Depresia. O moştenim sau nu?

Depresia. O moştenim sau nu?
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 240
Format: 13x20
Preț: 25,90 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Depresia. O moştenim sau nu? - Sylvie Tenenbaum

 
Depresia se poate abate asupra oricui şi oricând. Numeroase persoane caută metode s-o învingă, uneori fără succes.
 
Sylvie Tenenbaum ne propune însă o nouă abordare. După mai bine de treizeci de ani de practică, ea a constatat că un număr impresionant de cazuri de depresie au o origine transgeneraţională şi sunt legate de secrete de familie, de sindroame de aniversare...
 
Fragmente:
 
Importanţa inconştientului genealogic
 
Acesta este un transmiţător esenţial. Când vorbim despre transmiterea transgeneraţională, tot clanul este implicat. In planurile conştientului comun (ceea ce este clar pentru toţi membrii unei familii, o complicitate fară cuvinte) şi mai ales al inconştientului comun (comunicările inconştiente, dar foarte reale dintre aceşti membri), in cadrul unei succesiuni de generaţii „această mulţime mare venită din interior", începând cu părinţii.
 
Regăsim conceptul de inconştient colectiv (in plan societal) înscris ta genele noastre, al lui Carl Gustav Jung, fără a nega din acest motiv existenţa inconştientului individual. Ereditatea cuprinde toate aceste elemente, to cele două serii genealogice ale unui individ.
 
Sigmund Freud ne-a învăţat ceea ce practica clinică a lui Francoise Dolto a confirmat: ca inconştientul preexistă con-ştiinţei şi ca fiinţa umană există in primul rând prin senzaţiile sale, prin emoţii şi prin tot ceea ce priveşte viaţa sa afectiva.
 
Francoise Dolto a descoperit, de asemenea, că - in utero - copilul reproduce viaţa emoţională şi psihică a celor doi părinţi ai săi (engramele sau amprentele), deci a celor două lanţuri genealogice, încarnându-se astfel in aceste două descendenţe.
 
Jean-Marie Delassus explică faptul ca, datorită memoriei celulare, ''prima memorie prenatala (se face) prin impregnarea [...] amintirii înseşi (...) înscrise in corp. Carnea este a doua noastră memorie."
 
Legătura dintre mamă şi copil este de ordin emoţional şi afectiv, in prima etapă a vieţii terestre, provenind din această memorie relaţională arhaică.
 
Corpul, care n-ar putea minţi, este păstrătorul ei. Fiecare prunc poartă in el istoria tuturor predecesorilor săi: acesta este inconştientul genealogic. Willy Barral povesteşte cum Francoise Dolto observa copiii care modelau, desenau sau relatau evenimente trăite de părinţii sau de bunicii lor, pe care nimeni nu li le povestise.
 
Aşa a descoperit ea inconştientul transgeneraţional. Sigmund Freud, care evocă ''ereditatea arhaică şi urmele mne zice pe care le-au lăsat experienţele trăite de generaţiile precedente", scria în Totem et Tabou [Totem si Tabu] că ''nimic nu se poate pierde in viaţa psihică, nimic nu dispare din ceea ce s-a format, totul este păstrat intr-un anumit mod şi poate reapărea in anumite împrejurări.”
 
Carl Gustav Jung spunea: ''Am senzaţia foarte puternică de a fi sub influenţa lucrurilor sau a problemelor care au fost lăsate neterminate sau fără răspuns de părinţii mei, de bunicii mei şi de alţi strămoşi”...
 
 
CUPRINS:
 
Introducere
 
PARTEA I
IN MIJLOCUL DEPRESIEI
 
Capitolul 1
Sa cunoaştem mai bine depresia
 
Capitolul 2
Diferitele forme ale depresiei
 
Capitolul 3
Cauzele depresiei 
 
Capitolul 4
Tratarea depresiei 
 
PARTEA A II-A
NU PUTEM SA NU TRANSMITEM
 
Capitoiul 5
Ce este transmiterea transgeneraţionala? 
 
Capitolul 6
O moştenire psihica care poate face rău
 
............
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0761 sec