Ecaterina cea Mare. Portretul unei femei

Ecaterina cea Mare. Portretul unei femei
Preț: 119,90 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 564
Format: 16x23

Recomandă unui prieten

De la:

*
?
Completați numele dumneavoastră
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail

Către:

*
?
Completați numele prietenului dumneavoastră
?
Completați adresa de e-mail a prietenului dumneavoastră
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Ecaterina cea Mare. Portretul unei femei - Robert K Massie

 
Lucrarea despre Ecaterina cea Mare este a doua carte din monumentala trilogie pe care renumitul istoric american Robert K. Massie a dedicat-o familiei imperiale a Romanovilor, dinastia care a condus Rusia timp de mai bine de trei secole, până în 1917. Editura ALL a publicat, în condiții grafice de excepție, și prima parte a trilogiei, Petru cel Mare. Viața și lumea lui, volum distins cu Premiul Pulitzer. Păstrând același stil care îmbină valoarea documentară cu talentul narativ, istoria Ecaterinei cea Mare se conturează ca „o superbă poveste, spusă de un desavârșit povestitor” (The Wall Street Journal). Cu alte cuvinte, primim toate informațiile demne de o desăvârșită biografie istorică într-o manieră care o face la fel de fascinantă ca un roman.
 
Din carte:
 
... stilul pedagogic al lui Babet era blând în comparație cu al pastorului Wagner, un capelan militar pedant, ales de tatăl Sofiei, luteran fervent, pentru a-i iniția fiica în religie, geografie și istorie.
 
Metodele rigide ale lui Wagner – memorează și repetă – nu aveau să dea roadele așteptate în cazul unei eleve pe care Babet o caracterizase deja drept un esprit gauche* și care găsea o plăcere deosebită în a pune întrebări stânjenitoare: De ce oamenii marcanți din Antichitate, precum Marc Aureliu, erau osândiți pe vecie pentru că nu fuseseră mântuiți de Hristos și, prin urmare, nu puteau fi izbăviți de păcate? Wagner îi răspunse că aceea era voia Domnului.
 
Cum arăta Universul înainte de Geneză? Wagner o lămuri că era cufundat în haos. Apoi, Sofia îi ceru să îi descrie haosul primordial, dar Wagner nu reuși să găsească vreun răspuns. Cuvântul „circumcizie“ folosit de Wagner trezi întrebarea firească: Ce înseamnă? Oripilat de situația în care se afla, Wagner refuză iar să răspundă.
 
După o relatare minuțioasă a ororilor care se vor întâmpla la Judecata de Apoi și a obstacolelor care stau în calea mântuirii, Wagner izbuti să își îngrozească eleva în asemenea mă- sură, încât „seară de seară, la apus, mă duceam la fereastră și plângeam“.
 
A doua zi, însă, Sofia își luă revanșa: Cum e posibil ca Dumnezeu, în bunătatea Lui fără margini, să îngăduie monstruozitățile de la Judecata de Apoi? Wagner își amenință eleva cu bățul, zbierând că nu există răspunsuri raționale la astfel de întrebări și că nu are voie să se îndoiască de vorbele lui.
 
Babet interveni, pentru a calma spiritele. Mai târziu, Sofia va mărturisi: „Am convingerea de nestrămutat că Herr Wagner era un nătâng“, adăugând că „de când mă știu, am tins să ascult doar de glasul blândeții și al rațiunii și să mă răzvrătesc împotriva oricărei forme de constrângere“.
 
Cu toate acestea, nici blândețea, nici constrângerea nu îi vor fi de ajutor profesorului ei de muzică, Herr Roellig. „De fiecare dată, aducea cu el un individ care scotea răgete de bas“ avea să îi scrie Sofia, peste ani, prietenului său Friedrich Melchior Grimm. „Îl punea să cânte în camera mea.
 
Ascultându-l, mă gândeam că mugește precum un taur, dar Herr Roellig era în culmea extazului ori de câte ori individul își întrebuința vocea de bas.“ Ea nu reuși niciodată să depășească obstacolul propriei incapacități de a aprecia armonia.
 
„Tânjesc să ascult și să gust muzica“, scria Sofia-Ecaterina în Memoriile sale, „dar în zadar. Urechile mele nu percep decât un amalgam de zgomote și nimic altceva.“...
 
 
DIN CUPRINS:
 
PARTEA I – O PRINȚESĂ GERMANĂ
 
Capitolul 1 Copilăria Sofiei
Capitolul 2 Invitație în Rusia
Capitolul 3 Frederic al II-lea și călătoria în Rusia
Capitolul 4 Împărăteasa Elisabeta
Capitolul 5 Nașterea unui Mare Duce
Capitolul 6 Întâlnirea cu Elisabeta și cu Petru
Capitolul 7 Pneumonie
Capitolul 8 Corespondența interceptată
Capitolul 9 Convertirea și logodna
Capitolul 10 Un pelerinaj la Kiev și balurile mascate
Capitolul 11 Variola
Capitolul 12 Căsătoria
Capitolul 13 Johanna se întoarce acasă
 
PARTEA A II-A – UN MARIAJ NEFERICIT
 
Capitolul 14 Afacerea Jukova
Capitolul 15 Pereții n-au doar urechi, ci și ochi
Capitolul 16 Un câine de pază
Capitolul 17 „Nu a fost rege“
Capitolul 18 În iatac
Capitolul 19 Prăbușirea unei case
Capitolul 20 Desfătări de vară
Capitolul 21 Concedieri la curte
Capitolul 22 La Moscova și la țară
Capitolul 23 Cioglokov își face un dușman, iar Petru supraviețuiește unei conspirații
Capitolul 24 O baie înainte de Paște și biciul unui vizitiu
Capitolul 25 Stridii și un actor
Capitolul 26 Lectură, dans și trădare 
 
............

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.0378 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.