Din Antarctica la Scărișoara - Cristian Lascu, Helmut Ignat

Din Antarctica la Scărișoara - Cristian Lascu, Helmut Ignat
Preț: 42,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-50-6777-9
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 165
Format: 25x35

DESCRIERE

Din Antarctica la Scărișoara. Pe urmele lui Emil Racoviță - Cristian Lascu, Helmut Ignat

 
... intr-o dimineaţă m-a trezit liniştea. După zile de balans şi mugete, când berbecii păreau să spargă cu coarnele lor înspumate hublourile, calmul se lăsase peste nava noastră. Am aruncat pe mine pufoaica şi am ieşit pe punte. Helmut, colegul meu de cabină şi de la National Geographic, mi-o luase deja înainte.
 
M-am lipit de balustradă, hipnotizat. Plancius aluneca despicând marea cu reflexe de plumb. O geană de lumină se prefigura la orizont, tivind cu aur vârfurile aisbergurilor. Un peisaj ce semăna cu ceea ce văzusem în documentare şi fotografii, dar era cumva şi altfel. Poate pentru că eram acolo.
 
Necuprinsul acela, încremenirea rece, lumina din altă lume mi-au lăsat impresia nu că am ajuns într-un loc geografic de pe hartă, ci că am pătruns într-un tărâm. Iar tărâmurile se întâlnesc în poveşti, nu în atlase.

Şi chiar aşa era: în timpul nopţii, pe când dormeam, nava depăşise Pasajul Drake, poarta furtunilor, acolo unde cele două mari oceane, Atlanticul şi Pacificul, se întâlnesc şi pare că au mereu ceva de împărţit.
 
Două zile de valuri zburlite, bucuria albatroşilor care călăresc crestele şi pescuiesc din spume peştii ameţiţi. Inevitabil, ne vine în minte un gând: dacă Ushuaia, de unde am plecat, este Fin del Mundo, înseamnă că plutim deja dincolo de capătul lumii.

Alţi pasageri, cu ochii cârpiţi, au apărut pe punte, tăcuţi, respectuoşi, ca şi cum ar fi intrat într-o catedrală, fiecare cu gândurile şi emoţiile lui - cu lucirea unui vis împlinit în priviri. Abia puţin mai târziu, când ne-au scăldat primele raze de soare, marea s-a însufleţit.
Am zărit salturile pinguinilor şi am auzit ţipetele păsărilor Skua. Fiecare coadă de balenă ce se ivea plescăind la suprafaţă era întâmpinată cu urale şi încurajări.

Momentul magic al primei întâlniri trecuse, dar a rămas pentru noi o amintire de neuitat. Şi a pătruns prin ochiul obiectivului, de unde, prin multiple avataruri digitale, îl vedeţi în aceste pagini.

Eram la începutul unor zile faste, când alte chipuri ale Antarcticii începeau să ni se dezvăluie...
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0324 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.