Dragă Zari. Povești nespuse ale unor femei din Afganistan - Zarghuna Kargar

Dragă Zari. Povești nespuse ale unor femei din Afganistan - Zarghuna Kargar
-10%
Preț: 44,55 RON
49,50 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 328
Format: 14x20

DESCRIERE

Dragă Zari. Povești nespuse ale unor femei din Afganistan - Zarghuna Kargar

 
... in Afganistan, nunta reprezintă întemeierea unei noi familii, iar familia este cea mai importantă instituție din societate, oferind siguranță economică în momentele grele, într-un fel în care statul nu o poate face.
 
De pildă, indiferent în ce parte a lumii s-ar afla, afganii trimit bani să‑și ajute rudele mai puțin norocoase. Ba chiar le vor ajuta să‑și găsească de lucru. Acest aspect este văzut mai degrabă ca pe îndeplinirea unei responsabilități de familie decât nepotism.
 
Familia reunită poate fi foarte mare, iar uneori include trei sau patru generații care locuiesc împreună. Adesea, căsătoriile sunt aranjate între verișori, pentru a păstra intactă linia descendentă. Societatea afgană este ținută laolaltă de familii – loialitatea de familie este foarte puternică – iar nunțile reprezintă această uniune.
 
În plus, cu cât o nuntă este mai scumpă, cu atât mai bine, deoarece arată bogăția și statutul. Nunțile sunt și mai importante la sat, unde valorile tradiționale au o influență mai mare.
 
Sunt invitați sute de oameni – trebuie inclus tot satul – dar bărbații și femeile se distrează separat, lucru care, de fapt, dublează costurile. Pentru nunțile fiilor, părinții fac economii din greu. Sunt necesare haine noi pentru toți membrii familiei, se cresc oi și vaci, care apoi sunt sacrificate special pentru acea ocazie, și se cumpără bijuterii din aur pentru mireasă.
 
Familia miresei, pe de altă parte, are doar câteva responsabilități. Este respectată dacă nu cere bani pentru fiică, dar este o practică frecventă să se primească o sumă mare de bani, pe care unele femei afgane o văd ca pe un semn de respect pentru noua familie.
 
Uneori, această sumă este atât de mare, încât familia mirelui trebuie să împrumute bani de la rude și poate rămâne îndatorată mulți ani. În general, nunțile sunt sărbătorite la fel în tot Afganistanul, dar există unele diferențe regionale, iar faptul că am lucrat pentru Ora femeii afgane m-a ajutat să descopăr originile unora dintre aceste tradiții. În fiecare zi primeam materiale trimise de peste tot din Afganistan.
 
Am aflat că există multe obiceiuri similare în rândul paștunilor, hazarilor, uzbecilor și tadjicilor. Am aflat totodată că în unele regiuni există familii care nu acceptă bani pentru fiicele lor, iar nunta se face într-un mod mult mai simplu. Împreună cu reporterele, am decis să facem o serie specială despre obiceiurile de nuntă de prin Afganistan. De exemplu, de ce miresele din nord poartă haine albe, în timp ce paștunii din sud poartă roșu?...

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Jurnale si memorii

Created in 0.0319 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.