Explorari in enigmatic, vol. 3

Explorari in enigmatic, vol. 3
Preț: 20,00 RON
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 148
Format: 14x20
Categoria: Dezvaluiri

DESCRIERE

Explorari in enigmatic, vol. 3 - Dan Corneliu Braneanu

 
... cunoscut publicului larg mai ales ca redactor-șef al revistei Magazinul parapsihologic și prin studiile dedicate sculpturilor megalitice din Carpații României, cunoștințele lui Brăneanu acoperă o plajă largă de domenii neortodoxe, din a căror metode și idei directoare extrage concluzii adesea surprinzătoare.

Explorări în enigmatic vol. 3 este penultimul din miniseria care va cuprinde retrospectiva publicisticii lui Dan Corneliu Brăneanu, întregită cu note și materiale inedite, sub îngrijirea editorială a mai tânărului său discipol, Vlad-Ionuț Musceleanu.
 
Fragmente:
 
Fenomene aeriene misterioase luminează zona Tismana
 
Din frecvenţa relativ mare a unor fenomene care s-ar putea numi de tip OZN - chiar dacă ţinem seama numai de cele consemnate în scris într-o modalitate oarecare - rezultă că în zona Tismana există o predilecţie pentru producerea lor.
 
Chiar la mănăstirea cu acelaşi nume beneficiem de o consemnare a unui astfel de fenomen într-o cronică de la începutul secolului XVIII.
 
Credem că numai raritatea documentelor cu caracter de cronică nu permite confirmarea unor evenimente şi mai vechi decât acel secol în care suntem convinşi că au existat.
 
Pe de altă parte, relatări publicate în ultimii ani, arată că în Gorj, Vâlcea! şi Olt - zone la care se refereau autorii acestora, Udrea Nistorescu din Bumbeşti şi Radu Popescu din Drăgăşani - fenomenele aeriene insolite erau atât de frecvente încât nici nu mai trezeau interesul printre localnici.
 
***
 
Consemnarea anunţată provine din cronica dascălului Tănaşie din Craiova, descoperită şi publicată de poetul şi istoricul D. Bălaşa din Drăgăşani, decedat în anul 2002.
 
Printre personajele politice ctitori ai Mr. Tismana s-a numărat şi Cornea Brăiloiu, rudă îndepărtată cu Constantin Brâncoveanu şi dregător pe vremea lui Şerban Cantacuzino, ocupând între anii 1695 şi 1705 funcţia de mare ban al Craiovei.
 
Având posibilităţi financiare şi fiind un credincios convins, prin ajutoarele materiale pe care le-a acordat, ajunsese ctitor al Tismanei şi al bisericilor din Baia de Aramă şi Ţânţăreni. In foaia de danie către Mr. Tismana din anul 1699 (care se păstrează) Cornea Brăiloiu solicită sub blestem ca el şi familia lui să fie îngropat în biserica mănăstirii.
 
Decesul are loc în ziua de vineri 13 iulie 1705 la Vădeni, rămăşiţele lui pământeşti fiind duse la Tismana. Slujba de înmormântare începe marţi 17 iulie 1705, ora 8. 00. In continuare cităm din Tănasie:
 
"Aşa, în vederea multora, deasupra trupului său, în cer, mare şi luminată stea s-au văzut şi pân s-au făcut slujba pogrebanii toţi la dânsa au privit. Şi după ce în pământ s-au astrucat, steaua nu s-a mai văzut".
 
Cronica lui Tănasie poate fi cercetată în Manuscrisul Românesc nr. 1817, f. 99 AO (arhivele Olteniei) 1932.
Evenimentul descris reprezintă o situaţie cu totul deosebită prin tipologie şi precizia informaţiei.
 
Steaua la care se referă cronica era probabil o sferă luminoasă scânteietoare inteligentă şi curioasă care s-a manifestat timp îndelungat (atât cât a durat slujba de înmormântare) în privirile a mii de credincioşi colectaţi de un eveniment atât de rar în zonă, respectiv îngroparea unui personaj foarte important...
 
 
CUPRINS:
 
Cuvânt înainte              
 
I° Astrologie românească. Astrologi români
Scurt istoric al începuturilor şi evoluţiei Astrologiei româneşti
Armând Constantinescu şi Astrologia românească        
"Astre şi Dezastre” (Prefaţă, 1990)
Interviu: "Pătrunderea în Karma cuiva este un moment sacru"
Puncte de vedere referitoare la Astrologia medicală   
O preocupare iluzorie şi periculoasă: Astrologia predictivă   
 
II° Tismana - Un nod românesc al Geografiei sacre Mănăstirea Vodiţa
O mănăstire, un sfânt şi rolul lor în istoria poporului român    
Sfântul Nicodim de la Tismana, Balcanii şi genetica
Mănăstirea Tismana: ansablu, întindere, alcătuire
Oameni de seamă - mărturii despre Tismana şi Sfântul Nicodim
Personalităţi şi literaţi în pridvorul Mănăstirii Tismana
Fenomene aeriene misterioase luminează zona Tismana
 
III° Credinţe şi practici străvechi
Mersul pe jeratic, practică arhaică universală
Diferitele aspecte ale misterioasei umbre    
Complexitatea aspectelor legate de stejar           
Snagovul, îmblânzirea şerpilor şi România   
Descântecele în tradiţia poporului român   
Despre Sânziene şi Sfântul Ion de Vară    

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0327 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.