Doctrina secretă, vol. 4 - Sinteză a științei, religiei și filozofiei - H. P. Blavatsky

Doctrina secretă, vol. 4 - Sinteză a științei, religiei și filozofiei - H. P. Blavatsky
-7%
Preț: 53,48 RON
57,50 RON (-6,99%)
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 550
Format: 15x22

DESCRIERE

Doctrina secretă, vol. 4 - Sinteză a științei, religiei și filozofiei - H. P. Blavatsky
 
TITANUL PROMETEU ORIGINEA LUI ÎN INDIA ANTICĂ

In epoca noastră modernă, în mintea celor mai buni experţi europeni în simbolistică nu există nici cea mai mică îndoială în privinţa faptului că numele de Prometeu avea în Antichitate cea mai însemnată şi mai misterioasă semnificaţie. Prezentând istoria lui Deucalion, pe care beoţienii îl considerau strămoşul raselor umane, şi care era fiul lui Prometeu, potrivit unei legende importante, autorul cărţii Mythologie de la Grece antique fiice următoarele remarci:

„Prometeu este aşadar ceva mai mult decât arhetipul omului: este generatorul lui. Aşa cum l-am văzut pe Hefaistos modelând prima femeie [Pandora] şi dându-i viată, tot aşa Prometeu a frământat lutul moale din care modelează trupul primului om, pe care îl va înzestra cu scânteia sufletească. Se spune că, după potopul lui Deucalion, Zeus le poruncise lui Prometeu şi Atenei să facă o nouă rasă umană din mâlul lăsat de apele potopului, iar pe vremea lui Pausanias, în Focida mai era expus nămolul pe care îl folosise eroul. Pe mai multe monumente antice, îl vedem încă pe Prometeu modelând un trup uman, fie singur, fie cu ajutorul Atenei.”

Acelaşi autor ne aminteşte de un alt personaj la fel de misterios, deşi în general mai puţin cunoscut decât Prometeu, a cărui legendă prezintă analogii remarcabile cu cea a Titanului. Numele acestui al doilea strămoş şi generator este Phoroneus, eroul unui poem antic, Phoroneidae, care din păcate nu mai există.
 
Legenda lui era localizată în Argolida, unde pe altarul său era întreţinută în permanenţă o flacără, pentru a reaminti faptul că el era aducătorul focului pe pământ. Un binefăcător al oamenilor, la fel ca Prometeu, el îi făcuse părtaşi la toate bucuriile de pe pământ.
 
Platon şi Clement al Alexandriei afirmă că Phoroneus a fost primul om sau „tatăl muritorilor”. Genealogia lui, care îi atribuie ca tată fluviul Inachos, ne aminteşte de cea a lui Prometeu, care face din acest Titan fiul oceanidei Clymene. Dar mama lui Phoroneus era nimfa Melia; o descendenţă semnificativă care îl deosebeşte de Prometeu.

Melia, consideră Decharme, este personificarea Frasinului, din care, potrivit lui Hesiod, a descins rasa din Epoca Bronzului şi care la greci este arborele celest comun tuturor mitologiilor ariene. Acest Frasin este Yggdrasil din Antichitatea scandinavă, pe care Nomele îl udă zilnic cu apă din fântâna din Urd, ca să nu se usuce.
 
El rămâne înverzit până în ultimele zile ale Epocii de Aur. Atunci Nomele - cele trei surori care privesc în Trecut, Prezent şi Viitor—fac cunoscut decretul lui Orlog sau al Destinului (Karma), dar oamenii sunt conştienţi doar de Prezent...
 
CUPRINS:
 
SECȚIUNEA I
principii ezoterice coroborate în toate scripturile
SECȚIUNEA a II-a
adam-adami
SECȚIUNEA a III-a
„sfânta sfintelor”. degradarea ei 
SECȚIUNEA a IV-a
despre mitul „îngerilor căzuți” sub diversele lui aspecte3
SECȚIUNEA a V-a
este oare pleroma ascunzătoarea satanei? 
SECȚIUNEA a VI-a
titanul prometeu originea lui în india antică 
SECȚIUNEA a VII-a
enoihion – henoh
SECȚIUNEA a VIII-a
simbolismul numelor misterioase de iao și iehova, și legătura lor cu crucea și cercul 
SECȚIUNEA a IX-a
upanișadele în literatura gnostică 
SECȚIUNEA a X-a
crucea și decada pitagoreică
SECŢIUNEA a XI-a
MISTERELE NUMĂRULUI ŞAPTE        
ANEXA
ŞTIINŢA ŞI DOCTRINA SECRETĂ COMPARATE    
SECŢIUNEA I
ANTROPOLOGIE ARHAICĂ SAU MODERNĂ?    
SECŢIUNEA a II-a
STRĂMOŞII PE CARE ŞTIINŢA ÎI OFERĂ OMULUI    
SECŢIUNEA a III-a
RELICVELE FOSILE ALE OMULUI ŞI ALE MAIMUŢEI ANTROPOIDE
SECŢIUNEA a IV-a
DURATA ERELOR GEOLOGICE, A CICLURILOR RASELOR ŞI VECHIMEA EXTREM DE MARE A OMULUI    
SECŢIUNEA a V-a
EVOLUŢIE ORGANICĂ ŞI CENTRII CREATORI             
SECŢIUNEA a Vl-a
URIAŞI, CIVILIZAŢII ŞI CONTINENTE SCUFUNDATE IDENTIFICATE ÎN ISTORIE        
SECŢIUNEA a VII-a
DOVEZI ŞTIINŢIFICE ŞI GEOLOGICE
DESPRE EXISTENŢA MAI MULTOR CONTINENTE SCUFUNDATE 
Concluzie     
Note suplimentare        
Bibliografie  
Cărţi suplimentare pentru a fi consultate

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0299 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.