Dilema omnivorului. Patru feluri de mancare: o istorie naturala

Dilema omnivorului. Patru feluri de mancare: o istorie naturala
Preț: 59,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 592
Format: 15x21

DESCRIERE

Dilema omnivorului. Patru feluri de mancare: o istorie naturala - Michael Pollan

 
Pollan a împărțit Dilema omnivorului în trei părți, câte una pentru fiecare dintre lanțurile trofice care ne susțin: mâncarea industrializată, mâncarea alternativă sau „organică“ și alimentele pe care oamenii și le procură singuri, din vânat, cules și grădinărit.
 
Pollan urmărește fiecare lanț trofic literalmente din pământ până pe masă, subliniind relația noastră coevolutivă cu speciile pe seama cărora trăim. El încheie fiecare secțiune așezându-se la masă – la McDonald's, acasă cu familia, la o cină cu alimente de la Whole Foods, și la o revoluționară fermă „transorganică“ din Virginia. 
 
Din carte:
 
... aventuraţi-vă mai departe totuşi, şi ajungeţi in raioane din supermarket unde insăşi noţiunea de specie pare din ce in ce mai obscură: canioanele cu cereale pentru micul dejun şi condimente; galantarele frigorifice, burduşite cu „mâncăruri semi-preparate” şi platonice boabe de mazăre in pungi de plastic; vastele etalări de soft drinks şi impozantele faleze abrupte de gustări şi aperitive; neclasificabilele tartine Pop-Tarts şi Lunchables, de preparat la microunde; mărturisit sinteticele sortimente de lapte praf de pus în cafea şi prăjiturică pufoasă, cu miez de cremă aromată, Twinkie, care sfidează sistemul lui Linnaeus de clasificare binomială a speciilor de vieţuitoare. Plante? Animale?
 
Deşi poate că nu întotdeauna fiare să fie astfel, până şi nemuritoarea Twinkie este făcută din... mă rog, luat pe nepregătite, nuştiu cu precizie din ce, dar, in ultimă instanţă, dintr-un soi de creatură vie cândva, adică dintr-o specie. Incă nu am început să ne sintetizăm hrana din petrol, cel puţin nu în mod direct.
 
Dacă reuşiţi să priviţi supermarketul din perspectiva unui naturalist, prima voastră impresie poate fi de uimire in faţa copleşitoarei sale biodiversităţi.
 
Vedeţi cât de multe diferite plante şi animale (şi ciuperci) sunt reprezentate doar pe un acru de teren [aproximativ 4 000 m2]! Care pădure sau prerie ar putea spera să se compare cu aşa ceva? Trebuie să fie o sută de specii diferite numai în raionul de legume şi fructe, mai bine de zece sortimente în raionul de carne.
 
Şi se pare că această diversitate creşte întruna: când eram eu copil, nu vedeai niciodată andive roşii radicchio în raionul de legume şi fructe sau vreo şase soiuri diferite de ciuperci comestibile, kiwi, floarea-pasiunii, dur ian şi mango.
 
Intr-adevăr, în ultimii ani, un întreg catalog de specii exotice de la tropice au colonizat şi înviorat considerabil raionul de legume şi fructe.
 
In ceea ce priveşte fauna, intr-o zi bună puteţi găsi - în afara cărnii de vită - struţ, prepeliţă şi chiar bizon, în vreme ce la raionul de peşte puteţi prinde nu numai somon şi creveţi, dar şi somn şi tilapia.
 
Naturaliştii consideră biodiversitatea ca pe o măsură a sănătăţii unui ambient şi devotamentul supermarketului modem faţă de varietate şi posibilitatea de a alege ar părea să reflecte, poate chiar să promoveze, exact acel tip de vigoare ecologică.
 
Exceptând sarea şi câţiva aditivi alimentari sintetici, fiecare sortiment comestibil din supermarket este o verigă dintr-un lanţ trofic, care începe cu o anumită plantă care creşte pe un petic specific de sol (sau, mai rar, într-o zonă maritimă), undeva pe faţa pământului.
 
Uneori, precum în raionul de legume şi fructe, lanţul este destul de scurt şi uşor de urmărit: după cum scrie pe săculeţul din ochiuri de plasă, acest cartof a fost cultivat în Idaho, ceapa de colo provine dintr-o fermă din Texas.
 
Mutaţi-vă la raionul de came totuşi, şi lanţul devine mai lung şi mai greu de înţeles: eticheta nu menţionează că acel antricot provine de...
 
 
DIN CUPRINS:
 
Introducere. Confuzia noastră naţională în materie 
de alimentaţie  

PARTEA INTĂI | Industrial. Porumbul
 
1 Planta     
CUCERIREA PORUMBULUI
2.    Ferma     
3.    Silozul     
4.    Combinatul zootehnic     
PRODUCŢIA DE CARNE (54 OOO DE BOABE)
5.    Fabrica de procesare    
PRODUCŢIA DE ALIMENTE COMPLEXE (18 OOO DE 0Q48E?
6.    Consumatorul     
O REPUBLICA DE GRĂSANI
7.    Mâncarea    
FAST-FOOD

PARTEA A DOUA | Pastoral. Iarba
8.    Toată carnea este iarbă     
9.    Marele organic      
10.    Iarba 
 
...............

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0526 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.