Enciclopedie a curiozitatilor naturii - Tudor Opris

Enciclopedie a curiozitatilor naturii - Tudor Opris
-8,3%
Preț: 50,00 RON
54,50 RON (-8,26%)
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 445
Format: 17x24

DESCRIERE

Enciclopedie a curiozitatilor naturii - Tudor Opris

 
FOTOMECANICA VEGETALĂ
Toate plantele verzi depind de lumină; fără aceasta nu poate avea loc funcţia vitală, fotosinteza, de o importanţă covârşitoare pentru viaţa întregii planete. Principalul lor izvor luminos e soarele, izvor mobil din cauza mişcării de rotaţie şi de revoluţie a Terrei. Planta, fixată de substrat prin rizoizi sau rădăcini, e nevoită, în condiţii de imobilitate, să urmărească „crugul” soarelui în orele de lumină ale zilei astronomice.
 
In unele situaţii planta imobilizată e nevoită să suporte asaltul arzătorului flux al razelor solare, riscând să se ofilească din cauza pierderilor prea mari de apă, deci a transpiraţiei, funcţie prin care organismul încearcă să menţină un regim termic normal, în acest caz ea trebuie să găsească cea mai bună şi ingenioasă soluţie pentru a reduce suprafaţa expusă solarizării fără să-şi modifice forma şi structura morfologică.

Plantele au găsit o foarte interesantă soluţie chimică. Vectorii chimici sunt două substanţe nelipsite din organismul vegetal: pigmentul galben, Carolina, şi hormonul de creştere, auxina.

Carolina este o substanţă portocalie, uleioasă, sensibilizatoare, care absoarbe cu predilecţie radiaţiile aflate pe lungimile de undă de 440 şi 460 milimicroni, cele mai frecvent folosite de plantă în fotosintezâ. Auxinele sporesc şi descresc sub acţiunea fotosensibilizatoare a carotinei, producând după nevoie curburi fototropice ale pe-ţiolilor (codiţelor) florii sau frunzelor.

Datorită acestui mecanism deosebit de ingenios şi de simplu al plantei, deşi imobilă, ca poate executa o serie de mişcări de natură să mărească ori să diminueze efectele sursei heliocnergetice.
 
Această teorie formulată de Holodnai, Went şi Boysen-Jousen rămâne încă valabilă pentru explicarea mişcărilor de rotire în jurul Soarelui a corolelor unor plante (heliotropismul) ca şi în poziţionarea frunzelor la plantele-meridian sau în mozaicul foliar al pădurii.

Nu degeaba Helianthus anuus a fost numită floarea-soarelui. Capitulul impozant al acestei plante cu ligule aurii închipuind i-maginca infantilă a unei aure dinţate execută o mişcare lentă şi neîntreruptă în direcţia deplasării aparente a Soarelui pe boltă de la est spre vest. De acest fototropism deosebit de spectaculos au fost legate o mulţime de legende şi poveşti...

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0292 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.