Dansul furiei, ghid pentru femeile care vor sa schimbe tiparul propriilor relatii

Dansul furiei, ghid pentru femeile care vor sa schimbe tiparul propriilor relatii
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 240
Format: 14x21
Preț: 36,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Dansul furiei, ghid pentru femeile care vor sa schimbe tiparul propriilor relatii (Harriet Lerner)

 
... exprimarea furiei a fost condamnată mereu și nici în prezent nu se bucură de o reputație prea bună. Manifestarea furiei, în special de către femei, atrage după sine diverse etichetări: slăbiciune, defect de caracter, impolitețe, proastă-creștere.
 
Suntem educați și sfătuiți în spiritul concilierii, al mascării adevăratelor noastre emoțîi, de dragul aparențelor sociale. Cu atât mai mult cu cât obiectul nemulțumirii este partenerul, un părinte sau copilul...
 
Din carte:
 
... multe dintre noi cred că îşi cunosc trecutul familial. Cu siguranţă că toate avem poveşti pe care le spunem altora despre familia noastră. Astfel de istorii pot stârni admiraţia („Mama ta pare a fi o persoană incredibilă!"), furia („Ce îngrozitor că tatăl tău te-a tratat aşa!") sau compasiunea („Ce copilărie îngrozitoare ai avut!").
 
Putem spune aceste poveşti de multe ori în timpul vieţii, construind explicaţii pentru lucruri pe care încercăm să le înţelegem („Mama m-a criticat întotdeauna; de aceea am o imagine de sine atât de slabă").
 
Totuşi aceste istorii, inclusiv interpretările psihologice pe care învăţăm să ni le aplicăm nouă şi celorlalţi, nu ţin loc de cunoaştere despre propria familie, în sensul de a pune întrebări părinţilor şi bunicilor noştri, precum şi altor rude, şi a-i invita să ne împărtăşească experienţa lor. Cele mai multe dintre noi reacţionează la alţi membri ai familiei, dar nu îi cunosc.

    Încercaţi. Folosiţi diagrama familiei Kesler de la pagina 181 ca model pentru propria diagramă. Informaţiile tipice dintr-o diagramă de familie includ datele de naştere, de deces, de căsătorii, datele divorţurilor şi bolile din familie, precum şi cel mai înalt nivel de educaţie formală şi ocupaţiile tuturor membrilor familiei, mergând înapoi cât de multe generaţii posibil.
 
Poate părea o muncă obositoare şi plicticoasă, dar veţi fi uimite constatând câte veţi afla despre familia voastră şi despre propria persoană îndeplinind această sarcină; poate în drumul vostru spre rezolvarea ei vă veţi reconecta cu alţi membri ai familiei.
 
Nu excludeţi ca surse de informaţie pe „nebuna de mătuşă Pearl" sau pe „vărul Joe, oaia neagră a familiei" numai pentru că sunt persoane subfuncţionale în familie. Fiecare membru al familiei are o perspectivă unică şi valoroasă şi poate fi surprinzător de nerăbdător să o împărtăşească, dacă este abordat cu interes şi cu respect autentic.

    A afla mai multe despre familia noastă este cu adevărat un act de curaj şi îndrăzneţ? Da. Nu e uşor să renunţăm la noţiunile rigide pe care le avem despre propria familie.
 
Fie că ne înfuriem îngrozitor împotriva unui membru al familiei, fie că îl punem pe un altul pe un piedestal (sunt două feţe ale aceleiaşi monede), nu vrem să ni se ducă de râpă „coeziunea strânsă" familială din cauza unor fapte despre oameni reali.
 
În plus, poate nu vrem nici să întrebăm deschis despre subiecte tabu în familie, cum ar fi sinuciderea mătuşii sau alcoolismul bunicului. Problema este că, atunci când nu avem la dispoziţie prea multe informaţii şi când chestiunile importante rămân subterane, abundă fanteziile şi emoţiile, inclusiv mânia.
 
Suntem mai vulnerabile, mai susceptibile să avem reacţii intense la oricare dintre stresorii inevitabili pe care îi aduce viaţa şi să rămânem blocate în aceste reacţii.
 
Să ne amintim că noi toate conţinem - şi punem în act împreună cu alţii - tipare familiale şi chestiuni nerezolvate moştenite de mai multe generaţii.
 
Cu cât ştim mai puţin despre istoria familiei noastre şi cu cât avem mai puţin contact emoţional cu oamenii din diagrama familiei noastre, cu atât mai mare este posibilitatea să repetăm aceste tipare şi comportamente pe care am vrea să le evităm.
 
Vă amintiţi vechea maximă „Ce nu ştii nu-ţi poate face rău?" Ei bine, cercetarea asupra familiilor nu susţine această afirmaţie!...
 
 
CUPRINS:
 

INTRODUCERE NOUĂ LA EDIŢIA ENGLEZĂ DIN 2014

 

1. PROVOCAREA FURIEI 
2. MIŞCĂRI VECHI, MIŞCĂRI NOI ŞI CONTRAMIŞCĂRI 
3. DANSURI CIRCULARE ÎN CUPLU: Când furia nu duce nicăieri 
4. FURIA FAŢĂ DE MAMELE NOASTRE IMPOSIBILE: Povestea lui Maggie 
5. A FOLOSI MÂNIA CA PE UN GHID: Drumul spre un sine mai bine definit
6. DE-A LUNGUL LANŢULUI GENERAŢIONAL: Katy şi bătrânul ei tată
7. CINE ESTE RESPONSABIL PENTRU CE? Cea mai delicată întrebare despre furie
8. GÂNDIND ÎN TREI: Cum să părăseşti un triunghi familial 
9. SARCINI PENTRU CEI ÎNDRĂZNEŢI ŞI CURAJOŞI 

 

EPILOG
NOTE
MULŢUMIRI 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0648 sec