Coruperea omului si a naturii. O investigatie a originilor si a consecintelor stiintei moderne

Coruperea omului si a naturii. O investigatie a originilor si a consecintelor stiintei moderne
Preț: 22,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 176
Format: 13x20
Categoria: Crestinism

Recomandă unui prieten

De la:

*
?
Completați numele dumneavoastră
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail

Către:

*
?
Completați numele prietenului dumneavoastră
?
Completați adresa de e-mail a prietenului dumneavoastră
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Coruperea omului si a naturii. O investigatie a originilor si a consecintelor stiintei moderne - Philip Sherrard

 
... această scurtă carte are un scop îndoit.

În primul rând, arată modul în care viziunea științei moderne asupra lumii – care a căpătat o formă definitivă în secolul al XVII‐lea – își are rădăcinile în anumite evenimente anterioare din evoluția teologiei creștine ce au făcut ca deplinătatea ințelegerii creștine despre om și chemarea acestuia să fie întrucâtva întunecată; și, în al doilea rând, modul în care acceptarea și implementarea acestei viziuni de tip științific asupra lumii au provocat o dezumanizare din ce în ce mai rapidă a omului și a orânduielii sale sociale, cu toate repercusiunile pe care acest fapt le‐a avut, și încă le are, asupra lumii naturale.

Nici unul, însă, dintre aceste două laitmotive strâns legate între ele nu poate face obiectul unei dezbateri constructive, dacă încă nu avem o reprezentare clară a ceea ce presupune înțelegerea deplin creștină asupra omului.
 
Ca să fim în măsură să descriem o anomalie, trebuie mai întâi de toate să stabilim norma. Cu alte cuvinte, cercetarea noastră nu poate debuta decât printr‐un demers antropologic.

Vom pune, așadar, început prin încercarea de a statornici cine este omul, călăuzindu‐ne după cea mai adâncă înțelegere a tradiției creștine.

Acest fapt necesită imediat două explicații prealabile. Mai întâi, motivele pentru care suntem îndreptățiți a căuta reperul concepției depline despre om în tradiția creștină, și nu în altă parte.
 
Chiar dacă atestăm ideea că anumite evenimente din evoluția teologiei creștine au pregătit terenul propice apariției unui curent filozofic precum cel materialist, a cărui implementare la modul practic a schilodit atât de mult omul și alte făpturi, asta nu înseamnă că creștinătatea în sine a deținut vreodată o concepție satisfăcătoare despre om și chemarea sa, cu atât mai puțin una care să poată constitui, ca normă, o contrapondere față de alte curente de gândire...
 
 
CUPRINS:
 
Cuvânt înainte
 
Chipul omului
Teologia creştină şi întunecarea omului
Ştiinţa modernă şi dezumanizarea omului
Desacralizarea naturii
 
Epilog

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0357 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.