Fabula existentiala
28,00 RON
35,00 RON (-20%)

Fabula existentiala

Fabula existentiala
-20%
Preț: 28,00 RON
35,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 232
Format: 15x22
Categoria: Eseuri

DESCRIERE

Fabula existentiala - Stefan Afloroaei

 
... paginile de faţă aduc în atenţie unele chestiuni ce par să scape preocupărilor şi urgenţelor noastre obişnuite. Bunăoară, cea privind distanţa – uneori greu de înţeles – dintre a trăi şi a exista.
 
Sau cea a unui posibil sens, mai bine spus a felului în care sensul şi nonsensul survin în economia instabilă a existenţei noastre...
 
Din carte:
 
Camuflarea realului în cele ireale

Amintind în treacăt acest tablou, Eliade revine la o idee care, de fapt, îl urmăreşte aproape tot timpul. Este vorba de ideea camuflării sensului în cele insignifiante, un fenomen cu adevărat paradoxal. Se referă nemijlocit la nuvelele sale, în care ar fi încercat să recunoască elementul fantastic sau mirabil în chiar cuprinsul frust al lumii cotidiene.
 
Vorbeşte despre Noaptea de Sânziene, roman în care „o anumită semnificaţie simbolică a condiţiei umane” e întrevăzută chiar în spaţiul celor lipsite de orice semnificaţie.
 
Crede că, în fond, ceea ce transgresează viaţa istorică e camuflat tocmai în fluxul acestei vieţi, aşa cum cele extraordinare se ascund ele însele în cele ordinare: „Aldous Huxley vorbea de viziunea pe care o dă LSD-ul ca de o visio beatifica: el vedea atunci formele şi culorile aşa cum Van Gogh îşi vedea celebrul său scaun.
 
E sigur că acest real cenuşiu, acest cotidian camuflează altceva. Este convingerea mea profundă”*. Aşadar, ceva văzut vorbeşte despre altceva. Mai bine spus, ceva nevăzut se arată în parte prin cele văzute.
 
Se lasă văzut în acelaşi timp în care se retrage (dacă acceptăm acest mod figurat de a vorbi). Aş reţine ca elocvent acest paradox al camuflării celor semnificative, dubla operaţie hermeneutică pe care o asigură.
 
Cultivând un asemenea paradox, Eliade trece dincolo de schema clasică a unor opţiuni binare: văzut/nevăzut, revelat/ascuns. O asemenea opţiune e sesizabilă ori de câte ori se află în joc o simplă opoziţie.
 
Ştim, bunăoară, că Andre Breton, în Criza obiectului, consideră că realul - în sens propriu - nu e ceva dat în faţa ochilor, aşa cum cred unii realişti, ci mai curând realul ascuns (cache) de însăşi prezenţa celor date. însă, gândind astfel, al doilea termen este la fel de vulnerabil ca şi primul, întreţinut fiind de simpla opoziţie faţă de acesta.
 
Eliade lasă în urmă o astfel de opoziţie. Ceea ce se anunţă prin cele văzute nu înseamnă nici ceva pur şi simplu nevăzut, ascuns, nici ceva ce poate fi descifrat ca atare.

O consecinţă a ideii de mai sus priveşte structura profund ambiguă a vieţii cotidiene. Aceasta, deşi obişnuită, prozaică, e atinsă din când în când de ceva insolit; deşi cenuşie, aşa cum o vedem de obicei, e tulburată uneori de ivirea a ceva demn de atenţie.
 
Lumea ei insignifiantă, aşa cum ne apare cel mai adesea, face loc aşteptării unor posibile semnificaţii. O altă consecinţă priveşte felul în care noi înţelegem această viaţă şi formele de expresie care ne sunt proprii.
 
O naraţiune, de pildă, ne oferă posibilitatea să întâlnim ceva straniu în chiar lumea celor obişnuite. Acest lucru nu e propriu doar unei anumite specii a scriiturii, să zicem povestirii fantastice, nici unei forme particulare a creaţiei, ci priveşte, spune Eliade, orice mod al vieţii şi orice formă de creaţie, de la cele minore la cele cu adevărat elevate...
 
DIN CUPRINS:
 
Cuvânt-înainte    

I. LUMEA, O REPREZENTAŢIE DRAMATICĂ
Indecizia ciudată a unui prinţ   
Această lume, „neliniştitoare şi enigmatică”   
Voinţa de aparenţă   
Trei întruchipări ale sensului     
Un analogon al vieţii omului  
Anexă. Viaţa, comentariu al unor texte anonime 

II. PROBA CELOR IREPETABILE
O viziune cu adevărat stranie    
Atitudini în faţa vieţii şi semnul celor irepetabile   
„Ce facem noi cu restul vieţii noastre?”    
Locul celui care a părăsit propria cetate
Puterea utopiei, astăzi  

III. METAFIZICA OASPETELUI NOCTURN
Vedenia unui om însingurat    
Două metafizici în una şi aceeaşi conştiinţă   
Noua imagine a diavolului plictisit  
Interludiu. Povestea unui „mare filosof''   
Cosmologie modernă şi plictis
 
............

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.0309 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.