Dincolo de religie. Etica pentru o lume mai buna

Dincolo de religie. Etica pentru o lume mai buna
Preț: 29,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 978-606-789-091-4
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 168
Format: 13x20

DESCRIERE

Dincolo de religie. Etica pentru o lume mai buna - Dalai Lama

 
Concepte largi şi limitate de dreptate

Prin urmare nu există niciun conflict între compasiune, corect înţeleasă, şi exerciţiul dreptăţii. Afirmând aceasta, însă, este important să facem deosebirea între principiul general al dreptăţii — ca precept universal al corectitudinii şi compensaţiei bazate pe recunoaşterea egalităţii umane — şi conceptul mai îngust de dreptate ca exercitare a legii în limitele unui anumit cadru legal în mod ideal, aceste două concepte de dreptate ar trebui să se reflecte unul pe celălalt, dar uneori, din păcate, nu se întâmplă aşa.
 
Dacă ne gândim la legea apartheidului din Africa de Sud, vedem că un sistem de justiţie poate să ignore principiul universal al egalităţii umane şi să protejeze, în schimb, interesele unui anumit segment al societăţii.
 
O persoană de culoare ar putea fi pedepsită pentru încălcarea intereselor minorităţii conducătoare, chiar şi într-o chestiune banală.
 
O situaţie asemănătoare a existat în India, sub dominaţie colonială, şi continuă să existe în alte părţi ale lumii, acolo unde anumite minorităţi şi grupuri sunt suprimate de altele. Este limpede că astfel de sisteme juridice reflectă o concepţie foarte limitată a dreptăţii.
 
Sau ne-am putea gândi la o situaţie în care drepturile unei comunităţi religioase sau ale unei grupări politice sunt constrânse de o terţă parte.
 
Atunci când sistemul juridic al unei ţări socoteşte unitatea naţională şi ordinea socială drept cele mai importante priorităţi şi consideră ca fiind ofensă criminală orice acţiune bănuită că ar submina acele valori, acel sistem nu va sta în slujba adevăratei dreptăţi.
 
Lunga întemniţare a lui Aung San Suu Kyi, după victorioasa ei alegere în Burma, este un exemplu grăitor. Recenta arestare a laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo, în China, este un altul.
 
Când astfel de violări ale dreptăţii sunt criticate, ţările se apără spunând că totul a fost făcut în conformitate cu legea. Când însă legea este legată de interese mai înguste, ea nu mai reuşeşte să susţină concepţia fundamentală a dreptăţii ca principiu al corectitudinii bazate pe egalitatea umană.
 
Pentru ca legea să susţină cu adevărat dreptatea, ea trebuie să protejeze drepturile universale ale omului.

Rolul pedepsei

Cei mai mulţi dintre noi recunosc dreptatea drept principiu universal de corectitudine bazat pe egalitatea noastră fundamentală de fiinţe umane — indiferent dacă este vorba despre egalitate înaintea lui Dumnezeu, egalitate în termenii aspiraţiei noastre către fericire şi evitarea suferinţei sau egalitate în faţa legii drept cetăţeni.
 
Există totuşi un consens mai puţin clar în privinţa exercitării efective a dreptăţii în materie de crime şi pedeapsă. De exemplu, oamenii nu sunt de acord în privinţa unor chestiuni precum pedeapsa cu moartea şi scopul pedepsei.
 
Unii oameni cred că anumite crime sunt atât de atroce, atât de negative, încât făptaşilor ar trebui să nu li se arate niciun pic de milă...

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0403 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.