Despre moarte si a muri

Despre moarte si a muri
-15%
ISBN: 978-606-639-273-0
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 351
Format: 14x21
Preț: 36,55 RON
43,00 RON (-15%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Despre moarte si a muri - Elisabeth Kubler-Ross

 
Cartea Despre moarte și a muri este unul dintre cele mai importante studii psihologice despre moarte și murire, atât prin identificarea celor cinci stadii prin care trec pacienții, rudele lor și personalul medical care se ocupă de ei, cât și prin faptul că abordează deschis, onest și delicat cea mai importantă parte din viața noastră, aceea care ne determină în profunzime alegerile și felul de a fi...
 
... acest om era pregătit să se despartă de această lume. Era gata să intre în stadiul final, în momentul în care sfîrşitul pare mai promiţător decît prezentul, ori nu mai exista destulă forţă iîn el pentru a continua să trăiască. Unii ar putea argumenta că, în aceste împrejurări, ar fi potrivit un efort medical general.
 
Unul care să implice administrarea de perfuzii, transfuzii, vitamine, energizante şi antidepresive, de tratament psihoterapeutic şi simptomatic, unul prin care să se acorde multor pacienţi încă o "prelungire a vieţii".
 
Personal, mi-a fost dat să aud mai multe afurisenii decît cuvinte de mulţumire pentru timpul de viaţă cîştigat şi îmi reiterez convingerea că un pacient are dreptul să moară în pace şi demnitate. El nu ar trebui să fie folosit pentru a ne îndeplini propriile noastre necesităţi, in momentul în care dorinţele sale sînt în opoziţie faţă de ale noastre.
 
Mă refer la pacienţi care prezintă o anumită afecţiune fizică, însă sînt zdraveni, în putere, şi sînt destul de capabili să ia decizii în ceea ce-i priveşte. Dorinţele şi părerile lor ar trebui respectate; ei înşişi ar trebui ascultaţi şi consultaţi.
 
Dacă dorinţele pacientului sînt contrare credinţelor sau convin gerilor noastre, ar trebui să exprimăm deschis acest conflict  şi să lăsăm ca luarea deciziilor să fie la latitudinea pacientului, în ceea ce priveşte suportarea de intervenţii sau urmarea de tratamente ulterioare.
 
La marea majoritate din numărul bolnavilor aflaţi în stadiu terminal pe care i-am intervievat pînă acum, nu am sesizat nici o dovadă de comportament iraţional sau de solicitări inacceptabile, iar aici includ şi pe cele două femei cu manifestări de psihoză descrise mai înainte, care îşi urmau tratamentul, una dintre ele, de altminteri, chiar în ciuda unei aproape totale negări a propriei sale boli...
 
CUPRINS:
 
Prolog
Cuvînt înainte 

Mulţumiri 
Prefaţă

I. Despre teama de moarte 
II. Atitudinea faţă de moarte şi agonie 
III. Primul stadiu: negarea şi izolarea 
IV. Stadiul al doilea: supărarea 
V. Stadiul al treilea: negocierea
VI. Stadiul al patrulea: depresia
VII. Stadiul al cincilea: acceptarea 
VIII. Speranţa
IX. Familia bolnavului 
X. Cîteva interviuri cu bolnavi aflaţi în stadiu terminal 
XI. Reacţii la seminarul despre moarte şi agonie 
XII. Terapia bolnavilor aflaţi în stadiu terminal 

Bibliografie
 

 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0653 sec