Crimeea. Ultima cruciadă - Orlando Figes

Crimeea. Ultima cruciadă - Orlando Figes
-20%
Preț: 48,00 RON
60,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-46-5873-2
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 440
Format: 16X23

DESCRIERE

Crimeea. Ultima cruciadă - Orlando Figes

 
... fără tranşee care să le protejeze infanteria şi artileria, ruşii nu îşi puteau apăra poziţiile de pe înălţimi de fatalele puşti Minie. în scurt timp, pe flancul britanic drept, tirului Gărzilor i s-a alăturat tirul Diviziei 2, sub comanda lui Evans, al cărui Regiment 30 îi vedea foarte bine pe trăgătorii celor trei baterii ruseşti de pe malul râului şi îi putea elimina cu puştile Minie fără ca ruşii să-şi dea seama de unde se trăgea.
 
Când infanteria şi artileria ruşilor s-au retras, britanicii au înaintat încet pe deal, călcând peste trupurile inamicilor morţi sau răniţi. „Cei mai mulţi dintre răniţi cereau apă”, scria soldatul Bloomfield. „Un militar din compania mea i-a dat unui rus rănit nişte apă, iar când a plecat de lângă el, rusul s-a proptit într-un cot, a pus mâna pe puşcă şi a tras în soldatul care i-a dat apă.
 
Glonţul i-a trecut pe lângă cap. Militarul s-a răsucit îndată şi a înfipt baioneta în trupul rusului.” La 4 după-amiază, britanicii veneau spre poziţiile ruşilor din toate direcţiile - Gărzile din stânga înfrângând ultima rezistenţă a ruşilor de pe dealul Kurgan, militarii lui Codrington şi celelalte Gărzi apropiindu-se de Marea Redută, iar Divizia 2 urcând pe drumul spre Sevastopol. Cum francezii controlau stâncile de deasupra Almei, era clar că bătălia fusese câştigată.
 
Ruşii dădeau deja semne de panică, fiindcă inamicul se apropia şi efectul devastator al puştii sale cu rază lungă de acţiune devenise evident. Nişte preoţi umblau printre soldaţi ca să-i binecuvânteze, iar aceştia se rugau cu o fervoare tot mai mare, în timp ce ofiţerii călare îi loveau cu cnutul pentru a-i face să intre la loc în formaţie.
 
Insă altfel comandanţii ruşi în general nu aveau autoritate. „Nimeni nu ne spunea ce să facem”, îşi amintea Chodasiewicz. „în alea cinci ceasuri cât a ţinut bătălia, nici nu am văzut, nici nu am auzit de generalul nostru de divizie, de comandantul de brigadă ori de colonel; nu am primit ordin de la ei nici să înaintăm, nici să ne retragem ; iar când ne-am retras, nimeni nu ştia dacă ar trebui s-o luăm la dreapta sau la stânga. ”
 
Beat, Kiriakov a ordonat retragerea de pe flancul stâng al înălţimilor, dar apoi şi-a pierdut curajul şi a dispărut preţ de mai multe ore (a fost descoperit mai târziu ascuns într-o groapă). Organizarea retragerii de pe înălţimi a rămas în seama căpitanilor, dar „ne-a fost tare greu să menţinem ordinea în rândul soldaţilor”, îşi amintea Chodasiewicz, care a fost nevoit să ameninţe că „o să-l cresteze pe primul care iese din formaţie” - ameninţare pe care a trebuit s-o pună în practică nu o dată...
 
CUPRINS:
 
Lista ilustraţiilor din fascicule   
Lista ilustraţiilor din text   

Notă privind datele  
Mulţumiri  
Introducere  

Hărţi   

Capitolul 1.    Războaiele religioase    
Capitolul 2.    Chestiunile orientale    
Capitolul 3.    Ameninţarea rusă   
Capitolul 4.    Sfârşitul păcii în Europa  
Capitolul 5.    Un război fals  
Capitolul 6.    Primul sânge vărsat pentru turci  
Capitolul 7.    Alma   
Capitolul 8.    Sevastopolul toamna   
Capitolul 9.    Generalii Ianuarie şi Februarie   
Capitolul 10.  Came de tun   
Capitolul 11.  Căderea Sevastopolului    
Capitolul 12.  Parisul şi noua ordine    
Epilog. Războiul Crimeii în mituri şi în amintiri   
Note   
Bibliografie selectivă    
Index

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0345 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.