Fără. Despre iubire, suferință și pierdere - Aurora Liiceanu

Fără. Despre iubire, suferință și pierdere - Aurora Liiceanu
-20%
Preț: 24,00 RON
30,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-46-8036-8
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 200
Format: 13x20

DESCRIERE

Fara. Despre iubire, suferinta si pierdere - Aurora Liiceanu

 
... multe dintre soluţiile pe care le dau prietenii apropiaţi sunt consolări clasice, luate din repertoriul de cunoştinţe despre viaţă şi din cazuri similare. Să găseşti pe cineva care să-l înlocuiască pe cel dispărut, să i se substituie, este o soluţie banală, căci ştii bine că nou-venitul pe locul vacant nu e cel pierdut.
 
Joyce Carol Oates a făcut asta, soluţia fiind mai degrabă una personală, dictată de teroarea singurătăţii, cu toate că şi prietenii ei i-au sugerat să procedeze aşa.

O altă soluţie este să te gândeşti că suferinţa te face mai puternic. Suferi pentru că te încearcă viaţa, deci suferinţa este o încercare. Să adopţi convingerea că după un timp, un an, de pildă, cât i se acordă prin tradiţie doliului, vei suferi mai puţin.

O soluţie foarte răspândită, care poate fi atât o imitaţie, cât şi o soluţie personală, este adoptarea unei instanţe salvatoare din perspectivă mistic-religioasă. Cei doi, cei care au fost doi în trecutul recent, vor deveni din nou doi, pentru că se vor întâlni în viaţa de apoi, un nonsens pentru un ateu.
 
Rugăciunile către instanţa salvatoare -divinitatea, de obicei - devin un ritual, iar rezultatul ţine de puterea instanţei, nu de cel care aşteaptă salvarea.

Compania unui animal este de asemenea o soluţie. Aceasta alină singurătatea şi schimbă chiar şi stilul de viaţă. Plimbările cu câinele, de exemplu, ocupă o parte din bugetul mare de timp de care dispune cel suferind. Şi să nu uităm grija pe care i-o poartă partenerul-stăpân.

O altă soluţie este socializarea mai intensă, căutarea de noi relaţii, comunicarea inter-personală - care te scoate din comunicarea intrapersonală, cu tine însuţi -, călătoriile...
 
CUPRINS:
 
Cuvânt-înainte    
Trei scriitori şi un personaj de roman 
Prima confruntare cu realitatea: faţă-n faţă cu pierderea    
Traiul împreună şi experienţele comune    
Trauma pierderii: cum este trăită suferinţa   
Strategii pentru a face faţă pierderii   
Memoria tranzacţională şi gândirea magică   
Lumea obiectelor şi lumea amintirilor    
Trebuie să învăţăm să dansăm şchiopi   
Kintsugi şi rezilienţa

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0466 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.