Drama Casei Timoteu - Mircea Streinul

Drama Casei Timoteu - Mircea Streinul
Preț: 18,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 336
Format: 13x20

DESCRIERE

Drama Casei Timoteu - Mircea Streinul

 
In proză anul 1941 a adus o consacrare prin romanul "Drama casei Timoteu”, semnat de Mircea Streinul. Criticile elogioase ce i s-au adus, ca şi valoarea certă a romanului, il situează pe autor drept unul dm cei mai autorizaţi prozatori tineri şi cel mai de seamă prozator al Bucovinei.

Dan Bălteanu

"Drama casei Timoteu”, romanul d-lui Mircea Streinul, cu rezervele făcute numai de unii critici, a fost socotită o carte excepţională şi subscriem pentru acest calificativ.

Aurel Tita

Drama casei Timoteu se desfăşoară in umbra une premise, sau unei teme, din prag formulată şi reapărand ici şi colo, din vartejul episoadelor, incat singur instinctul epic al unui romancier de originalitatea şi intuiţiile d-lui Mircea Streinul putea să abată tot ceeace s-ar fi putut infiltra in textura intimă a naraţiunii şi i-ar fi putut diminua impulsul dramatic.

Tot ceeace se va intampla in agitatul curs al romanului, şi nu odată evenimentele iau infăţişarea unui adevărat galop al crimei şi al morţii, stă sub semnul prologului şi funebrelor lui sugestii. Inochent Timoteu ispăşeşte crima de a-şi fi omorat tatăl şi intreaga scenă de inchisoare, dimpreună cu obsedantul peisagiu pluvial, cu jocul de umbre chinezeşti al actorilor, cu sgarcita mărturie a criminalului, in care e vorba, – scurtă lumină de fulger repede stinsă, – de o luptă cu diavolul, strecoară in sufletul cetitorului o sensaţie tulbure, de taină sigilată, de misterioasă cutie a Pandorei, din care se vor revărsa tot atatea nefericiri.

 Destinul antic, care a urmărit pe Oedip şi pe ataţia eroi ai dramaturgiei helenice, e străbătut aici de un fulger de optimism, de inverşunată impotrivire, care va trebui pană in cele din urmă să anuleze blestemul. Iată concepţia personală a romanului d-lui Mircea Streinul, iată viziunea şi sumbră, şi senină in acelaşi timp, din Drama casei Timoteu şi care imprimă acestui roman un blazon de intensă majestate.

Cu o imagină de circumstanţă – e ca şi cum la capătul atator suferinţi şi in decorul idilic dela Colonos, Oedip şi-ar fi recăpătat vederea.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0353 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.