Cresterea ovinelor si a caprinelor - editia a II-a

Preț: 54,50 RON
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2010
Pagini: 397

DESCRIERE

"Cresterea ovinelor si a caprinelor"... In ceea ce priveste caprinele, actualmente, atat in tarile dezvoltate din punct de vedere economic, cat si in cele in curs de dezvoltare - data fiind cresterea numerica rapida a populatiei umane - se recurge la valorificarea cat mai eficienta a tuturor resurselor animaliere si a capacitatii lor productive, prin aplicarea celor mai eficiente metode si tehnologii de inmultire, crestere, ameliorare si exploatare inclusiv a caprinelor si ovinelor. Dispunem inca de un fond genetic valoros al ovinelor si caprinelor existente, cu o buna adaptabilitate la conditiile naturale locale, de crescatori si specialisti competenti, de tehnologii specifice performante si de o bogata experienta profesionala in domeniu, hezasie a posibilitatilor de redresare numerica si calitativa rapida a acestor doua specii. Cartea se adreseaza atat micilor cat si marilor fermieri care gasesc in cuprisul ei necesarul de cunostinte pentru eficientizarea la nivel rentabil a exploatarii acestor valoroase specii de animale de ferma. CUPRINSUL CARTII: Partea I. CRESTEREA OVINELOR 1. Cresterea ovinelor pe plan extern 2. Cresterea ovinelor in tara noastra 3. Provenienta si clasificarea raselor de ovine Formele salbatice din care provin rasele de ovine. Formarea si diversificarea raselor. 4. Particularitatile biologice si economice ale speciei ovine 5. Rasele de ovine in Romania Rasele de ovine din Romania. Rasele de ovine importate. 6. Noile tipuri (populatii de ovine, create la noi in tara in ultimii ani 7. Productiile ovinelor Productia de lana. Productia de carne. Productia de lapte. Productia de pielicele Karakul (astrahan). 8. Modalitati de ameliorare a ovinelor Selectia. Bonitarea si clasarea ovinelor. Aprecierea valorii de ameliorare. Modele de testarea pentru productia de carne si de lapte. 9. Sistemele de crestere aplicate la ovine Cresterea pe baza de linii si familii. Cresterea prin incrucisare. 10. Reproductia ovinelor Sisteme de reproductie. Relatia dintre pregatirea oilor pentru monta si performantele lor reproductive. Gestatia. Fatarea. 11. Importanta intensivizarii reproductiei pentru sporirea productiei de carne Pregatirea oilor pentru monta. Reinsamantarea oilor. Folosirea timpurie la reproductie a tineretului femel. Incrucisarea oilor locale cu diferite vase prolifice. Organizarea de fatari multiple sau dese. Esalonarea in trepte a unei singure fatari pe an. 12. Tehnologia cresterii mieilor si a tineretului ovin Stadaliatatea cresterii si dezvoltarii mieilor in faza intrauterina. Cresterea mieilor si a tineretului in faza extrauterina. 13. Primele inteventii la fatarea mieilor Hranirea suplimentara, timpurie a mieilor. Sistemele de intarcare a mieilor. Cresterea tineretului pentru reproductie. 14. Alimentatia oilor adulte Furajarea ovinelor din sectorul individual si in ferme. Exemple de ratii orientative pentru diferite cateogrii de ovine. Noul sistem de apreciere a valorii nutritive a nutreturilor pentru ovine. 15. Tehnologia ingrasarii intensive si semiintensive 16. Utilitatea infiintarii unor ferme de ingrasare intensiva a tineretului ovin pentru 3000-5000 capete pe sezon 17. Organizarea de pajisti cultivate cu parcelare delimitata de garduri vii 18. Necesitatea infiintarii de abatoare cu linii speciale pentru sacrificarea ovinelor 19. Adapsoturile pentru ovine 20. Revitalizarea cresterii ovinelor in zona de munte 21. Stabulatia permanenta, necesara pentru cresterea ovinelor si caprinelor in tara noastra 22. Ingrijirea ovinelor in perioada de pasunat 23. Ingrijirea ovinelor in perioada de stabulatie 24. Programul calendaristic al actiunilor sanitar-veterinare pentru ovine Actiuni sanitar-veterinare intreprinse in sistemul extensiv de exploatare. Actiuni sanitar-veterinare intreprinse in sistemul intensiv de ingrasare. 