Dansul relatiilor. Cum sa vorbim cand ne simtim furiosi, raniti, speriati, frustrati, jigniti, inselati sau disperati

Dansul relatiilor. Cum sa vorbim cand ne simtim furiosi, raniti, speriati, frustrati, jigniti, inselati sau disperati
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 272
Format: 13x20
Categoria: Psihologie
Preț: 36,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Dansul relatiilor. Cum sa vorbim cand ne simtim furiosi, raniti, speriati, frustrati, jigniti, inselati sau disperati - Harriet Lerner

 
... desi relatiile apropiate ofera cele mai bune ocazii de fi cunoscut si de a-l cunoaste pe celalalt, ele sunt totodata un teren propice pentru tacere si frustrare, pentru ca oamenii au tendinta de a-si inabusi vocea adevarata si de a nu impune limite sanatoase.
 
Indiferent daca este vorba despre partenerul de viata, un parinte, o sora sau un prieten, Dansul relatiilor ne invata cum sa gestionam cele mai importante relatii din viata noastra cu claritate, incredere si iubire...
 
Din carte:
 
... dacă îţi place să vorbeşti mult, probabil că îţi este greu să trăieşti cu cineva mai rezervat. Aceasta este o diferenţă care contează. Poate i-ai admirat stilul detaşat şi încrezător în sine când v-aţi cunoscut, dar ceea ce ne atrage iniţial devine, adesea, „problema” de mai târziu.
 
Deşi mărturisirile sunt o modalitate de a crea intimitate, mai există şi alte căi. Psihologul Carol Tavris îşi aminteşte:
Acum mai mulţi ani, soţul meu a trebuit să facă nişte analize medicale delicate.
 
Cu o seară înainte să meargă la spital, am ieşit la cină cu unul dintre cei mai buni prieteni ai lui, care venise în vizită din Anglia.
 
Am privit fascinată cum, din combinaţia stoicismului masculin cu stilul rezervat specific britanic, a rezultat o întâlnire care, în mod evident, nu ar fi putut avea loc între două femei.
 
Au râs, au povestit, s-au contrazis cu privire la filme, au depănat amintiri. Niciunul dintre ei nu a adus vorba despre spital, despre griji sau despre sentimentele pe care le aveau unul faţă de altul. Nu a fost nevoie să o facă.
 
Incearcă să accepţi că e posibil ca tu şi partenerul tău/parte-nera ta să aveţi modalităţi diferite de a gestiona emoţiile şi de a vă simţi în largul vostru.
 
Va fi mai uşor să îl/o antrenezi într-o conversaţie dacă eşti conştient(ă) că intimitatea în cuplu şi dragostea au multiple forme de exprimare şi de manifestare.
 
Un comportament mai retras nu înseamnă că partenerul se ascunde, ci poate fi modul său de a comunica. Integrează felul său de a fi în viaţa ta, în loc să încerci să îl schimbi.
 
ÎNTÂI RESPIRĂ, APOI VORBEŞTE

Să spunem ceea ce gândim şi ce avem pe suflet este esenţa intimităţii. Toţi ne dorim o căsnicie atât de relaxată şi o relaţie aşa de apropiată, încât să putem împărtăşi absolut orice, fără să stăm pe gânduri.
 
Cine ar vrea să se ascundă într-o relaţie în care nu poate fi el însuşi? Dictonul „Fii tu însuţi!” este un ideal cultural şi, din fericire, nimeni altcineva în locul nostru nu poate face acest lucru.
 
Dar nu este mereu o idee bună să vorbim deschis şi să fim „sinceri”. Uneori, în numele autenticităţii şi al sincerităţii, nu facem decât să blocăm canalele de comunicare, să îl înjosim şi să îl umilim pe celălalt, astfel încât va fi mai puţin probabil să ne ascultăm reciproc sau chiar să putem sta în aceeaşi încăpere...
 
 
CUPRINS:
 
MULTUMIRI 

PROLOG: Inapoi la groapa cu nisip 

1. Cum sa va gasiti vocea 
2. Lectii de voce de la tatal meu 
3. Familia noastra de origine: aici am invatat sa (nu) vorbim 
4. Ar trebui sa va dezvaluiti punctele vulnerabile? 
5. Elogiul disimularii 
6. Cand ne tragem parintii la raspundere 
7. Dragostea va poate prosti 
8. Casnicia: unde stabiliti limitele?
9. "Nu mai pot trai asa!” Cum transmiteti un ultimatum intra intr-o casnicie
10. Cum sa creati o atmosfera calda 
11. Barbati tacuti/femei furioase 
12. E greu sa accepti critica
13. Sa-mi cer scuze? Nu spera prea mult 
14. Reprosuri si negativism: cand nu mai aveti rabdare sa ascultati 
15. Sunetul tacerii: cum va descoperiti vocea atunci cand sunteti respinsi si dati la o parte

EPILOG: Fii tie insuti credincios
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0776 sec