Crucile de la Sapanta - O colectie de epitafuri din veselul cimitir maramuresean

Crucile de la Sapanta - O colectie de epitafuri din veselul cimitir maramuresean
Preț: 24,90 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 288
Format: 13x20

DESCRIERE

Crucile de la Sapanta. O colectie de epitafuri din veselul cimitir maramuresean (Roxana Mihalcea)

 
... fiecare dintre noi are în minte un anumit portret al părintelui din mediul rural. Tatăl evocat în textele de pe crucile albastre ale Cimitirului Vesel din Săpânța este un bărbat credincios, care nu contenește să aducă mulțumire lui Dumnezeu pentru cel mai de preț dar primit: copiii.
 
Aceștia sunt venerați de părinții lor, care își mărturisesc dorința de a-i ajuta necondiționat și de a face tot ce le stă în puteri ca să ajungă oameni de omenie și de vază în sat: „De mic am lucrat, / meserie-am învățat / și am lucrat tare mult, / și de toate am făcut. / Și dacă m-am însurat, / bună femeie am luat. / Dumnezeu s-o îndurat / și trei copilași ne-o dat. / O crescut, i-am învățat / să fie de cinste-n sat“.
 
Știm cu toții ce concurență există între membrii comunităților restrânse, concurență în cadrul căreia fiecare își măsoară puterea de muncă, ambiția și destoinicia, reflectate nu doar în averea pe care reușesc să o agonisească în decursul vieții, ci și în ajutorul dat copiilor.
 
În mediul rural tradițional, mândria de a fi părinte era strâns legată de acest aspect. Iar dacă fetele și feciorii rămâneau tot în sat ca să-și întemeieze câte o familie, părintele se putea considera cu adevărat fericit.
 
Însă pe vremuri doar cel mai mic dintre feciori alegea să rămână acasă, lui revenindu-i datoria sacră de a-și îngriji părinții până la moarte.
 
Bucuria de a crește nepoți și faptul că, în fiecare zi, măcar unul dintre copii îi călca pragul reprezenta, pentru orice părinte, motivul suprem de mândrie; cu asta se lăudau la orice adunare a bărbaților satului, fie că era vorba despre o slujbă bisericească sau despre o întâlnire la birtul din sat, după slujbă, pentru un păhărel cu pălincă...
 
 
CUPRINS:
 
Prefață
 
Bărbatul, soț și tată
Bărbatul și îndeletnicirile lui
Cei bisericoși și cu frică de Dumnezeu
Cei care au murit de tineri
Cei care au murit împăcați
Cei care au murit supărați
Cei care au rămas orfani sau văduvi
Cei care s-au bucurat de viață
Cei care sunt înmormântați cu alte rude
Cei de seamă în sat
Creatorul și soția sa
Femeia, soție și mamă
Femeia și îndeletnicirile ei
Motive ale morții
Soacra
Viața și pasiunile ei
Mic dicționar de arhaisme din Maramureș

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.0300 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.