Culorile si viata lor secreta

Culorile si viata lor secreta
Preț: 75,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Anul publicării: 2017
Pagini: 320
Format: 14x21
Categoria: Literatura

DESCRIERE

Culorile si viata lor secreta - Kassia St Clair

 
... in 1666, acelaşi an m care Marele Incendiu al Londrei a mistuit oraşul, Isaac Newton, având pe atunci douăzeci şi patru de ani, şi-a început experimentele cu prisme şi raze de lumină solara.
 
Cu ajutorul unei prisme, a descompus o rază de lumină albă, dezvăluindu-i lungimile de undă componente. In sine, nu era ceva revoluţionar — fiind un truc practicat de nenumărate ori prin saloane.
 
Insă Newton a făcut încă un pas şi, odată cu asta, a schimbat definitiv felul în care gândim culorile: folosind o a doua prismă, a unit la loc lungimile de undă.
 
Până atunci se credea că acel curcubeu revărsat dintr-o prismă aşezată în calea unei raze de lumină ar fi fost creat de impurităţile sticlei. Lumina albă pură a soarelui era considerată un dar divin; era imposibil de conceput că ar fi putut fi separată sau, şi mai rău, creată dintr-un amestec de lumini colorate.
 
In Evul Mediu, orice fel de amestec al culorilor era un tabu, deoarece se considera că ar contraveni ordinii naturale; chiar şi în vremea lui Newton, ideea că dintr-un amestec de culori se poate obţine lumină albă era o erezie.
 
Artiştii ar fi fost şi ei nedumeriţi de ideea că albul este alcătuit dintr-o mulţime de culori diferite, însă din cu totul alte motive. Aşa cum bine ştim, cu cat amestecăm între ele mai multe culori, cu atât ne apropiem mai mult de negru, şi nu de alb.
 
Sa afirmat chiar că Rembrandt ar fi produs în picturile sale acele umbre complexe, întunecate şi ciocolatii pur şi simplu adunând toate resturile rămase pe paleta sa şi aruncând amestecul direct pe pânză, ţinând seama că în profunzimea lor s-au descoperit nenumăraţi pigmenţi.
 
Ştiinţa opticii oferă explicaţia la întrebarea de ce dacă amestecam luminâ colorată obţinem alb, iar din vopsea colorată, negru. In esenţă, există două tipuri diferite de amestecuri de culori: aditive si substractive...
 
 
DIN CUPRINS:
 
Perceperea culorii
Cum vedem  
 
Aritmetică simplă
Despre lumină   

Alcătuirea palete
Artiştii şi pigmenţii lor   

Palete coloristice vintage    
Harta culorilor    

Cromofilie, cromofobie    
Politici ale culorii  
 
Limbaj colorat
Înfăţişează cuvintele, nuanţele pe care le vedem?
............
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Literatura - Cele mai vândute cărți

Created in 0.0386 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.