De ce esueaza companiile? 10 greseli si 100 de solutii

De ce esueaza companiile? 10 greseli si 100 de solutii
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 472
Format: 14x20
Preț: 49,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

De ce esueaza companiile? 10 greseli si 100 de solutii - Iancu Guda

 
... această carte documentează cele mai comune 10 greșeli ale companiilor active din România, care au intrat în insolvență în ultimii 10 ani.
 
Într-un limbaj simplu și pe înțelesul tuturor, autorul oferă 10 răspunsuri practice la întrebarea „de ce eșuează companiile?” și 100 de soluții pragmatice pentru rezolvarea acestora.
 
Recomandările de la finalul fiecărui capitol devin un ghid de bune practici pentru dezvoltarea sănătoasă a propriei companii sau pentru monitorizarea consultativă a partenerilor de afaceri...
 
Fragmente:
 
Interdependenţa comercială în creştere
 
In ultimii zece ani, mediul de afaceri activ în România a transferat o parte semnificativă a creditului bancar către cel comercial (credit furnizor), acest lucru fiind de pătură să intensifice relaţiile dintre companiile private, deoarece comportamentul a fost unul generalizat.
 
Astfel, nivelul creditului acordat companiilor private de întregul sector bancar a fost de 76, 6 miliarde RON în 2007, crescând cu doar 26 de miliarde RON până în anul 2016.
 
Spre deosebire de acesta, creditul comercial, reprezentat de suma creanţelor aferente tuturor companiilor active, a crescut de cinci ori mai mult, înregistrând un avans de aproape 140 de miliarde RON în perioada analizată.
 
Anul 2016 indică un uşor recul al creditului comercial, în condiţiile în care companiile preferă să contracteze credite bancare pentru a reduce termenul de plată către furnizori.
 
Acest comportament este vizibil doar în rândul firmelor care au acces facil la finanţarea bancară şi este justificat de obţinerea de la furnizori a unui discount comercial mai mare comparativ cu dobânzile aferente creditelor bancare.
 
In acest context, durata medie de încasare a facturilor a scăzut în 2016 la 104 zile, comparativ cu 114 zile în anul anterior. în ciuda acestui fapt, fenomenul s-a temperat pe parcursul lui 2017 şi, pe fondul creşterii dobânzilor din cauza alimentării presiunilor inflaţioniste, probabil că va deveni unul izolat în următorii ani.
 
In acest context, durata medie de colectare a creanţelor de către companiile româneşti aproape că s-a dublat de la impactul crizei financiare până în prezent.
 
Pe fondul acestor modificări structurale din economie, efectul de contagiune şi de propagare a unor şocuri negative de la o companie către alta este de aproape două ori mai rapid în prezent, comparativ cu perioada premergătoare crizei financiare. Implicaţiile riscului creditului comercial în România au devenit foarte serioase, având în vedere că:
 
• 7 din 10 companii îşi plătesc furnizorii mai târziu, comparativ cu durata medie de colectare a creanţelor şi de rotaţie a stocurilor. Prin această tehnică, 60% dintre acestea îşi finanţează investiţiile pe termen lung, 30% îşi rambursează creditele bancare contractate pe termen lung şi/sau plata unor dividende, în timp ce 10% îşi finanţează companiile din grup.
 
• în momentul de faţă, intrarea unei companii în insolvenţă generează furnizorilor un şoc negativ de aproape două ori mai mare decât cel înregistrat în 2007, amplificând riscul sistemic şi propagarea efectului de contagiune pe canalul comercial...
 
 
CUPRINS:
 
Cuvânt-înainte 
Prefaţă 
 
Introducere 
 
1. Alinierea maturităţii pasivelor şi activelor 
 
2. Structura contului de profit şi pierdere 
 
3. Ciclul de conversie a banilor 
 
4. Calitatea profitului în contextul scenariilor de stres
 
5. Structura fluxului de numerar 
 
6. Costul finanţării (efort) versus randamentul investiţiilor (efect) 
 
7. Managementul investiţiilor pe termen lung 
 
8. Managementul creditului comercial 
 
9. Politica dividendelor 
 
10. Managementul - între limitări cognitive şi emoţionale 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0710 sec