De ce ne nastem? si alte intrebari impertinente

De ce ne nastem? si alte intrebari impertinente
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 111
Format: 14x20
Preț: 15,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

De ce ne nastem? si alte intrebari impertinente (Jacques Brosse)

 
... ce este conştiinţa?
 
Cuvântul, care vine din latină, este format din cum, "cu", şi sdre, "a şti". Aşadar, însemna iniţial "cunoaştere comună, împărtăşită". într-adevăr, nu avem o conştiinţă internă a noastră înşine decât în raport cu ceilalţi, de care ne deosebim, deoarece se află în afară, recunoscând în acelaşi timp că au şi ei o conştiinţă, pe care o declarăm identică cu a noastră.
 
Conştiinţa este perceperea intimă a ta însuţi sau, cum o definea neurologul american A. R. Damasio, "sentimentul însuşi de sine".
 
Conştientului i se opune inconştientul, necunoscutul, incognoscibilul, care se află în profunzimea noastră şi pe care îl explorează psihanaliza. Pentru ea, conţinutul inconştientului ne este în mod normal inaccesibil din cauza "cenzurii" exercitate de supraeu, care a provocat refularea lui.
 
Pentru Freud, acest conţinut înseamnă "reprezentanţii impulsurilor", adică ai "sinelui", rezervorul energiei psihice instinctuale. "Inconştientul sau şinele", scria chiar Freud.

   Totuşi, acest baraj nu este chiar atât de etanş şi lasă uneori să treacă prin el câte ceva din acest conţinut, îndeosebi în vis, numit de Freud "calea regală a descoperirii inconştientului" în lucrarea sa Traumdeutung, "interpretarea" şi nu "ştiinţa" visurilor, care a pus în 1900 bazele psihanalizei.
 
Aceste elemente sunt totuşi deformate, deplasate şi îndeosebi prezentate sub formă simbolică. Ele pot fi decelate, de exemplu, şi în spatele unor acte ratate, lapsusuri, cuvinte spirituale.

   Pentru Freud şi succesorii lui, inconştientul ar fi format din amintiri din copilărie refulate, traumatice sau nu. în fond, în străfundul nostru ar stărui în secret copilul care am fost...
 
 
CUPRINS:
 
I. Am dorit să venim pe lume? 

II. Ce este viaţa?

III. Trebuie să ne fie frică de moarte? 

IV. Putem domina natura?

V. Să fie omul un animal ca toate celelalte? 

VI. E spiritul nemuritor?

VII. Cine este celălalt din mine?

VIII. Dumnezeu este personal sau impersonal?

IX. Suntem cu adevărat liberi? 

X. Artistul serveşte la ceva?

XI. E posibil să nu te gândeşti la nimic?

Postfaţă 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.0557 sec