25. Redresarea numerica si calitativa neintarziata a sectorului ovin-caprin din tara noastra Principalele obiective economice in exploatarea ovinelor si caprinelor. Partea II. CRESTEREA CAPRINELOR 26. Cresterea caprinelor pe plan mondial si in tara noastra 27. Principalele particularitati biologice si economice ale caprinelor 28. Productiile caprinelor 29. Principalele rase de caprine Rase autohtone. Principalele rase specializate din alte tari. 30. Imbunatatirea calitativa a efectivelor de caprine Alegerea caprinelor pentru prasila. Controlul productiei de lapte si metodele folosite. 31. Ameliorare. Criterii de selectie Criterii de selectie pentru productia de lapte. Selectia dupa prezenta coarnelor la masculi. Selectia dupa aspectul exterior. Incrucisarea dirijata. Necesitatea controlului productiilor de lapte si puf. Rolul evidentei zootehnice. 32. Reproductia (inmultirea) caprinelor Maturitatea sexuala, sezonicitatea, durata vietii sexuale. Intensivizarea reproductiei. Gestatia la caprine. Fatarea si ingrijirile acordate. Relatia dintre greutatea iezilor la nastere si mortalitate. 33. Cresterea iezilor Cresterea naturala a iezilor. Cresterea artificiala a iezilor. Intarcarea iezilor 34. Alimentatia caprinelor Pasunatul caprelor. Sisteme de intretinere a caprinelor in timpul pasunatului. Alimentatia in perioada de stabulatie. Adapatul in perioada de stabulatie. 35. Tehnologia expoatarii caprinelor Exploatarea caprinelor pentru productia de lapte. Productia de lapte si factorii de influenta. Mecanismul fiziologic al secretiei laptelui. Compozitia chimica a laptelui de capra. Calitatea laptelui de capra si factorii de influenta. 36. Producerea unor sortimente traditionale de branzeturi de capra la noi in tara 37. Exploatarea caprinelor pentru productia de carne Categorile comerciale de carne de caprine si tehnologia de ingrasare Rezultate privind ingrasarea intensiva a tineretului caprin Transarea carcasei 38. Exploatarea caprinelor pentru productia de iezi 39. Exploatarea caprinelor pentru productia de piei, blanuri si puf Principalele particularitati morfostructurale ale invelisului pilos (naparlirea). Tehnica pieptanatului si tunderii caprelor. Clasificarea industriala a invelisului pilos. 40. Adaposturi pentru caprine 41. Utilitatea infiintarii platformei ecologice 42. Respectarea igienei adaposturilor si a animalelor 43. Masuri de eficientizare a cresterii caprinelor la noi in tara 44. Ce trebuie sa se stie pentru infintarea unei ferme rentabile de caprine 45. Bolile ovinelor si caprinelor Bolile infectioase produse de bacterii Boli infectioase produse de virusuri Boli parazitare Boli medicale Descrierea bolilor specifice oilor si caprelor Actiuni de profilaxie specifica efectuate la ovine si caprine PARTEA A TREIA 46. Consevarea si ameliorarea Merinosului romanesc (de Palas si Transilvanean) in zona de campie din tara noastra 47. Rezultate privind ameliorarea rasei Turcana prin incrucisare cu Tigaia Capnegru 48. O mai rentabila sacrificare comerciala a mieilor si iezilor de lapte 49. Reducerea exportului de ovine in viu si livrarea lor sub forma de carcasa 50. Contributia transhumantei la rentabilizarea sectorului ovin-caprin 51. Dezvoltarea si modernizarea spatiului rural romanesc 52. Implicatiile ecologiei in zootehnie si imbunatatirea mediului inconjurator Bibliografie selectiva

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0444 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.