic, dar şi ca intuiţii ale căror fundamente merită înto-deauna să fie stabilite. In ce priveşte refularea reuşită şi nereuşită, această problemă devine şi mai misterioasă dacă îi identificăm sursa în „constituţia sexuală“.
 
Simpla afirmare a refulării arată totuşi o lipsă de insight psihologic. Nici cauzele „sublimării“ şi „formaţiunii de compromis“ nu sunt explicate; în schimb, aceeaşi idee este repetată cu alte cuvinte. „Refularea organică“ apare ca o simplă ieşire de urgenţă, arătând că sunt posibile schimbări în modurile de operare; de-abia dacă are vreo legătură cu teoria nevrozelor.
 
Astfel, sunt luate în considerare următoarele: pulsiuni şi complexe de pulsiuni refulate, complexe refulate, fantasme refulate, experienţe refulate şi dorinţe refulate.
 
Şi peste toate astea planează ca un deus ex machina formula magică — plăcerea, despre care Nietzsche spune atât de bine: „Dar bucuria vrea eternitate — ca vrea adânca grea eternitate" (Zarathustra, iii, 15)*. Iar Freud spune: „Omul nu poate să renunţe la nicio plăcere pe care a trăit-o vreodată".
 
Pe baza acestei presupuneri, apar acele forme drastice pe care trebuie să le prezinte orice analiză condusă de un discipol al lui Freud: băiatul constrâns să sugă la sânul mamei; nevroticul care caută iar şi iar bucuria de a Fi îmbăiat în vin sau în lichid amniotic; până la sferele mai pure în care bărbatul în căutarea fetei potrivite n-o va găsi niciodată fiindcă îşi caută mama de neînlocuit.
 
Această metodă de observaţie a reprezentat un progres metodologic important. Insă s-a pretat la reificarea şi îngheţarea psihicului care, în realitate, este constant activ şi preocupat de viitor.
 
Acceptarea conceptului de complex a fost un pas mai departe spre prioritizarea perspectivei topice în locul celei dinamice.
 
Fireşte, aceasta nu a ajuns suficient de departe încât principiul energetic, acest panta rhei [totul este în stare de flux], să nu poată apărea ca un gând ulterior.
 
Aceasta este adevărata întrebare: e refularea factorul principal în nevroză, sau, după cum doresc să afirm în...
 
 
CUPRINS:
 
PARTEA I. Scrieri sociologice şi teoretice   
 
1.    Mitul inferiorităţii femeilor  
Diviziunea muncii şi dimorfismul sexual   
Situaţia culturală    
Efecte asupra copiilor   
Efecte asupra femeilor    
Un caz    
Remedii    
Concluzie    
Anexă: problema avortului   
 
2.    Protestul viril şi o critică adusă lui Freud   
Protestul viril  
Apercepţia antitetică şi dogmatizarea   
O critică la teoria libidoului a lui Freud   
Sexualitatea în cadrul nevrozei   
Un caz centrat pe sexualitatea ca mijloc în lupta personală  
Critica refulării   
Un caz de sexualitate — continuare
 
PARTEA A II-A. Sexualitatea si individul
 
3.    Sexualitatea    
Dezvoltarea funcţiei sexuale    
Atitudinea femeii faţă de sexualitate    
Atitudinea psihosexuală a bărbatului     
Educaţia sexuală şi pubertatea   
 
4.    Dragostea şi căsătoria    
Dragostea ca sarcină (îndatorire) a vieţii    
Tulburări ale relaţiilor de dragoste    
Condiţia specială a artistului    
Intâmpinarea dificultăţilor    
Inţelegerea îndatoririi de a ne căsători    
Educaţia şi formarea        
Pregătirea adecvată şi inadecvată    
Curtarea şi atracţia sexuală        
Cazul monogamiei   

Bibliografie

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0354 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.